Unikátna expedícia Slovákov: Chcú splaviť divokú Amazonku na kanoe bez motora!

2020-12-16 08:01:00 |   |    | 

Amazonka patrí k najzaujímavejším, no zároveň najnebezpečnejším riekam na svete. Jej povodie zaberá viac ako 7 miliónov kilometrov štvorcových a jej prietok je väčší, než má sedem ďalších najväčších riek sveta dohromady. Ak by ste sa chceli dostať od prameňa k ústiu alebo opačne, museli by ste prejsť takmer 7 tisíc kilometrov - v nehostinnom prostredí plnom jedovatých rastlín a zvierat či tropických parazitov. Viktor a Jakub sa chcú pokúsiť práve o to.



 

Mladí Slováci patria k skúseným cestovateľom. Jakub "Bězek" Bezeg je horolezec, potápač, freerider a skialpinista, ktorý rád skúma rastliny či živočíchy a ich správanie. Navštívil krajiny ako Kuba, Francúzska Polynézia, Seychely, Maledivy, Peru a iné. Zdolal 61 z 82 európskych vrcholov nad 4.000 m n. m.

Viktor "Vix" Baláž je vášnivý dobrodruh, ktorý navštívil viac ako 40 krajín. K tým najzaujímavejším patrí Nepál, Kambodža, Kolumbia, Kostarika, Honduras, Nikaragua, Guatemala, Belize, Mexiko, Filipíny, Indonézia či Panama. O niektoré zo svojich zážitkov sa podelil aj s čitateľmi Dromedára, teraz nám prezradil viac o plánovej expedícii, ktorá je unikátna nielen v slovenskom, ale aj svetovom meradle. Dvojica chce totiž splaviť Amazonku na tradičnom drevenom kanoe a bez použitia motora.

 

Ako ste prišli na nápad splaviť Amazonku?

Tento nápad vznikol približne pred dvoma rokmi v hlave môjho parťáka Jakuba, ktorý ma s ním oslovil na jar tohto roku. Obaja sme nadšencami netradičných dobrodružstiev, milujeme flóru a faunu, radi spoznávame nové kultúry, nové krajiny a zároveň radi žijeme život na “hranici bezpečia” a občas možno aj kúsok za ňou. Naša expedícia “Cruise of Amazon” to spĺňa do bodky.

 

Väčšina z nás si takúto cestu ani nevie celkom dobre predstaviť, skús nám ju priblížiť.

Cestu máme v pláne odštartovať v polovici júla 2021 v peruánskom mestečku Nauta, kde v podstate začína hlavný tok najväčšej rieky sveta Amazonka. Našim cieľom je dostať sa za približne tri mesiace až do Atlantického oceánu. Plaviť sa budeme na drevenom kanoe bez motora a stravovať výlučne tým, čo nám dokáže poskytnúť rieka a dažďový prales. Čo sa týka spania, chceme sa vyslovene vyhýbať dedinám či obývaným oblastiam, nocľah nám poskytne hamak, prípadne stan priamo v pralese.

 

 

Kto vám vyrobí kanoe a ako bude vyzerať?

Aktuálne pracujeme na konkrétnom vzhľade (tvare a konštrukcii), radíme sa so skúsenými vodákmi z viacerých krajín sveta. Keďže chceme ísť vyslovene tradičným spôsobom (bez použitia motora), vymýšľame, ako si pomôcť aspoň hnacou plachtou a zároveň sa neprevrhnúť. Kanoe by malo mať dĺžku cez 5 metrov a musí uniesť dvoch dospelých chlapov, techniku potrebnú na natočenie dokumentárneho filmu s hmotnosťou okolo 20 kilogramov, ostatné vybavenie potrebné na prežitie a samozrejme stravu a vodu. Samotné zhotovenie plavidla dohadujeme s miestnymi rybármi priamo v Peru.

 

Začali ste sa už nejako špeciálne pripravovať?

Naša príprava je celkom rozdielna. Jakub žije mimo Slovenska, dáva dokopy množstvo materiálov týkajúcich sa rastlín a zvierat žijúcich v tejto oblasti a komunikuje aj so špecialistami - napríklad na hady a jedy. Podrobnejšie mapuje trasu kvôli pirátom, pašerákom a podobne. Keďže je dlhoročný horolezec a potápač, o jeho fyzičku sa vôbec nebojím.

Ja som sa posledné mesiace venoval hlavne podpore našej expedície. Snažím sa nájsť partnerov - sponzorov, ktorí by nám pomohli s jej uskutočnením aj zdokumentovaním. Keď už sme sa rozhodli na takúto nie úplne štandardnú cestu vydať, radi by sme z nej “vyťažili” čo najviac. Chceme preto nakrútiť celovečerný film, alebo skôr dokument, o tejto výprave, a ukázať ľudom ako vyzerá pravá Amazonka, ako tam ľudia žijú a čo všetko možné i nemožné obýva tento kút sveta...

Čo sa týka druhej časti mojej prípravy - fyzickej a čiastočne aj duševnej, tým sa začnem naplno venovať v priebehu pár týždňov. Určite je takáto cesta veľmi náročná na fyzickú kondíciu, no je to z môjho pohľadu z veľkej časti aj o hlave a zmýšľaní človeka.

V neposlednom rade chceme pred cestou stráviť nejaký čas u miestnych obyvateľov (potomkov pôvodných peruánskych indiánov), aby sme sa zdokonalili v love divokej zveri.

 

 

Trénujete aj pádlovanie?

Ako som spomínal, kolega Jakub ma ruky a chrbát v najlepšej kondícii a ja na sebe pracujem. V ostatných mesiacoch som sa snažil venovať paddleboardingu.

 

Spomínal si nakrúcanie. Prístup k elektrine a nabíjaniu techniky však zrejme mať nebudete...

Po ceste by možno ani nebol problém raz za čas sa niekde ponabíjať, no my sa vyslovene týmto návštevám zmodernizovanej civilizácie chceme vyhnúť. Preto som vymyslel riešenie, a to dobíjať potrebnú techniku pomocou solárnych panelov, ktoré budú uchytené na plavidle.

 

To je však zrejme finančne náročné. Aké náklady na expedíciu predpokladáte?

Samotnú techniku som odhadol na približne 10 až 12 tisíc eur. Čo sa týka leteniek a ostatnej dopravy, vyhotovenie kanoe, naša výbava a nejaké to nevyhnutné vreckové (rozumej aj úplatky), rátam približne s 3-4 tisíc eurami na osobu.

 

To je veľká suma.

To je, preto sa snažíme aspoň časť z nich pokryť prostredníctvom príspevkov dobrovoľníkov, ktoré nás podporia. StartLab máme nastavený tak, že pokiaľ sa cieľová suma nevyzbiera, peniažky sa prispievateľom vrátia. Ak by predsa len tento slovenský crowdfunding nevyšiel, skúsim určite ešte podobné alternatívy v zahraničí. Takisto rozposielam aj desiatky mailov rôznym firmám a len čakám, dúfam a modlím sa, že aspoň pár z nich padne na úrodnú pôdu.

 

 

Držíme palce. Okrem financií - aké sú najväčšie nástrahy takejto cesty, z čoho máte najväčšie obavy?

V povodí Amazonky žije mnoho nebezpečných živočíchov ako napríklad kajmany, pirane, ryby Vandelia kandiru, anakondy či iné hady, zákerné jaguáre, bolestivo hryzúce mravce, jedovaté pavúky a podobne. Hrozbou však môžu byť aj samotní ľudia, ktoré nás v tom lepšom prípad „iba“ okradnú. Cestu nám môže skrížiť tiež choroba či zranenie... Neviem teraz povedať, čo z toho je väčšia  hrozba a z čoho máme väčšie obavy.

 

Ako vnímajú plán pokoriť Amazonku vaši blízki?

Poväčšine počúvam, že sme blázni a že sa odtiaľ nevrátime, no stretol som sa samozrejme aj s názormi, že nám to prajú, držia palce, že to nejak zvládneme. Samozrejme chápem obavy mojej rodiny a kamarátov. Nebudem klamať, že nemám strach a priznávam obrovský rešpekt, no som človek, čo by rád niečo dokázal a zároveň tu za sebou niečo zanechal, a preto verím v prekonávanie hraníc, ktoré je ale samozrejme spojené s rizikami.

 

Čo si od toho sľubuješ?

Na túto otázku je pre mňa osobne trošku zložitejšie odpovedať, je tam toho viac. Chcem to dokázať, chcem byť prvý Slovák a zároveň vlastne asi aj Európan, ktorému sa Amazonku týmto štýlom podarí splaviť. Chcem spoznať krásu, no i riziká najdivokejšieho pralesa sveta, spoznať bližšie tamojších obyvateľov. Veľmi dúfam, že sa nám podarí stretnúť aspoň jedenkrát pôvodný indiánsky kmeň, ktorých je už tak veľmi málo. No a v neposlednom rade by som naozaj chcel natočiť spomínaný celovečerný dokument, dostať ho do kín, takisto chodiť s ním po školách a premietať ho mládeži, aby videla aj svet a život, ktorý nie je pre nás úplne bežný.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Cruise of Amazon

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa