Cestovanie po pandémii: Takto sa podľa odborníkov zmenia letiská a hotely

2021-01-18 16:01:00 |   |    | 

Nikto nepochybuje o tom, že následky pandémie koronavírusu COVID-19 sú pre cestovný ruch skutočne katastrofálne. Letecké spoločnosti aj ubytovacie zariadenia sa musia vyrovnať s obrovskými stratami a o prácu prišli milióny ľudí. Konečne však vďaka očkovaniu vzniká nádej, že sa cestovanie opäť rozbehne. Zrejme však už nebude v tej podobe, ako ho poznáme.



 

Ľudskú túžbu po poznaní nič nezastaví. A tak sa už dnes dá očakávať, že čoskoro sa cestovanie po svete opäť rozbehne naplno. Odborníci sa pre britský Independent pozreli na to, čo nás zrejme na letiskách a v hoteloch v budúcnosti čaká.

 

Letiská

Letiská sú už dnes malými mestečkami a dá sa predpokladať, že v blízkej budúcnosti sa ich súčasťou stanú aj zdravotnícke strediská, rehabilitačné centrá či posilňovne. Narastať však už zrejme nebudú, v oveľa väčšej miere sa budú využívať priestory, ktoré už v letiskách sú. Zväčšovať sa pravdepodobne budú iba exteriérové časti a pasažieri tak budú môcť tráviť čakanie napríklad v parku.

V budúcnosti sa tiež budú vo väčšej miere využívať rôzne moderné technológie, nielen na monitorovanie ľudí, ale tiež kontrolu kvality ovzdušia či čistoty priestorov. Samozrejmosťou sa stanú aplikácie, prostredníctvom ktorých bude prebiehať identifikácia a check-in, odovzdanie batožiny, kontrola telesnej teploty, ale tiež nakupovanie či parkovanie.

 

Hotely

Podobne ako pri letiskách, aj hotely budú mať čoraz viac vonkajších priestorov, napríklad na streche a častejšie tiež bude využitie bezkontaktných technológií. Sieť hotelov Hilton už v roku 2015 uviedla aplikáciu, prostredníctvom ktorej sa dá do hotela zapísať (check-in), vybrať si izbu alebo odomknúť dvere. V niektorých izbách sa dá mobilom ovládať aj osvetlenie, teplota či televízor.

V hoteloch sa budú viac využívať tzv. smart materiály, napríklad antimikrobiálne povrchy, kde sa nezachytávajú vírusy. Televízne ovládače, kľučky dverí a kúpeľňové batérie budú zrejme pokrývať snímateľné fólie. Odborníci tiež predpokladajú, že bude čoraz menej klasických hotelových izieb a čoraz viac apartmánov s kuchynkou, práčovňou či posilňovňou, aby sa čo najväčšmi obmedzilo stretávanie hostí s inými.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa