Veľká noc vo svete: Tieto 4 turistické destinácie sú so sviatkami spojené najviac

2021-04-02 12:00:00 |   |    | 

Veľká noc predstavuje pre kresťanov najväčší sviatok v roku. Na konci pôstneho obdobia oslavujú Spasiteľovo obetovanie za ich hriechy a jeho zmŕtvychvstanie. S týmito udalosťami sa spája len izraelský Jeruzalem, ak však plánujete stráviť budúce veľkonočné sviatky cestovaním, máme pre vás aj ďalšie zaujímavé tipy.



 

Jeruzalem

Jeruzalem je miestom, ktoré sa najviac spája s poslednými Kristovými dňami na Zemi. Svoju púť môžete začať na Olivovej hore v malej kaplnke kostola Dominus Flavit, kde vraj Kristus plakal nad osudom mesta. Na svahoch legendárnej hory sa nachádza Getsemanská záhrada, kde Ježiša zatkli rímski legionári. V pokojnej záhrade sa dnes týčia mohutné prastaré olivovníky. Potom sa už vydajte na Krížovú cestu - prejsť sa po tých pravých miestach, po ktorých pred dvomi tisícmi rokov kráčal Ježiš Nazaretský na vrch Golgota (v preklade Lebka), to je duchovný zážitok najvyššieho stupňa! Napokon nevynechajte ani Baziliku svätého hrobu, kde bolo údajne uložené telo Ježiša Krista po jeho ukrižovaní.

 

Vatikán

S obdobím Veľkej noci sa spájajú najvýznamnejšie omše, ktoré vo Vatikáne celebruje samotný pápež. Slávnosti začínajú už Kvetnou nedeľou, na Zelený štvrtok sa v Bazilike sv. Petra koná menšia omša a na Veľký piatok organizujú až dve hlavné udalosti. Večer o piatej sa začína bohoslužba a po nej sa pápež presúva ku Koloseu, kde sa začína krížová cesta so štrnástimi zastaveniami. Veriaci stoja popri ceste a spoločne sa modlia. Počas Bielej soboty sa vo večerných hodinách koná vigília, po ktorej sa niektorí veriaci združujú na spoločné modlitby. Hlavná slávnosť sa koná v nedeľu, keď sú vo Vatikáne na námestí dve ranné omše. Tradične veľkou udalosťou je požehnanie pápeža mestu a svetu.

 

Colmar

Možno sa pýtate, čo má malebné francúzske mestečko spoločné so zmŕtvychvstaním Krista. Nuž historicky určite nič, z cestovateľského hľadiska je však viac než zaujímavé, pretože bolo zvolené za najideálnejšiu destináciu na Veľkú noc. Hlasujúcich presvedčil Colmar najmä rôznymi podujatiami, od konca marca až do polovice apríla totiž za normálnych okolností žije mestečko po celých 18 dní jarou. V historickom centre sa konajú dva veľkonočné trhy a v uliciach môžete stretnúť až 70 remeselníkov, farmárov, potulných muzikantov a ľudových zabávačov. Súčasťou podujatia je aj hudobný festival, počas ktorého sa konajú koncerty klasickej, džezovej aj svetovej hudby.

 

Veľkonočný ostrov

V roku 1722 priplával k čarovnému ostrovu uprostred šíreho oceánu západne od Chile holandský objaviteľ Jacob Roggeveen. Európania práve oslavovali veľkonočné sviatky, a tak ho nazval Paaseiland, teda Veľkonočný ostrov. Dnes je po celom svete známy vďaka obrovským kamenným hlavám, ktoré „trčia“ zo zeme. Na ostrove sa ich nachádza niekoľko stoviek a najvyššia z nich dosahuje desať metrov. O pravom pôvode sôch sa stále vedú mnohé špekulácie. Niektorí im pripisujú magické schopnosti a kvôli červenej farbe, ktorou bola natretá časť z nich, uvažujú o ich využívaní počas rituálov. Nájdu sa však aj takí, čo veria v ich mimozemský pôvod.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa