Symbol New Yorku aj celej Ameriky: 20 zaujímavostí o Soche slobody

2021-02-07 12:00:00 |   |    | 

Stala sa nielen symbolom New Yorku, ale aj celej Ameriky. Pri myšlienkach na túto krajinu sa nevyhneme obrazom známej Sochy slobody, ktorá chráni domácich obyvateľov a zdraví prichádzajúcich cudzincov. Za jej vznikom sa skrýva zaujímavý príbeh, ktorý dokazuje dlhodobé dobré vzťahy dvoch vzdialených národov.



 

1. Socha slobody prišla do Ameriky v roku 1886. Išlo o dar, ktorý im poslali Francúzi na znak dobrých vzťahov. Z ich podarúnku sa nakoniec stala jedna z najikonickejších pamiatok v krajine.

2. Socha má svojho oficiálneho strážcu, ktorý má za povinnosť starať sa o túto pamiatku a celý ostrov. Až do hurikánu Sandy mal dokonca na opačnej strane ostrova vlastný skromný domček. Lenže práve táto prírodná smršť zničila aj jeho príbytok, až sa stal neobývateľný a od tohto momentu ho už nerenovovali.

3. Veľká pozornosť sa už z diaľky venuje typickej korune, ktorú má socha na hlave. Tá je zdobená siedmimi hrotmi, ktoré nemajú za úlohu byť len obyčajnou ozdobou. Tie v skutočnosti symbolizujú sedem oceánov a sedem kontinentov a upozorňujú na to, že sloboda je dôležitá v celom svete, nie iba v jednej krajine.

4. Hlavnou funkciou Sochy slobody bolo skrášliť pobrežie New Yorku. No po obdobie šestnástich rokov slúžila aj na ďalší dôležitý účel. Jej fakľa bola totiž vtedy majákom, ktorý mal navigovať lode do prístavu. Lenže svetlo z nej nebolo dostatočne výrazné, preto od tohto využitia neskôr upustili.

5. Obrovská konštrukcia tejto atrakcie si vyžadovala spotrebovanie veľkého množstva materiálu. Kvôli tomu je celková hmotnosť sochy až 225 ton. Stojí na masívnom základe, ktorý prestavuje nohy tejto dámy. Keby jej chceli obuť topánky, mali by veľkosť číslo 879.

6. Počas výlet k Soche slobody sa môžete pozrieť aj na jej najvyššie poschodia. K ním však vedie až 354 schodov, ktoré sú rozdelené do dvadsiatich menších medziposchodí.

7. Autormi projektu sú dvaja významní francúzski rodáci. Sochár Frédéric Auguste Bartholdi zostrojil návrh, ako by mala socha vyzerať a ten potom premenil v realitu Gustave Eiffel.

8. Tvár Sochy slobody navrhol Auguste Bartholdi podľa čŕt tváre svojej matky. Na Američanov tak symbolicky po celý čas dohliada pani Charlotte Bartholdiová.

9. V rukách tejto dámy sa nachádza fakľa a tabuľka s dátumom 4. júl 1776, ktorý je napísaný rímskymi číslicami. Ten pripomína deň, keď bola podpísaná Deklarácia nezávislosti Spojených štátov.

10. Hlava Sochy slobody nie je nasadená správne. Inštalovali ju niekoľko centimetrov mimo stred, takže je nielen zvláštne položená na krku, ale pri trošku inej polohe by mohli takto narušiť aj statiku.

11. Na ostrov sa dostanete pomocou trajektov, na ktoré získate lístky v rámci zvýhodnených pamiatkových pasov. Už počas príchodu k soche môžete obdivovať jej veľkoleposť. Objednajte si vyhliadkovú plavbu, ktorá vás prevezie okolo celého ostrova a ukáže vám túto atrakciu z každého uhla. Ročne sa na ostrov prevezie približne 4,5 milióna turistov.

12. Minulý rok otvorili v New Yorku nové múzeum, ktoré zachytáva celé dejiny Sochy slobody, prináša exkluzívne historické fotografie z jej výroby a prezradí vám aj niekoľko zaujímavých faktov.

13. Po dokončení ju Francúzi rozdelili na 350 častí, ktoré postupne prepravili do Ameriky. Tam potom trvalo ďalšie štyri mesiace, pokiaľ ju dali celú dokopy a odhalili ju verejnosti.

14. Pri piedestáli sochy nájdete slová originálnej básne, ktorú napísala Emma Lazarus. Tá ju dala do aukcie a všetky peniaze získané z dražby potom investovali do posledných prác na tejto pamiatke.

15. Najkrajšia vyhliadka na ostrove sa nachádza v korune Sochy slobody. Tú tvorí 25 okien, ktoré vám ponúkajú pohľad na samotný New York, ale aj na šíry oceán.

16. Pôvodne mal autor sochy navrhnúť ešte jedno podobné dielo, ktoré malo byť umiestnené v Egypte. V druhej verzii by šlo o sedliačku, ktorá by symbolicky strážila vstup do krajiny. No Egypťania neskôr túto ponuku odmietli, pretože cena za ňu bola veľmi vysoká.

17. Kvôli polohe a použitému materiálu sa socha stáva magnetom na blesky. Dokopy do nej udreli už vyše šesťstokrát, kvôli tomu nie je bezpečné vychádzať na vyhliadku počas silných búrok.

18. Socha slobody je natočená tvárou smerom na juhovýchod, pretože odtiaľ prichádzalo najviac imigrantov. Jej úlohou bolo privítať ich v novej krajine a poskytnúť im tak dobrý prvý dojem o ich novom domove.

19. V roku 1986 podrobili sochu rozsiahlejšej rekonštrukcii. Najviac pozornosti venovali fakli, ktorú pokryli 24-karátovým zlatom.

20. Odhalenie sochy sa stretlo s veľkým nepochopením a mnoho Američanov voči nej protestovalo. Najviac sa ozývali sufražetky, ktorým sa nepáčilo, aby slobodu stvárňovala podobizeň ženy, keď v skutočnosti v krajine majú tak zlé postavenie a tak málo práv.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa