V Izraeli odhalili palác kráľa Herodesa: Takto žil a zomrel objednávateľ vraždenia neviniatok

2020-12-18 08:01:00 |   |    | 

Herodes sa do dejín zapísal ako jeden z najkrutejších vládcov a ten, kto nariadil vraždenie neviniatok v Betleheme. Bol však tiež osvieteným panovníkom a schopným staviteľom. Jedno z jeho diel môžeme obdivovať dodnes.



 

Kráľ Herodes bol v rokoch 37 pr. Kr až 4 pr. Kr kráľom Judey. Bol to schopný vládca, no pre udržanie moci dokázal spraviť takmer čokoľvek. Hoci reálne dôkazy chýbajú, história si ho bude spájať najmä s tým, že nechal v Betleheme zabiť všetkých chlapcov do dvoch rokov. Dôvodom bol strach z proroctva, že sa tam narodí budúci kráľ, ktorý ho pripraví o trón. Len o vlások unikol pri tejto masakre smrti aj Ježiš Kristus. Svätému Jozefovi sa vraj krátko predtým zjavil anjel a povedal mu, aby odišli do Egypta.

Jedinú zmienku o týchto udalostiach nájdeme v Matúšovom evanjeliu, a tak sa názory historikov na ich vierohodnosť líšia. Isté však je, že Herodes bol známy svojou krutosťou, a to aj voči svojim najbližším. Nechal popraviť svojho brata, troch najstarších synov aj milovanú manželku Mariamme s jej údajným milencom.

Svojej povesti nezostal Herodes nič dlžný ani na smrteľnej posteli - jeho posledným želaním bolo, aby zhromaždili všetkých mužov na štadióne a nechali ich postrieľať lukostrelcami. Chcel totiž, aby po jeho smrti v každej rodine úprimne smútili. Kráľova sestra však jeho prianie nesplnila a zachránila tak tisícky ľudí.

Napriek pravdepodobnej duševnej poruche však bol Herodes aj schopným panovníkom a pod jeho vládou nastal rozkvet Judey. Nechal vybudovať celé mestá a jeho najväčším dielom bola prestavba Jeruzalemského chrámu. Ten síce v roku 70 po Kristovi zničili Rimania, zachovaná časť, známa ako Môr nárekov, je však dodnes najposvätnejším miestom Židov.

Mimoriadne zaujímavá je však aj zimný palác Herodium v Judskej púšti. Stojí na 758-metrovom kopci, ktorý dal panovník navŕšiť uprostred roviny južne od Jeruzalema. V roku 2007 tam archeológovia objavili honosný sarkofág a potvrdili, že práve on je miestom Herodesovho posledného odpočinku. Kráľ túžil, aby jeho hrobka zatienila svojou krásou aj obľúbenú rezidenciu. Nariadil preto, aby palác po jeho smrti úplne zahrnuli hlinou spod kopca. Práve vďaka tomu sa komplex podarilo uchovať.

Minulý týždeň verejnosti konečne sprístupnili aj jeho ďalšie časti. Návštevníci tak môžu obdivovať divadlo s 300 miestami na sedenie, súkromnú komnatu, prijímaciu miestnosť pre kráľovské návštevy či klenuté schodisko, vedúce do hlavnej sály paláca. Tú zdobia vzácne pôvodné fresky, ktoré napodobňujú mramorové panely.

Archeológovia sa domnievajú, že palác postavili otroci a pôvodne pozostával zo štyroch veží, ktoré Herodes obýval. Vstup bol zo strany Jeruzalema a vodu zabezpečovali neďaleké pramene, odkiaľ ju privádzal premyslený systém akvaduktov. Slúžila nielen potrebám obyvateľov paláca, ale aj na zavlažovanie záhrad a fungovanie obrovského bazéna na vrchole kopca.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa