Najkrajšie chrámy v Bali - balzam na dušu každého turistu

2021-10-11 00:00:00 |   |    | 

Dovolenka na Bali je pre cestovateľov obrovským zážitkom. Krásna príroda a zaujímavá kultúra ponúkajú pestré možnosti na plánovanie výletov. Mnohých cestovateľov lákajú aj tunajšie chrámy, ktorých sú po celej krajine desiatky. Zoznámte sa s najkrajšími z nich.



 

Pura Taman Ayun

Chrám Taman Ayun patrí medzi najpopulárnejšie na Bali. Tento komplex postavili v priebehu 18. storočia. Prvá hlavná výstavba trvala dva roky. V tom čase vybudovali len jeden z chrámov, neskôr k nemu pribudli aj ďalšie budovy. Okolo celého komplexu je priekopa, v ktorej plávajú ryby. Tá tvorila prírodnú obranu, vďaka ktorej izolovali toto posvätné miesto. Súčasťou areálu sú aj záhrady, zaradené do zoznamu najkrajších na svete. Uvidíte tam tiež viacero malých oltárov, ktoré slúžili na obetu. Panuje tam pokojná atmosféra, preto sa tam veľa ľudí chodí iba poprechádzať a oddýchnuť si.

 

Goa Gajah

Nie všetky chrámy na Bali majú podobu majestátnych stavieb. Tie najstaršie situovali do jaskýň, v ktorých vytvorili menšiu svätyňu. Často mali zdobené vchody, do ktorých vytesali rôzne vzory alebo obrazce. Goa Gajah je jedným z takýchto chrámov. V preklade znamená jeho názov Slonia jaskyňa a pokladá sa aj za jedno z najcennejších archeologických miest v krajine. Podľa nálezov začali na svätyni pracovať v 9. storočí a posledné veľké práce sa urobili o približne dvesto rokov neskôr. Samotný chrám sa nachádza priamo v jaskyni. Okolo nej z kameňa postavili aj ďalšie stavby, ktoré vytvárajú celý komplex zasvätený hinduizmu a budhizmu. Zaujímavosťou je, že v areáli nájdete sedem sôch žien, ktoré držia nádoby na vodu. Tie symbolizujú všetky posvätné rieky, ktoré sa nachádzajú v Indii.

 

Pura Ulun Danu Bratan

Na návštevu chrámu Pura Ulun Danu Bratan len tak ľahko nezabudnete. Nachádza sa totiž na malom ostrove na jazere Bratan, ktoré vzniklo po výbuchu sopky pred vyše 30.000 rokmi. Keď sa na chrám pozriete z niektorých uhlov, vyzerá, akoby sa vznášal na hladine. V spojení s okolitou prírodou vytvára počas celého roka dokonajú harmóniu. Výber miesta nebol náhodný. Jazero a blízka rieka sú totiž zasvätené hinduistickej bohyni, preto tam postavili najväčší vodný chrám v krajine. Jeho výstavba začala v roku 1633 a na exteriéri je veľa ozdobných prvkov. V Bali je Pura Ulun Danu Bratan obľúbeným pútnickým miestom. Pre turistov dokonca ponúka ďalšiu zaujímavú atrakciu v podobe požičiavania malých člnkov, na ktorých sa môžete preplaviť okolo chrámu.

 

Goa Lawah

Aj tento chrám je čiastočne situovaný do jaskyne. Jeho meno znamená v preklade Netopieria jaskyňa a svoje pomenovanie dostal podľa živočíchov, ktoré tam našli svoj domov. Návštevníci ich môžu neustále pozorovať, ako prilietajú a odlietajú dovnútra. Často ich vidno visieť na strope vo veľkých skupinkách. Domáci o týchto cicavcoch hovoria, že sa takto snažia dodať chrámu originálnu výzdobu, akú nemá žiaden iný svätostánok. V Bali je najznámejším chrámom a zaraďujú ho medzi šesť najsvätejších miest v krajine. Postavili ho v 11. storočí a súčasťou areálu je tiež niekoľko ďalších pagod a obetných miest.

 

Chrám vodného očistenia

Svätostánok Tirta Empul postavili v roku 962 okolo vzácneho prameňa. Domáci veria, že jeho voda je posvätná, preto ho využívajú pri špeciálnych rituáloch. Chrám vodného očistenia je hinduistický a taktiež patrí medzi dôležité pútnické miesta. Počas obradu melukat sa tu veriaci ponárajú do vody a zbavujú sa tak hriechov. Je to dôležitý očistný rituál, ktorý patrí medzi hlavné povinnosti hinduizmu. Celý areál je rozdelený do troch častí. Pre ich návštevu si vyhraďte pokojne aj polovicu dňa, pretože sú rozlohou veľké. Panuje tam príjemná pokojná atmosféra a ak máte záujem, môžete sa pridať k meditovaniu alebo vzdávaniu vďaky.

 

Gunung Kawi

Medzi najstaršie chrámy v Bali patrí Gunung Kawi. Postavili ho v 11. storočí na mieste, kde sa už v minulosti nachádzal iný komplex. Pôvodne tam bolo posvätné pohrebisko a časť areálu je preto aj v súčasnosti vyhradená na tieto účely. Podľa dobových zápisov tam pochovávali predstaviteľov kráľovskej dynastie. Sarkofágy sú urobené z kameňa a umiestnené priamo v otvoroch vyhĺbených v skalnom brale. Hneď pri vstupe vás čaká jedno prekvapenie. Nenájdete tam totiž iba zaujímavé sochy, ale aj rozsiahle ryžové polia, ktoré sú súčasťou areálu.

 

Lempuyang

Medzi najposvätnejšie chrámy v krajine patrí aj Lempuyang. Celý komplex je sprístupnený bezplatne, môžete však prispieť dobrovoľným príspevkom. Jeho najzaujímavejšou časťou je Brána do neba. Dostanete sa k nej po veľkom schodisku a turisti si odtiaľ odnášajú zaujímavé fotografie. Súčasťou areálu je niekoľko menších svätýň, ktoré sa nachádzajú vedľa seba prídete k nim taktiež po vysokom schodisku. Lempuyang je zasvätený hinduizmu a domáci obyvatelia veria, že ho postavili na magickom mieste.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa