V Dánsku dokončili najvyšší zámok z piesku na svete, má vyše 20 metrov

2021-07-11 12:00:00 |   |    | 

V Dánsku dokončili najvyšší zámok z piesku na svete, ktorý svojimi 21,16 metrami o viac než tri metre prekonal doterajší rekord z Nemecka z roku 2019. Informovali o tom zástupcovia Guinnessovej knihy rekordov, píše denník The Guardian.



 

Zámok v prímorskom meste Blokhus bol postavený zo 4860 ton piesku a svojím vzhľadom pripomína pyramídu. Aby lepšie držal pokope, obsahuje i približne desať percent hliny a po jeho dokončení aplikovali aj vrstvu lepidla, aby dokázal na jeseň a počas zimy odolať chladnému a veternému počasiu.

Obyvatelia Blokhusu s potešením ocenili, že do podoby zámku sú začlenené lokálne prvky, ako napríklad plážové domy a majáky, a tiež sú na ňom vyobrazené obľúbené aktivity tamojších ľudí – windsurfing či kitesurfing. Očakáva sa, že zámok bude stáť až do príchodu tuhých mrazov, teda do februára či marca budúceho roku.

Autorovi tohto diela Wilfredovi Stijgerovi pomáhalo pri zhotovení zámku 30 svetoznámych sochárov, ktorí sa zaoberajú tvorbou z piesku. Na vrchole zámku sa nachádza model koronavírusu s nasadenou korunou. Zámerom bolo podľa Stijgera zobraziť, akú veľkú moc nadobudol vírus vo svete, odkedy vypukla pandémia COVID-19.

"Vládne našim životom všade," povedal umelec. "Hovorí vám, čo máte robiť... Hovorí vám, aby ste sa držali ďalej od vašej rodiny a nechodili na pekné miesta, nerobili isté aktivity a zostali doma," uviedol.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa