Historické okienko: Budova televízie bola kedysi najvyššou v krajine (RETRO foto)

2021-08-14 00:00:00 |   |    | 

V našom letnom seriáli načrieme hlboko do archívov a odhalíme zaujímavé historické fotografie známych pamiatok či toho, ako sme si kedysi užívali dovolenky. Dnes si predstavíme jednu z najznámejších budov v Bratislave, ktorá bola v čase svojho vzniku najvyššou v celom Československu.



 

Budova tvorby programu televízie v Mlynskej doline bola prvou výškovou budovou na území Česka a Slovenska. Jej autorom bol Jozef Struhař, ktorý vyhral architektonickú súťaž na návrh nového komplexu Slovenskej televízie v roku 1961. S výstavbou sa začalo o štyri roky neskôr a prvá etapa bola dokončená koncom roka 1970.

108 metrov vysoká budova s 28 poschodiami bola súčasťou druhej etapy, ktorá si vyžiadala náklad 113 miliónov korún. „Každý z 30-členného kolektívu montážnikov sa na počesť 50. výročia KSČ zaviazal odpracovať 50 hodín bez nadčasového príplatku“ písala dobová tlač. Výšková budova bola slávnostne otvorená v roku 1975 pri príležitosti 30. výročia Slovenského národného povstania.

 

Jún 1968

Na archívnej snímke z 25. júna 1968 v Bratislave výstavba televízneho centra. "Bratislavská Stavoindustria, ktorá buduje v Mlynskej doline v Bratislave pre Československú televíziu nové, moderné vysielacie stredisko, sústreďuje v týchto dňoch svoje úsilie na hlavný objekt štúdiovej a átriovej časti. Objekt chcú stavbári odovzdať montérom Tesly začiatkom júla. Prvá časť nového televízneho strediska má byť dokončená v januári budúceho roku, keď sa začne aj pokusné vysielanie. Začala sa už aj druhá etapa výstavby, a to položením nákladov pre skúšobňu a dielne hlavného objektu," písalo sa pri fotografiách.

 

Apríl 1969

Na archívnej snímke z 22. apríla 1969 v Bratislave výstavba televízneho vysielacieho strediska. "Tohto času Stavoindustria sústreďuje svoje práce na stavbe hlavnej budovy, ktorú chcú odovzdať do konca augusta tohto roku. V druhej etape výstavby začali stavbári zemné práce na umelecko-technických dielňach a na 26-podlažnej budove tvorby programu, ktorá bude jednou z najväčších v Bratislave."

 

November 1969

Na archívnej snímke zo 17. novembra 1969  v Bratislave výstavba budovy tvorby programu. "Do konca roka dokončia stavbári z bratislavskej Stavoindustrie prvú etapu prác na areáli televízneho centra v Mlynskej doline. Zároveň robia aj práce druhej etapy, ktoré sú rozsiahlejšie a náročnejšie. Budujú 31-podlažnú a vyše 107 metrov vysokú budovu tvorby programu, dielne predprípravy dekoračných materiálov, umelecko-technické dielne, vstup do celého areálu, parkoviská a inžinierske siete. Práce druhej etapy si vyžiadajú náklad 113 miliónov korún a dokončia ich v roku 1971."

 

Máj 1970

Na archívnej snímke z 8. mája 1970 v Bratislave sviatok v Mlynskej doline. "Z nového televízneho centra v Mlynskej doline začne Československá televízia v Bratislave v nedeľu 10. mája, na oslavu oslobodenia Československej republiky Sovietskou armádou, vysielať 2. televízny program. Pracovníci Stavoindustrie v druhej etape výstavby televízneho strediska v Mlynskej doline stavajú hydraulickým posuvným debnením vyše 100 metrov vysoké jadro budovy tvorby programu."

 

Október 1970

"26. októbra odovzdajú do prevádzky prvú stavbu televízneho strediska v Mlynskej doline v Bratislave. V priestoroch, ktoré vybudovali nákladom 135 miliónov korún, sú tri štúdiá na ploche 900 metrov štvorcových vrátane technického vybavenia a dve samostatné vysielacie pracoviská pre umelecký štáb. Okrem toho sú tu aj moderné zariadenia na vysielanie farebného obrazu."

 

Apríl 1971

"V tomto roku, v druhej etape výstavby televízneho strediska v Mlynskej doline v Bratislave realizujú pracovníci bratislavskej Stavoindustrie stavebné práce asi za 46 miliónov korún. Na budovu tvorby programu, ktorá po dokončení so svojimi 29 poschodiami a výškou 104 metrov bude najvyššou budovou v ČSSR, kladie v týchto dňoch 30-členný kolektív montážnikov z Mostárne Brezno vedený Rudolfom Kulfasom okolo betónového jadra oceľovú konštrukciu. Hrubú montáž chcú ukončiť do konca augusta tohto roku. Každý z 30-členného kolektívu montážnikov sa na počesť 50. výročia KSČ zaviazal odpracovať 50 hodín bez nadčasového príplatku."

 

November 1971

"Stavba najvyššej prevádzkovej budovy v Československu, objektu tvorby televízneho programu, ktorá sa realizuje v bratislavskej Mlynskej doline nákladom 150 miliónov korún, je riešená ako oceľový skelet so železobetónovým jadrom. Pre väčší architektonický účinok navrhli projektanti po obidvoch zvislých bokoch budovy šikmé železobetónové steny. Pracovníci Stavoindrustrie postavili už technológiou posuvného debnenia jednu zo štyroch bočných stien do výšky 50 metrov. Na základe doterajšieho postupu prác možno predpokladať, že oproti prekladaciemu debneniu sa ušetrí niekoľko mesiacov času. Výhodou je, že ťahaním stien posuvným debnením sa utvára tzv. pohľadová betónová plocha, ktorá si nevyžiada nijakú povrchovú úpravu. Oproti pôvodne projektovanému mozaikovému obkladu sa tak ušetrí vyše milióna korún."

 

December 1975

V televíznom stredisku Mlynská dolina v Bratislave 11. decembra slávnostne odovzdali do používania budovu tvorby programu - druhý dominantný objekt z piatich stavieb Slovenskej televízie. "V 28-podlažnom objekte vysokom 107,5 metrov bude pracovať asi 1400 tvorivých a technických pracovníkov. Umelecko-technické dielne sú v štvorpodlažnom objekte, v ktorom sú umiestnené aj pracoviská výpočtového strediska, dabingu, videozáznamu atď."

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Štefan Petráš

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa