Z horskej dedinky k šialenému luxusu: Švajčiar Cäser Ritz zmenil podobu cestovania

2021-05-17 08:01:00 |   |    | 

Luxusné hotely reťazca Ritz-Carlton sú dnes takmer vo všetkých svetových metropolách a určite ste sa s ním stretli aj vy. Pozrime sa však na príbeh jeho zakladateľa Cäsara Ritza - obyčajného chlapca z dediny, ktorého meno sa stalo eponymom. Výraz ritzy v angličtine znamená nóbl.



 

Švajčiarsky hotelier Cäsar Ritz sa narodil 23. februára 1850 vo švajčiarskej horskej dedinke Niederwald vo farmárskej rodine. Už ako 15-ročný chlapec sa stal čašníkom v reštaurácii. Majiteľ nebol spokojný s jeho prácou, vyhodil ho a poradil mu, aby sa do tejto profesie už nevracal. O dva roky neskôr sa však Ritz ocitol v Paríži, kde začal tvrdo pracovať a vyhľadávať každú príležitosť na to, aby si splnil svoj sen – stať sa hotelierom. Pracoval v hoteli Splendid, kde stretával elitnú klientelu a ďalšie manažérske skúsenosti nadobúdal migrujúc po hoteloch v Európe tak ako sa presúvali bohatí klienti. V roku 1873 sa stretol s princom z Walesu, budúcim britským kráľom Eduardom VII. Toto stretnutie odštartovalo ich celoživotné priateľstvo.

K jeho najväčším zásadám patril osobný prístup k hosťom. Všetkých pravidelných návštevníkov poznal po mene. Jeho spôsob riadenia hotelov mu priniesol rešpekt a úctu. Ritza začali pozývať do manažérskych pozícií mnohých výnimočných hotelov po celej Európe. Vtedy už po jeho boku stála manželka Marie-Louise, s ktorou sa oženil 16. januára 1888. Spolu mali dvoch synov. Prvý sa narodil Charles Ritz 11. augusta 1891 a 14. augusta 1896 druhý syn René Ritz.

Prvý hotel nesúci jeho meno otvoril Cäsar Ritz 1. júna 1898 v Paríži. Nemalý podiel na tomto úspechu mala jeho spolupráca s vtedajším najlepším francúzskym šéfom hotelových kuchýň Auguste Escoffierom. V čase svojho otvorenia bol hotel synonymom luxusu a jeho kuchyňa absolútnym vrcholom francúzskej gastronómie. Rodina Ritzovcov vlastnila hotel až do roku 1979, keď ho predala egyptskému biznismenovi Mohamedovi Al-Fayedovi. Hotel je dnes známy najmä smutným príbehom britskej princeznej Diany, ktorá práve tu strávila poslednú noc svojho života so synom Al-Fayeda.

Na vrchol slávy hoteliera vyniesol hotel Ritz v Londýne vo Veľkej Británii, ktorý otvoril 24. mája 1906. V Londýne pôsobil už predtým (od roku 1890) s vlastným tímom v hoteli Savoy. V tom čase svojim prístupom k hosťom docielil nevídanú zmenu – hostia, najmä ženy, začali obedovať a chodiť na obvyklý čaj do hotela. Večere v Savoyi sa stali doslova módou a hotel zapĺňali davy ľudí, ktorí tam mierili rovno z divadiel po skončení predstavení. Napriek úspechu Ritz a jeho ľudia náhle zo Savoya odišli, vyhli sa však škandálu, do ktorého ústila nespokojnosť majiteľov hotela.

Len malá skupinka ľudí vedela, že v čase príprav na otváranie hotela v Londýne sa Ritz nervovo zrútil. Ďalší vážny nervový kolaps ho atakoval, keď mal 52 rokov. Slávny hotelier i napriek tomu ostával ešte niekoľko rokov naplno zapojený do hotelového biznisu. V španielskom Madride otvorili hotel nesúci jeho meno v roku 1910. Kráľ hotelierov sa liečil v rôznych švajčiarskych klinikách. Zomrel vo veku 68 rokov 23. októbra 1918 v Küsnachte vo Švajčiarsku. Pochovaný je vo svojej rodnej obci.

Cäsar Ritz v čase svojho aktívneho života dokázal okolo seba vybudovať taký kvalitný a oddaný pracovný tím, že hlavné hotely, v ktorých prevádzke bol osobne zapojený, prekvitajú dodnes. Jeho pokračovateľom sa totiž podarilo udržať štandard zakladateľa a natrvalo zaradiť hotely Ritz medzi najlepšie hotely sveta. V jeho hoteloch mala už v tom období každá izba svoju kúpeľňu. Hotelové haly navrhoval menšie a útulnejšie, v kontraste s vtedajšími rozsiahlymi vstupnými priestormi. Zámerom bolo poskytnúť súkromie, intimitu a tichšie miesto na konverzáciu. Zamestnancom predpisoval rovnošatu. Zaviedol pravidelné dodávky čerstvých kvetov vo verejných hotelových priestoroch. V jeho prevádzkach platilo pravidlo – zákazník má vždy pravdu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR/AP, Wikimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa