Tomáš valcuje svojimi fotografiami: Jeho odkaz slobody obdivujú na celom svete

2020-11-16 08:01:00 |   |    | 

Dňa 16. novembra 2020 Americký národný úrad pre letectvo a vesmír NASA publikoval v rubrike APOD Astronomická snímka dňa už po štvrtýkrát fotku slovenského popularizátora astronómie a astrofotografa Tomáša Slovinského.



 

Fotografia tentokrát pochádza z gréckeho ostrova Kréta z júla tohto roku. Tomáš chcel snímkou symbolicky poukázať na závažný problém svetelného znečistenia. Už totiž zopár svetiel neďalekých plážových reštaurácií doslova pohltilo kus nočnej oblohy rozprestierajúcej sa nad ostrovom. Za pevninou s končiacím vplyvom človeka začína tyrkysovo krásne more a znamenitá tmavá nočná obloha. 

Práve na nej vidíme hneď niekoľko zaujímavostí. Okrem oblúku Galaxie, dvoch jasných planét Jupiter a Saturn, farebného žiarenia airglow i spomienku na skvelú júlovú kométu Neowise. Tá ma totiž nepriamy súvis so 17. novembrom 1989. Nesie akýsi odkaz slobody. To, ako sa ľudia celého sveta spojili kvôli jednému úkazu nás učí spoločnosť nepolarizovať. Všetci zdieľame jednu planétu a jednu oblohu. Je preto rovnako dôležité chrániť si prírodu a nočnú oblohu, ako i slobodu. To všetko si totiž vyžaduje istú obetu.

Zaujímavosťou je, že práve v spomínaný chladný novembrový večer Nežnej revolúcie pred 31 rokmi sme z územia Česko-Slovenska pozorovali nesmierne vzácny nebeský úkaz. Jedná sa o polárnu žiaru. Tú zo severnej pologule pozorujeme najmä v oblastiach polárneho kruhu. Je však vzácnou raritou pozorovať ju z našich končín.

Vtedajšia červená farba polárnej žiary metaforicky pripomínala dobové udalosti. V roku 2020 na oblohe zažiarilo opäť niečo veľmi vzácne, no tentokrát to spojilo pozorovateľov z celého sveta. “Tesne nad severným horizontom kométa Neowise rozprestierala svoje chvosty ako nič, čo ste možno predtým videli, alebo možno znovu neuvidíte. Pozerajúc v úžase nezostávalo nič iné, len odfotiť to,” – povedali v NASA.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Tomáš Slovinský
Zdroj: Tomáš Slovinský

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa