Všetko pre šťastný nový rok: 10 najbláznivejších silvestrovských zvykov zo sveta

2020-12-31 00:00:00 |   |    | 

Prelom rokov sa nám štandardne spája s bujarými oslavami, alkoholom a zábavou. Dnes sa však žiadne masové podujatia nekonajú, preto väčšina z nás Nový rok privíta v komornejšej atmosfére. A to je ideálna príležitosť oprášiť klasické zvyky a vyskúšať aj niečo nové. Želáme vám, aby sa vám v roku 2021 splnili všetky sny.



 

12 bobúľ hrozna

V Španielsku je tradíciou zjesť 12 bobúľ hrozna - jednu každú hodinu od poludnia, až kým hodiny neodbijú polnoc. Ak to stihnete, bude vás po celý nasledujúci rok sprevádzať šťastie. Čo vás čaká, naznačí aj chuť hrozna – sladká alebo kyslá. Pôvod tohto zvyku s názvom las doce uvas de la suerte treba hľadať v roku 1909, keď zaznamenali na Pyrenejskom polostrove obzvlášť dobrú úrodu hrozna.

 

Imelo a búchanie chlebom

Slobodné írske ženy zvyknú v posledný deň roka umiestniť pod svoj vankúš vetvičku imela, ktoré je symbolom plodnosti. Na ďalší deň ho spália v nádeji, že im nový rok prinesie do života vytúženú lásku. Inou tradíciou je búchanie chlebom o múry a dvere, ktoré má odplašiť smolu a zlých duchov.

 

Prvá noha

Stará škótska tradícia quaaltagh alebo qualtagh káže, aby prvý človek, ktorý vstúpi do domácnosti po polnoci, priniesol nejaké dary pre šťastie – mince, uhlie, chlieb, soľ alebo whiskey. Okrem toho robievajú v niektorých mestách svetelné sprievody, na ktoré chodia ľudia so sviečkami, lampiónmi alebo fakľami.

 

Nekonečný smiech a zvonenie

Aby si zabezpečili počas celého roka dostatok šťastia a dobrej nálady, musia sa Japonci počas Silvestra čo najviac smiať. I z tohto dôvodu sa stretávajú celé rodiny, aby vytvorili príjemnú atmosféru. Nový rok alebo Oshogatsu potom o polnoci privíta 108 zvonov v budhistických chrámoch, ktoré odoženú 108 ľudských hriechov.

 

Rozbíjanie tanierov

Jeden kuriózny zvyk sa viaže k Dánsku. Tunajší obyvatelia veria, že im prinesú šťastie rozbité črepy. Rodina si teda počas celého roka postupne zbiera staré taniere a iný riad a potom ho v deň Silvestra rozbijú na väčšie črepiny. V podvečer sa vyberú na prechádzku a pri dverách tých ľudí, ktorých majú radi, vždy kúsok nechajú.

 

Pálenie strašiakov

V Ekvádore si koncom roka vytvárajú strašiakov (año viejo) v podobe politikov, populárnych hviezd alebo iných známych osobností. Staré oblečenie vypchajú novinami alebo pilinami a na vrch pripevnia masku. O polnoci na Silvestra potom figuríny spália, aby sa tak symbolicky očistili a odohnali od seba smolu.

 

Farebná spodná bielizeň

V krajinách Latinskej Ameriky ako Mexiko, Bolívia či Brazília určuje šťastie v budúcom roku vaša spodná bielizeň. Červená vám vraj do života prinesie lásku, žltá bohatstvo a biela zase pokoj a harmóniu. Oblečte si preto na Silvestra farbu toho, po čom najviac túžite.

 

Fľaša pre domácich

Angličania pred polnocou otvárajú zadné dvere, aby mohol starý rok pohodlne odísť. Potom ich rýchlo zatvoria a s prvým úderom po polnoci otvárajú predné dvere, aby mohli privítať nový rok. Tiež sa očakáva príchod prvého hosťa, ktorý donesie domov šťastie. Mal by to byť muž a doniesť so sebou darček pre pani domu, ktorý by mohla použiť v kuchyni, pre pána domu fľašu alkoholu a k tomu uhlie do krbu, aby mohli udržať po celý rok teplo rodinného krbu.

 

Okrúhle veci

Na Filipínach sa oslava Silvestra spája s peniazmi. Domáci veria, že ak sa v tento deň obklopia okrúhlymi vecami, bude sa im v ďalšom roku po finančnej stránke veľmi dariť. Preto jedia hroznové bobule, vo vreckách nosia štrngajúce mince a oblečené majú bodkované odevy.

 

Vyhadzovanie vecí z okna - Taliansko

„Preč so všetkým starým“ – také je motto silvestrovských osláv v Taliansku a predovšetkým Neapole. Po večeri sa teda symbolicky zbavujú nepotrebných vecí a vyhadzujú ich von balkónom. Hoci väčšina ľudí si už dnes vyberá skôr menšie veci ako napríklad taniere, treba byť pod oknami na Silvestra aj tak veľmi obozretní. Letieť totiž môže aj chladnička.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa