Gruzínsko je novým hitom: Okrem Tbilisi láka cestovateľov aj týmito krásami

2021-03-30 11:55:00 |   |    | 

Prečo sa novým hitom stálo práve Gruzínsko? Cestovatelia si vždy hľadajú nové destinácie, ktoré ešte nie sú nielen opozerané, ale najmä ovplyvnené turizmom. Keď sa z nich neskôr stanú obľúbené hity, čoraz viac sa prispôsobujú kultúrne, gastronomicky a z hľadiska služieb ostatným dovolenkárom. Preto ak si chcete vychutnať túto krajinu ešte s jej originálnou atmosférou, vyberte sa tam v priebehu nasledujúcich mesiacov.



 

Mccheta

Na dnešných potulkách nebudeme spoznávať Tbilisi, ale iné končiny Gruzínska. Približne pol hodinu od neho sa nachádza nádherné historické mesto Mccheta, ktoré má v dejinách tejto krajiny veľmi dôležitú pozíciu. V minulosti bolo práve ono metropolou Gruzínska, až kým mu neodňali tieto práva a nepresunuli ich do novšej lokality. Napriek tomu zostali tomuto regiónu iné výsady. Mchceta totiž zostala duchovným centrom krajiny. Nachádzajú sa tam tri dôležité kláštory, ktoré patria medzi obľúbené turistické atrakcie. Okrem toho práve na toto miesto prišla kedysi svätá Nina, ktorá priniesla do krajiny kresťanstvo a navždy tak zmenila jeho tvár. Podľa odhadov bola táto oblasť osídlená už pred 4000 rokmi, takže Mcheta patrí aj medzi najstaršie gruzínske mestá. V okolí je nádherná príroda s pohorím a vyberte sa taktiež na vyhliadku s krásnym výhľadom na celý región.

 

Batumi

Aj v Gruzínsku si môžete vychutnať typickú letnú dovolenku. Pripravte sa však na to, že pri tejto časti Čierneho mora sa nenachádzajú pieskové pláže, ale pobrežie pokrývajú malé čierne ploské kamene. Napriek tomu je Batumi a jeho okolie turistami veľmi obľúbené. Ide o prekvapivo modernú lokalitu, ktorá kontrastuje so zvyškom Gruzínska. Nachádzajú sa tam viaceré výškové budovy, ale aj populárne atrakcie. Môžete sa pozrieť napríklad do obľúbeného delfinária alebo sa prevezte na veľkom ruskom kole, ktoré sa nachádza pri mori a je z neho nádherný výhľad na celé pobrežie. V Batumi môžete navštíviť aj nádhernú botanickú záhradu, v ktorej uvidíte exotické rastliny, ale aj typické kvety či stromy, ktoré sa nachádzajú v gruzínskej prírode.

 

Kazbek

Ani za touto zaujímavosťou nemusíte ísť ďaleko od Tbilisi. Pohorie Kaukaz je známe nehostinným terénom a kvôli tomu je veľmi riedko osídlené. A to je zároveň aj jeho veľkou výhodou, pretože sa tu podarilo zachovať pokojnú atmosféru a nech sa pohnete kamkoľvek, všade nájdete malebné dedinky, ktoré vám najlepšie ukážu to pravé Gruzínsko. Najvyšším vrchom je Kazbek, na ktorom bol podľa legendy pripútaný Prometeus. Ide o vyhasnutú sopku, ktorá sa nachádza na hraniciach s Osetskom. Túra je fyzicky náročnejšia, ale pokojne si môžete zvoliť aj niektorú z nižšie položených oblastí. Po ceste uvidíte niekoľko malých usadlostí, ale i menšie kaplnky obklopené horami, ktoré ulahodia vašej duchovnej stránke.

 

Akhaltsikhe

Z historického hľadiska je veľmi obľúbené mesto Akhaltsikhe, ktorému dominuje pevnosť (hrad) Rabati. Jej úlohou bolo strážiť región, ktorý siaha až ku kamennému mestu Vardzia. V minulosti tam žili zástupcovia gruzínskej armády, ale neskôr aj Osmanskej ríše. Práve v tomto období pevnosť kompletne zrenovovali a pridali tam niekoľko nových budov. V súčasnosti už slúži ako historická pamiatka pre turistov. Najkrajšou časťou prehliadky je vyhliadka z veží, z ktorých uvidíte celé mesto. V noci je pevnosť nádherne osvetlená, takže si nenechajte ujsť prechádzku touto lokalitou ani po západe slnka. Okrem Rabati je v meste dobre zachované historické centrum, kde si môžete pozrieť niekoľko zaujímavých budov.

 

Kláštor Jvari

Jvari je jedným z kláštorov pri meste Mccheta. Z historického hľadiska je zároveň najvýznamnejší, pretože hlavný kostol vybudovali na mieste, kde mala kedysi svätá Nina kázať o kresťanstve a na tomto vrchu v 4. storočí údajne postavila prvý drevený kríž v krajine. Nádherný je aj samotný svätostánok, ktorý je zdobený freskami. Keď z neho vyjdete von, prekvapí vás zase sila okolitej prírody s kopcami a množstvom zelene.

 

Kamenné mesto Vardzia

V minulosti využívali pôvodní obyvatelia Gruzínska prírodné danosti tejto krajiny. Preto namiesto klasických domov na viacerých miestach vyhĺbili do skál príbytky, ktoré ich chránili pred akýmkoľvek počasím, ale i pred nepriateľmi. Najznámejšie je mesto Vardzia, ktoré sa rozprestiera na brale dlhom 500 metrov. Nachádza sa tam dokopy 400 miestností, ktoré pôvodne slúžili kláštoru, neskôr sa tam rozrástlo takéto malé mestečko. Niektoré časti využívali ako súkromné izby, ale nachádzajú sa tam tiež kaplnky, sklady, kuchyne a dokonca i priestory na skladovanie vína, ktorého výrobou sa zaoberali v tomto regióne. Podľa odhadov tam prvé domčeky postavili v 12. storočí a poslední obyvatelia odtiaľ odišli v 16. storočí.

 

Národný park Tusheti

Gruzínsko je známe vďaka nádhernej prírode. Preto keď máte radi horskú turistiku, cyklistiku alebo túlanie po krásnych oblastiach, tak toto je pre vás ideálna destinácia. Pokiaľ sa na dovolenku do týchto končín vyberiete v období od mája do začiatku októbra, určite si naplánujte výlet do národného parku Tusheti. Jeho centrom je dedina Omalo, ku ktorej vedie náročná a v zlom počasí nebezpečná cesta. Práve preto sa tam neodporúča ísť mimo letných mesiacov. Napriek tomu by vás to nemalo odradiť, pretože tunajšia príroda v kombinácii s typickou architektúrou je to najkrajšie, čo uvidíte počas vašej dovolenky. Stačí si vybrať správne obdobie a užijete si túto nezabudnuteľnú oblasť bezpečne.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa