Ako z rozprávky: Toto sú tie najkrajšie miesta v Turecku

2021-08-02 12:00:00 |   |    | 

Orientálna architektúra sa vyznačuje budovami s rozmanitými farbami, detailnými ozdobnými prvkami a zlatom, ktoré im dodáva na výnimočnosti. Vďaka tomu niekedy pôsobí prechádzka tureckými mestami, ako keby ste sa ocitli uprostred nádhernej rozprávkovej krajiny. Neveríte? Presvedčite sa na týchto krásnych miestach.



 

Kapadócia

Medzi najkrajšie rozprávkové miesta Turecka patrí nepochybne aj Kapadócia. Za jej vznik vďačíme výbuchu sopky, ktorá vychrlila veľké množstvo lávy. Keď sa tá zmiešala s popolom, vzniklo veľké množstvo skál, ktoré však neboli veľmi pevné. Preto začali časom zvetrávať a vytvorili sa tieto zaujímavé prírodné úkazy. Najlepšie si toto miesto vychutnáte, keď si objednáte vyhliadkový let balónom niekedy počas západu slnka. Vtedy sa budete cítiť poctení, že si môžete obzrieť takéto výnimočné dielo prírody. No potom sa vyberte aj na prechádzky do týchto výnimočných mestečiek, kde si prezrite podzemie jednotlivých budov, ktoré pôsobí tajuplne.

 

Pasabag

Jednou z častí Kapadócie je Pasabag. Zatiaľ čo pri výlete balónom uvidíte najmä skalné obydlia a kopce, v tejto časti si vychutnáte jednu prírodnú unikátnosť. Ide o vysoké vežovité skaly s kužeľovitým ukončením. Na prvý pohľad vyzerajú ako obrátené kornútky na zmrzlinu alebo ako kamenné hríbiky. V minulosti bola v tejto časti vinica, o ktorú sa starali mnísi. Podľa nich dostalo Pasabag prezývku Údolie mníchov. Druhým dôvodom na toto pomenovanie bolo, že vysoké skaly uprostred zelene niekedy pripomínali postavy týchto svätých mužov, ktorí symbolicky strážili úrodu. V tejto časti nájdete aj malú kaplnku, ktorej patrónom je svätý Šimon. Keď sa budete prechádzať pomedzi tieto zvláštne útvary, budete sa cítiť ako Alica v krajine zázrakov.

 

Efez

V minulosti bol Efez jedným z najväčších gréckych antických miest. Rozprestieral sa na obrovskej ploche, z ktorej sa však už dnes uchovalo len veľmi málo. Vidieť môžete napríklad kedysi najväčšie divadlo na svete, kde sa konali pútavé predstavenia, ale aj súboje gladiátorov. Do amfiteátra sa naraz vošlo až 24 000 ľudí. Popri ňom sa nachádzala veľmi vzácna knižnica, ktorá obsahovala literárne skvosty tej éry. Z nej sa podarilo uchovať už len ruiny. Ďalej pri prechádzke týmto pútavým komplexom uvidíte pozostatky obydlí, chrámu a úžitkových budov. Podľa legendy mal práve na tomto mieste spísať Ján všetky štyri evanjeliá a kvôli tomu je Efez vyhľadávaný aj veriacimi.

 

Modrá mešita

Poklona Alahovi, ale aj demonštrácia bohatstva a moci. Modrá mešita v Istanbule patrí medzi najvýznamnejšie pamiatky v krajine. Stavať ju začali v 17. storočí, keď patrila k najkontroverznejším projektom. Už vtedy povinne putovali všetci moslimovia do Mekky, kde mala byť najväčšia a najkrajšia mešita na svete. No Ahmed I. začal do svojho svätostánku investovať obrovské množstvo peňazí. Presadil si dokonca aj to, aby mala jeho stavba až šesť minaretov, koľko ich mohlo byť iba v Mekke. Kvôli tomu Modrá mešita často súperila s tou hlavnou a v mnohých ohľadoch ju v tých časoch dokonca predčila. Modrá mešita je považovaná za najkrajšiu budovu v osmanskom štýle. Nájdete v nej veľmi podrobné a krásne pestré zdobenie a miestami sa nebudete cítiť ako vo svätostánku, ale ako na návšteve v luxusnom paláci. Mešita je stále aktívna, preto sa do nej turisti nedostanú v čase modlitieb.

 

Pamukkale

Turecko sa stalo rozprávkovou krajinou nielen vďaka majestátnym stavbám, ale taktiež kvôli unikátnym prírodným úkazom. Po Kapadócii vás nepochybne chytí za srdce aj Pamukkale. Tieto malé prírodné bazéniky už na pohľad vyzerajú ako domov rozprávkových bytostí. Jazierka vznikli na travertínovej skale vďaka vyvieraniu minerálnych prameňov. Majú príjemne teplú vodu, ktorú v minulosti využívali na liečbu viacerých chorôb. Bývalí obyvatelia verili v ich zázračnú moc, tak ich ordinovali pri každej ťažkosti. V súčasnosti sa už v originálnych jazierkach neokúpete, pretože sa ochranári boja, že by ste tak mohli zničiť prirodzené prostredie a tým aj celú atrakciu. Namiesto toho sa môžete prejsť v niektorých väčších jazerách alebo sa okúpete len v ich napodobenine, ktorú vytvorili z bieleho kameňa.

 

Palác Topkapi

Nádherný luxusný palác v Istanbule si nechal v 15. storočí vystavať sultán. Jeho následníci ho postupne zveľaďovali a keďže tam pravidelne trávili väčšinu dní, postupne ho premenili na exkluzívne miesto. Svoje bohatstvo demonštrovali najmä prostredníctvom komnát, ktoré sú nádherne zdobené. Uvidíte tam sultánove priestory, súkromné izby jeho matky a miesta pre jeho rodinu. Najzaujímavejšou časťou je hárem, ktorý je architektonickým skvostom paláca Topkapi. Súčasťou komplexu boli aj priestory pre služobníctvo, ktoré tam zároveň žilo.

 

Modrá lagúna na pláži Oludeniz

Plážovým skvostom v Turecku je Oludeniz, ktoré sa nachádza pri nádhernej modrej lagúne. Dvanásť kilometrov dlhé pobrežie je hotovým rajom. Stačí si len vziať plavky, deku a dobrú náladu, aby ste si užili tento malý raj. Mnohým svojou atmosférou pripomína Karibik. Na pláži máte k dispozícii za poplatok lehátka a niekoľko občerstvení. Celý deň si tam môžete užívať pohodu a dosýta sa vyšantiť v mori. Nádherná je aj divoká príroda v okolí, ktorá vás bude lákať na preskúmanie odľahlejších častí. V Oludenize sú vynikajúce podmienky pre plávanie, potápanie, ale aj niektoré vodné športy.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa