Historické okienko: Takto kedysi vyzerala bratislavská zoo

2021-09-11 00:00:00 |   |    | 

V našom seriáli načrieme hlboko do archívov a odhalíme zaujímavé historické fotografie známych pamiatok či toho, ako sme si kedysi užívali dovolenky. Dnes si predstavíme obľúbenú atrakciu Bratislavy - zoologickú záhradu v Mlynskej doline.



 

Zoologická záhrada v Bratislave leží v Mlynskej doline na úpätí Malých Karpát a ročne privíta okolo 320 tisíc návštevníkov. Tí môžu v súčasnosti na ploche 96 hektárov obdivovať 169 druhov zvierat. K najvzácnejším patrí adax núbijský, diviak visajanský, orangutan sumatriansky, kulan turkménsky, gibon zlatolíci, hrošík libérijský či leopard cejlónsky. Bratislavská zoo je tiež jedinou, kde na Slovensku uvidíte šimpanzy, žirafy či nosorožce.

Prvá myšlienka o vytvorení zoologickej záhrady uzrela svetlo sveta už v roku 1948, s výstavbou sa však začalo až o jedenásť rokov neskôr. Prví návštevníci prešli bránou Zoo 9. mája 1960, kedy mohli vidieť 74 druhov, najmä mačkovité šelmy, opice, poníky, somáre, medvede, jelene, srnky, vodné vtáky, dravce, papagáje.

V nedeľu 21. augusta 1960 v Zoologickej záhrade v Bratislave privítali stotisíceho návštevníka - žiačku Olinku Turanskú zo školy na Vazovovej ulici, ktorú pracovník Zoologickej záhrady František Kordík obdaril milým spomienkovým darom - klietkou s andulkami.

V januári 1966 už bolo v bratislavskej zoologickej záhrade na ploche 7 ha sústredených vyše 600 zvierat v 150 druhoch. Ročne prešlo zoologickou záhradou  250.000 návštevníkov.

V roku 1970 bratislavská zoologická záhrada oslávila 10. výročie svojho vzniku a obohatila živočíšnu ríšu najmä prírastkami z vlastného odchovu.

Naša posledná séria fotografií z bratislavskej Zoo je z roku 1973. Po úpravách znovuotvorená ZOO v Bratislave sa zaradila k najvyhľádavanejším kultúrnoosvetovým strediskám v SSR. Ročne sem zavítalo takmer 300 tisíc návštevníkov, najmä detí. "Päť kontinentov na šiestich hektároch - to je veľmi stručná charakteristika súčasného stavu. Pracovníci ZOO v Bratislave plnia aj vedecké úlohy - najmä pri sledovaní vplyvu antropogénnych faktorov na živočíchy," uvádzala vtedajšia tlač.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa