Anglické kostoly sú opradené tajomnými legendami: Behá z nich mráz po chrbte

2021-10-08 00:01:00 |   |    | 

Už samotná Veľká Británia je spájaná s pútavými mýtmi a legendami. Ich história sa spája s tajomnými miestami, ktorým často pripisovali magickú moc. Práve v takýchto lokalitách časom začali stavať kostoly. Možno i vďaka tomu s nimi neskôr spájali zaujímavé príbehy, ktoré sú často veľkým lákadlom pre návštevníkov. Veď kto by sa nechcel prejsť napríklad po miestach, kde by mal byť údajne skrytý svätý grál?



 

Rosslynská kaplnka, Roslin

Jednu z najkrajších kaplniek v krajine postavili v Edinburghu v 15. storočí. Keďže sa spája s mnohými tajomnými legendami, stala sa aj jedným z hlavných bodov v knihe Da Vinciho kód. Podľa istých mýtov sa tam mali v minulosti stretávať templárski rytieri. Dokazovať to vraj majú aj tajomné symboly, ktorými je zdobený celý interiér. Takýmto spôsobom si vraj posielali zakódované správy a odkazovali si dôležité tajomstvá. Jedna z legiend hovorí o tom, že sa niekde v podzemí skrýva aj svätý grál. Domáci si medzi sebou rozprávajú príbehy o tajných stretnutiach a rituáloch, ktoré sa majú odohrávať za stenami tejto kaplnky. Keď sa chcete pustiť do lúštenia tajných šifier, tak toto je pre vás to práve miesto na dovolenku. Alebo si sem príďte pozrieť len ďalšiu nádhernú sakrálnu pamiatku so znamenitou architektúrou.

 

Kláštor Glastonbury, Glastonbury

Žiaľ, z nádherného a historicky cenného kláštora sa už v súčasnosti podarilo zachovať len ruiny. Založili ho v 8. storočí a odvtedy patril medzi dôležité centrá duchovného života. Podľa legendy stojí kláštor presne na mieste, kde sa v minulosti rozprestieral mystický ostrov Avalon. Ten je pokladaný za hlavné centrum pohanského života, kde kedysi vykonávali množstvo čarovných rituálov. Táto povera hovorí aj o tom, že tam v minulosti pochovali kráľa Artuša. Ďalší príbeh sa opäť spája so svätým grálom. Podľa neho mal Jozef z Arimatie šíriť v Anglicku kresťanstvo. Do krajiny prišiel zo Svätej zeme po Ježišovej smrti. So sebou mal aj tento slávny kalich, ktorý už odvtedy zostal ukrytý v Glastonbury. Taktiež tam vraj postavili úplne prvý kostol v krajine.

 

Ludov kostol, Staffordshire

Označenie svätého chrámu nemajú len historické stavby, ale aj niektoré zaujímavé prírodné lokality. Ludov kostol je v skutočnosti priepasť a nenájdete tam žiadnu budovu, iba kameň s vytesaným pomenovaním. No podľa legiend sa práve tu v stredoveku stretávali radikálni kresťania, ktorí v týchto miestach svätili omše a spriadali plány, ako by mali v spoločnosti presadiť ich prísnejšie pravidlá. I preto malo toto miesto vždy magickú atmosféru. Keď sa prejdete po turistickom chodníku, budete len ticho snívať o tom, ako tieto stretnutia prebiehali a čo sa tam vtedy dialo. Podľa ďalšieho príbehu tu údajne žil desivý rytier so zelenou pokožkou, ktorý vyzval jedného rytiera z armády kráľa Artuša na smrteľný test odvahy. Ludov kostol je veľmi zaujímavý aj z prírodného hľadiska, pretože tam dopadnú slnečné lúče len počas pár dní v roku.

 

Lincolnská katedrála, Lincolnshire

Už v čase výstavby bola Lincolnská katedrála veľmi výnimočná. V 14. storočí bola totiž najvyššou budovou na svete. Podľa legendy preto diabol poslal do mesta dvoch škriatkov, aby tam narobili trochu neporiadok a vniesli medzi ľudí strach. Hneď po príchode do Lincolnshiru vošli do kostola. Tam sa hojdali a búchali po stoličkách, prevrátili stôl a robili zle kňazovi. Keď to uvidel anjel, snažil sa ich hneď vyhnať von. No jeden z nezbedníkov sa vyšplhal nad oltár a začal na neho hádzať kamene. Anjel sa nahneval a ihneď ho premenil na kameň, ktorý stále môžete vidieť v interiéri tohto krásneho kostola.

 

Canterburská katedrála, Canterbury

Zatiaľ čo ostatné legendy sa s veľkou pravdepodobnosťou zakladajú na ľudskej fantázii, tento príbeh je pravdivý. Canterburská katedrála patrí k najkrajším v krajine. Postavili ju už na začiatku 7. storočia. Najsmutnejšie obdobie prežila o viac ako 500 rokov. Vtedy nechal kráľ Henrich II. zavraždiť Thomasa Becketa, arcibiskupa z Canterbury. Skupina rytierov vošla priamo do tohto kostola a tam ho zabili. Panovníkovo rozhodnutie sa však nestretlo s pochopením. Napriek tomu, že bol v tom čase kráľom, musel za trest kráčať bosý ulicami mesta, zatiaľ čo na neho mnísi kričali. Po Becketovej smrti sa z katedrály stalo významné pútnické miesto.

 

Westminsterské opátstvo

Pri potulkách po londýnskych pamiatkach vraj môžete stretnúť viacerých duchov. Jeden z nich sa ukrýva aj vo Westminsterskom opátstve. Otec Benedictus nepatril medzi významné osobnosti anglických cirkevných dejín a nezomrel v opátstve krutou smrťou. Napriek tomu sa jeho duša s týmto miestom naviazala a po jeho chodbách blúdi až dodnes. Po prvýkrát sa objavili svedectvá o jeho prítomnosti v kostole už v 19. storočí. Odvtedy ho tam videli mnohokrát a často sa vraj ukazuje aj nič netušiacim návštevníkom, ktorí ho pokladajú za živého mnícha.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa