Najlepšie európske krajiny pre dovolenku autom: Slovensko si odnáša cenné víťazstvo

2021-06-02 08:01:00 |   |    | 

Keď cestovatelia plánujú dovolenku autom, zvažujú pri výbere destinácie viaceré faktory ako napríklad cenu pohonných hmôt, bezpečnosť či počasie. Vyznať sa v nich však nebýva vždy jednoduché, preto pripravil globálny cestovateľský vyhľadávač KAYAK veľké porovnanie, s ktorým bude rozhodovanie oveľa ľahšie.



 

Experti z agentúry KAYAK vzali pri príprave rebríčka Najlepších európskych destinácií pre dovolenku autom (Road Trip Index) do úvahy celkovo až 17 faktorov v šiestich oblastiach (počasie; bezpečnosť a infraštruktúra; ceny; doprava a udržateľnosť; prenájom áut; príroda a turistické atrakcie). Každá z nich má pritom v konečnom porovnaní inú váhu, v závislosti na ich reálnom vplyve na atraktívnosť dovolenky autom.

Celkové skóre každej krajiny nám potom dáva predstavu o tom, ako je vhodná na cestovanie autom. Najlepšie z tohto porovnania vychádza Portugalsko, Španielsko a Luxembursko, ktoré sa môžu pochváliť dobrými cenami, množstvom prírodných či historických atrakcií, ako aj kvalitnými cestami.

Tými bohužiaľ Slovensko veľmi nedisponuje a v hodnotení tejto kategórie sme sa ocitli až na šiestom mieste od konca, keď horšie cesty od nás má len Ukrajina, Rumunsko, Rusko, Lotyšsko a Bulharsko. Rovnaké skóre ako my má aj Česká republika, len o trochu lepšie je na tom Poľsko a Maďarsko. Naopak najkvalitnejšou cestnou sieťou sa môže pochváliť Švajčiarsko.

V celkovom hodnotení však krajina helvétskeho kríža skončila tesne za nami na 13. mieste s úplne rovnakým skóre 58. Slovensko predbehlo aj Rakúsko, Francúzsko či Holandsko. Obrovským sklamaním je Česká republika, ktorá skončila ako tretia najhoršia a podarilo sa jej predbehnúť len Rusko a posledné Maďarsko.

Slovensko môže vysokej pozícii vďačiť aj víťazstvu v jednej z kategórií. Práve u nás totiž máme najlepšie podmienky na prenájom áut, a to nielen vzhľadom na cenu (ktorá je u nás druhá najnižšia v Európe), ale aj vynikajúce hodnotenie spoločností, ponúkajúcich túto službu. Na druhom mieste skončilo Lotyšsko a na treťom Slovinsko, za ktorým nasleduje Rumunsko, Poľsko, Luxembursko, Rusko, Bulharsko, Portugalsko a Španielsko.

Pozrime sa podrobnejšie aj na ostatné kategórie. Najlepšie počasie je v Španielsku (za ktorým nasleduje Grécko, Portugalsko, Turecko, Rusko, Bulharsko, Taliansko, Rumunsko, Maďarsko a Ukrajina). Bezpečnosť a infraštruktúru ovládlo vďaka nízkej nehodovosti Švajčiarsko (a ďalej Holandsko, Nemecko, Rakúsko, Švédsko, Francúzsko, Dánsko, Španielsko, Fínsko a Portugalsko).

Najnižšie ceny pohonných hmôt, ubytovania, parkovania či diaľničných známok ponúka Ukrajina (a za ňou Litva, Rusko, Poľsko, Rumunsko, Estónsko, Bulharsko, Turecko, Luxembursko a Island). V kategórii Doprava a udržateľnosť, ktorá skúmala faktory ako znečistenie vzduchu, dopravné zápchy, počet áut na 1000 obyvateľov či sieť nabíjacích staníc pre elektromobily, zvíťazilo Holandsko (nasledované Nórskom, Fínskom, Islandom, Švédskom, Portugalskom, Španielskom, Spojeným kráľovstvom, Dánskom a Belgickom).

No a ak sú pre vás najdôležitejšie Príroda a historické pamiatky, potom by ste mali zamieriť do Švajčiarsko, ktoré ovládlo túto kategóriu. Za ním nasleduje Luxembursko, susedné Rakúsko, Portugalsko, Slovinsko, Grécko, Taliansko, Španielsko, Island a prvú desiatku uzatvára Dánsko.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images
Zdroj: KAYAK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa