Maják, med aj kúpele: Vieme, čo znamenajú názvy najobľúbenejších chorvátskych ostrovov

2021-02-11 08:01:00 |   |    | 

Chorvátske ostrovy patria k našim najobľúbenejším dovolenkovým destináciám, a tak ich veľa Slovákov považuje takmer za svoje. Hoci ich však možno poznáte takmer ako rodnú dedinu, o ich názvoch zrejme veľa neviete.



 

Chorvátsky portál Croatiaweek sa nedávno pozrel na to, odkiaľ pochádzajú názvy najznámejších chorvátskych ostrovov a čo znamenajú. Ich zistenia zaujmú nielen dovolenkárov.

 

Brač

Najväčší ostrov Dalmácie sa môže pochváliť nielen majestátnym skalnatým pobrežím, ale aj bohatou históriou. Dnes je známy tiež vďaka olivovému oleju a kvalitnému kameňu, ktorý sa tu ťaží. Slovákov určite zaujme, že tu od roku 1893 pôsobil ako obecný lekár známy spisovateľ Martin Kukučín.

Starí Gréci ostrov poznali pod názvom „Elaphousa“, ktorý bol zrejme odvodený od výrazu pre jeleňa (elaphos). Helénsky historik Polybios (okolo 200 pr. Kr.) a rímsky spisovateľ Plínius (†79) však už používali názov „Brattia“, z ktorého sa vyvinul súčasný „Brač“.

 

Cres

Cres je spolu s Krkom najväčším jadranským ostrovom a vďaka množstvu vzácnych rastlinných a živočíšnych druhov vrátane vzácneho supa bielohlavého tiež tretím botanicky najrozmanitejším ostrovom Európy. Cres prezývajú „Ostrovom olív“ a tento plod má aj v znaku.

S obľúbenými plodmi však jeho názov nesúvisí, hoci teórie o jeho pôvode sa rôznia. Podľa jednej je odvodený z protoindoeurópskeho výrazu „(s)quer“, ktorý znamená „útes“, iná zasa hovorí, že názov pochádza z obdobia, keď bol ostrov osídlený starými Grékmi. Tí ho nazvali „Chersos“, teda „neplodná / neobrobená zem“.

 

Hvar

„Levanduľový“ ostrov Hvar je najslnečnejším miestom v celom Chorvátsku (2724 hodín slnečného svitu za rok). Okrem nádherného mora tu môžu turisti obdivovať aj malebné mestečká Stari Grad, Jelsa a rovnomenný Hvar s malým prístavom, kde parkujú výletné lode.

Ostrov bol dokonca pôvodne známy ako „Pharos“, teda „maják“. Starí Rimania ho zas nazývali „Pharia“ a neskôr „Fara“, no príchodom Slovanov, ktorí nepoznali písmeno F, vznikla verzia „Quarra“ a neskôr Hvar.

 

Korčula

Korčula patrí spolu s Hvarom a Bračom k najobľúbenejším ostrovom Chorvátska. Jeho rovnomennej metropole dominuje goticko-renesančná katedrála sv. Marka a neďaleký dom, kde sa vraj v roku 1254 údajne narodil slávny moreplavec Marco Polo. Napriek snahám domácich však túto legendu nepotvrdzujú žiadne spoľahlivé dôkazy.

Čo však miestni dokázať vedia, je pôvod názvu tohto čarovného ostrova. V staroveku sa volal „Korkyra Melaina“, kde „melaina“ znamená „tmavá / čierna“ a tento prívlastok sa používal preto, aby sa chorvátsky ostrov odlíšil od gréckej Korkyry (Korfu). Oba sú pomenované na počesť krásnej nymfy Kerkyry, dcéry Asopa, boha riek. Podľa legendy sa do nej zamiloval boh morí Poseidon, ktorý ju uniesol a držal v zajatí na ostrove.

 

Mljet

Mljet je najzelenším jadranským ostrovom - lesy pokrývajú až 72 percent jeho plochy. Pobrežie ostrova je strmé a plné jaskýň.

Názov ostrova má opäť grécky pôvod a vychádza zo slova „Melita“, teda „med“, z ktorého sa postupne vyvinula slovanská verzia Mljet.

 

Pag

Pag je piatym najväčším ostrovom na Jadrane a ako jeden z mála ponúka aj krásne piesočnaté pláže. Výnimočné postavenie však ostrovu dáva najmä soľ, ktorá sa odtiaľto vyváža už od staroveku.

Existuje niekoľko teórií o jeho názve, najrozšírenejšia hovorí, že je odvodený z latinského slova „Pagus“, čo bola v starovekom Ríme malá administratívna jednotka.

 

Rab

Rab je jedným z najnavštevovanejších ostrovov na Jadrane. Celé juhozápadné pobrežie je lemované malebnými zátokami a na ostrove sa nachádza aj niekoľko malebných mestečiek.

Prvými známymi obyvateľmi Rabu boli Liburni, ktorí ho volali „Arba“, pravdepodobne vo význame „Čierny ostrov“. Súčasná podoba názvu s prehodenými písmenami pochádza zrejme zo 7. storočia.

 

Šolta

Ostrov Šolta sa nachádza v blízkosti susedných ostrovov Brač a Hvar. Rozlohou je však výrazne menší, vďaka čomu ponúka väčšie súkromie. Je tiež ideálny pre aktívnych dovolenkárov.

Prvá písomná zmienka o ostrove pochádza zo 4. storočia pr. Kr., keď sa spomína pod názvom „Olyntha“. Neskôr ho zdroje uvádzajú ako Osolent a tento názov bol s príchodom Chorvátov upravený na „Sulet“ a neskôr „Šolta“.

 

Vis

Ostrov Vis patrí ešte stále k menej preskúmaným klenotom Chorvátska. Nachádza sa totiž najďalej od pobrežia a v rokoch 1950 až 1992 bol vojenskou základňou neprístupnou cudzincom.

Ako prví ho však už v 4. storočí pr. Kr. obsadili Gréci, ktorí tu založili kolóniu „Issa“. Jej názov je zrejme odvodený od výrazu pre kúpele. Počas nadvlády Benátskej republiky bol ostrov známy ako Lissa a tento výraz bol neskôr Chorvátmi prispôsobený na „Vis“.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa