Mesa Verde – skalné mestá s množstvom tajomstiev

2021-09-01 00:00:00 |   |    | 

V národnom parku v Colorade vás čaká príjemné prekvapenie. Okrem tradičných prírodných atrakcií sa dostanete aj na miesta, ktoré ovplyvnila ľudská ruka. Skalné mestá Mesa Verde pôsobia aj desiatky rokov po ich objavení tajomne a ľudstvu ešte stále prinášajú viac otáznikov ako odpovedí. Celý archeologický komplex patrí medzi najzaujímavejšie atrakcie v tomto štáte.



 

Obývané niekoľko tisíc rokov

Skalné mestá a dediny nesú rovnaké pomenovanie ako park Mesa Verde. Celá bbbc+oblasť je pokladaná za jedno z najstarších archeologických nálezísk v USA. Podľa odborníkov bolo toto miesto osídlené už 7500 rokov pred našim letopočtom. Tunajšie útesy využívali ako jednoduché obydlia. Do skál vyhĺbili malé jaskyne, v ktorých našli útočisko pred divokou zverou a pohodlné miesto na bývanie. Svoje príbytky niekoľkokrát upravovali a vylepšovali. V tej podobe, ako ich poznáme dnes, mohli vzniknúť koncom 12. storočia. Predkolumbijskí indiáni Anasaziovia ich využívali v období medzi 6. a 13. storočím, potom odtiaľ začali postupne odchádzať a mesto pustlo.

 

Dediny so 400 obyvateľmi

Mesa Verde znamená v preklade zelený stôl. Na vrchu skalných útesov sa totiž nachádzala zeleň a dobrá pôda na pestovanie plodín. Pôvodní obyvatelia boli vynikajúcimi lovcami a farmármi. Pre svoju úrodu a úlovky preto potrebovali veľké priestory na skladovanie. Tie jasne rozoznáte aj v súčasnosti. Niektoré dediny mali iba pár obydlí a nachádzali sa pri nich skôr veľké miestnosti na sklady. Zrejme okolo nich žili len farmári alebo strážcovia úrody. Najväčšia osada mala 150 miestností. Každý z príbytkov mal pritom aj malú časť vyhradenú na skladovanie. Mohli by sme ju nazvať predchodkyňou špajze. Od 13. storočia budovali jednotlivé jaskyne vertikálne nad sebou. Zrejme to malo ochranné účely, aby boli viac sústredení pri sebe. V najväčšej dedine žilo približne 400 domorodcov. Väčšina z nich zomierala vo veku okolo 35 rokov, niekoľkým sa podarilo dožiť šesťdesiatky. Skalné mestá boli dlhodobo opustené. Objavili ich až v 19. storočí počas obdobia zlatej horúčky, keď ich ako prvý spozoroval zlatokop John Moss.

 

Palác, balkónové i smrekové domy

Aj u týchto indiánov existovala hierarchia medzi jednotlivými členmi dedín či kmeňov. Niektorí z nich bývali vo väčších obydliach. Dodnes sa podarilo uchovať aj jeden palác, ktorý je hlavnou dominantou parku. Práve on mal pôvodne 150 miestností a žilo tam približne sto ľudí rôznych vrstiev. Niektoré priestory postavili vo vnútri veľkej jaskynnej haly. Použili na ne pieskovec, ale ten začala časom ničiť voda, preto sa odtiaľ obyvatelia odsťahovali preč. Balkónové domy stavali vo výklenkoch. Patria k novším obydliam a žilo v nich približne tridsať indiánov. Ich výhodou bolo, že aj v zime prepúšťali do miestností slnečné lúče a tým ich zohrievali. Smrekové domy dostali svoje pomenovanie podľa týchto stromov, ktoré rastú v okolí. Nachádzajú sa v blízkosti múzea a v skalách je približne 130 miestností. Prví obyvatelia sa tam údajne dostali pomocou veľkého smreka, po ktorom vyliezli do jaskyne a začali tam stavať príbytky.

 

Ľudia s vynikajúcou kondíciou

Aj v súčasnosti si prechod cez park Mesa Verde vyžaduje dobrú kondíciu. Do jednotlivých príbytkov sa dostanete pomocou zostavy rebríkov, ktoré prechádzajú po strmých skalách. Ak si natoľko nedôverujete, v tom prípade zájdite len do múzea a ľahšie dostupných častí. Okolo celého areálu vedie okruh, na ktorom vám postupne predstavia jednotlivé osady a jaskynné domy, v ktorých žili pôvodní obyvatelia. Indiáni mali v tých časoch vynikajúcu kondíciu. Vstupy do jaskýň boli kedysi ešte zložitejšie a oni po nich prechádzali niekoľkokrát do dňa. Preto boli veľmi obozretní a zároveň aj ohybní, aby dokázali zdolávať takýto terén. Zároveň patrili medzi tajomné národy. Ich život sa spájal s viacerými rituálmi a skalné osady boli opradené rôznymi poverami. Ľudia sa im často vyhýbali, pretože ich považovali za nekultivovaných divochov a mali z nich strach. Zo zachovaných pozostatkov a vykopávok však možno dedukovať, že boli veľmi zruční a dobre ovládali viacero remesiel.

 

Čo všetko nám dali Anasaziovia?

Prehliadka parku je urobená interaktívnym spôsobom. Prechádzka celou oblasťou je sústredená na život indiánov. Dostanete sa do ich obydlí, obzriete si miesta, kam chodili loviť a kde sa stretávali. V jednom zo skalných útesov sa nachádza múzeum, v ktorom uvidíte všetky predmety, ktoré sa podarilo nájsť počas archeologického skúmania. I tie dokazujú mimoriadnu inteligenciu tohto národa. Anasaziovia používali misy, košíky, hrnce, ale aj šperky, ktoré boli súčasťou tradičného odevu. Pozriete si tiež krátky film, v ktorom vám predstavia presné fungovanie jednotlivých kmeňov a oboznámia vás so všetkým, čo sa od nich potom rozšírilo do sveta. Domáci obyvatelia vymysleli napríklad pukance. Boli známi pestovatelia kukurice, ktorú si takto pražili nad ohňom. Taktiež mali bohaté úrody zemiakov, paradajok a vybraných strukovín. Boli výborní v spracovaní gumy a kanoe. Medzi prvými domestikovali prasatá a moriaky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa