Slovensko má jedno z najlepších malých zimných stredísk v Európe: Potvrdil to britský Independent

2021-01-19 08:01:00 |   |    | 

Snom väčšiny lyžiarov je zažiť aspoň raz lyžovačku v nejakom slávnom veľkom stredisku. Niekedy si neuvedomujú, že kvôli tomu prichádzajú o čaro menších rezortov, ktoré majú príjemnejšiu atmosféru, nie sú tak preťažené a ponúknu vám ideálne podmienky na zimné športy. Anglický Independent preto vybral osem takýchto najlepších areálov v Európe – a jeden z nich je na Slovensku.



 

Ruka, Fínsko

Severské štáty patria v lyžiarskych športových disciplínach k tým najlepším. Napriek tomu, že majú tuhé zimy s množstvom snehu, ich lyžiarske rezorty nepatria k tým najväčším alebo najvyhľadávanejším. Ľudia skôr uprednostňujú Nemecko, Rakúsko či Francúzsko, čo je veľká škoda, pretože takto prichádzajú o jednu z ďalších skvelých možností. Výborné menšie stredisko nájdete napríklad vo fínskej Ruke. Nachádza sa tam 24 kilometrov zjazdoviek a niekoľko desiatok kilometrov bežkárskych tratí. Tento šport je u domácich veľmi obľúbený, preto si dávajú obzvlášť záležať aj na ich kvalitnej úprave. Pri rezorte sa nachádza dedinka s množstvom doplnkových aktivít, z ktorých majú turisti najväčší záujem najmä o jazdu na saniach ťahaných sobmi. Vďaka tomu sa cítia ako v malom Santovom mestečku.

 

Jasná, Slovensko

Independent si pri zostavovaní tohto rebríčka všimlo aj naše končiny. Do oka im padla Jasná, ktorá sa aj medzi našimi lyžiarmi preslávila čoraz lepšími podmienkami nielen na svahu, ale aj v aprés ski službách. Anglickým novinárom sa páčil najmä fakt, že i keď nie je náš rezort taký rozsiahly, ponúka zjazdovky všetkých obtiažností. Vyzdvihli tiež fakt, že máme jednu trať, ktorá sa používa aj počas oficiálnych pretekov svetového pohára a súťažne sa na nej predstavila už i Petra Vlhová. Ďalšou z výhod je široká paleta služieb, ktoré máte v blízkom Liptovskom Mikuláši a taktiež možnosti na zimnú turistiku či kultúrne vyžitie.

 

Le Grand-Bornand, Francúzsko

Francúzsko je známe tým, že ponúka jednu z najdrahších lyžovačiek v Európe. Napriek tomu aj tam môžete nájsť menšie rezorty, kde nájdete vynikajúce služby za prijateľné sumy. Jedným z nich je Le Grand-Bornand, ktorý má navyše takmer sto kilometrov zjazdoviek. Tie sú na seba vhodne prepojené, takže nemusíte medzi nimi zložito cestovať a všetko máte na dosah. Počas aktuálnej sezóny prišli navyše s nápadom all inclusive pobytov, ktoré okrem stravy a nápojov zároveň prinášajú aj lístky na neobmedzené lyžovanie. Le Grand-Bornand je navyše kyvadlovou dopravou prepojené aj so susednými strediskami, takže za jednu dovolenku uvidíte viac.

 

Baquerita Beret, Španielsko

Španielsko sa nám istotne nespája so zimno dovolenkou a práve vďaka tomu sa tam podarilo ukryť jeden z vynikajúcich lyžiarskych rezortov. Stredisko Baquerita Beret sa nachádza v Pyrenejách a ponúka až 160 kilometrov zjazdoviek. Špecialitou sú tam najmä freeridové zóny, ktoré udržiavajú vo vynikajúcej kvalite. Keď sa vám už zimné radovánky zunujú, stačí sadnú do auta, zájsť bližšie k moru a tam si už užijete príjemné slniečko a pár teplých dní.

 

Alpbach, Rakúsko

Za týmto lyžiarskym strediskom budete musieť zájsť ďalej, ako sme v prípade Rakúska zvyknutí, ale istotne to bude stáť za to. Alpbach-Juwel sa nachádza hodinu cesty od Innsbrucku a pokladá sa za jeden z najkrajších alpských regiónov. Sídli v blízkosti dedinky, ktorej ešte stále dominuje charakteristická tirolská architektúra. Budete sa cítiť ako v rozprávkovej krajine, ktorá je ešte krajšia s poriadnou dávkou snehovej prikrývky. Lyžiari majú k dispozícii vyše sto kilometrov zjazdoviek a čo je veľkou výhodou, nebudú sa tam nudiť ani nelyžiari, ktorí zatiaľ môžu preskúmať tunajšie podniky alebo sa vybrať na dlhú prechádzku.

 

Les Carroz, Francúzsko

Z Les Carroz by bolo podstatne známejšie stredisko, keby sa nenachádzalo v blízkosti presláveného rezortu Trois Vallées. Kvôli tomu ho lyžiari trochu obchádzajú a nevšimnú si jeho krásu. Až keď sa zatúlate do tejto časti regiónu, zostanete milo prekvapení. Les Carroz si pestuje titul rodinného strediska, preto sa snaží ponúknuť aj čo najpestrejšie využitie voľného času. Veľmi obľúbené je veľké klzisko a pravidelne tam organizujú i zaujímavý kultúrny program. Navyše rezort je navrhnutý tak pohodlne, aby vám nižšie položené lanovky boli k dispozícii takmer z jeho centra, takže sa nemusíte nikde presúvať dopravou.

 

Mürren, Švajčiarsko

Veľkou výhodou menších rezortov je ich cena. V nich nepochybne ušetríte na všetkých výdavkoch a môžete si dovoliť lyžovačku v luxusnejších oblastiach. Tak je to aj v prípade Mürrenu, ktorý sa nachádza priamo v obklopení švajčiarskych končiarov. Jeho atmosféra je nezabudnuteľná a keď sa vyberiete až do najvyššie položenej stanice lanovky, tak sa vám terasy naskytne ten najkrajší výhľad na tunajšie kopce. I keby ste tam v reštaurácii len čakali na kamarátov lyžiarov, bude to pre vás vďaka majestátnym kopcom v okolí tá najkrajšia dovolenka na svete. Oni sa zatiaľ môžu vyblázniť na vyše 50 kilometroch zjazdoviek s nádhernými výhľadmi.

 

Monterosa, Taliansko

Podľa Talianov je toto najviac podceňované zimné stredisko v ich krajine. Spája dokopy tri menšie lyžiarske dedinky, ktoré ponúkajú široké možnosti na lyžovanie. Okrem toho máte k dispozícii bežkárske trate a zabudnúť nemožno ani na veľké lákadlo v podobe ich úžasnej gastronómie. Po dobrom jedle vyskúšajte niektoré zo zjazdoviek a istotne zájdite do ich vychválenej freerideovej zóny.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa