Maldivy na čínsky spôsob: Jazero Dongtai Jinel je očarujúco krásne, no kúpať sa v ňom nedá

2021-09-23 07:01:00 |   |    | 

Maldivy považujú mnohí za stelesnenie predstavy o raji na Zemi. Kombinácia čistučkej tyrkysovej vody a bielych brehov je skrátka neodolateľná. Rovnako lákavo vyzerá na pohľad aj jazero Dongtai Jinel. No hoci ho domáci považujú za čínsku verziu obľúbenej exotickej destinácie, nahradiť ju predsa len nemôže.



Cchajdamská panva sa rozprestiera na severovýchodnom okraji Tibetskej náhornej plošiny na ploche asi 120 tisíc kilometrov štvorcových. Približne tretinu jej plochy tvorí púšť a štvrtinu pokrývajú soľné jazerá. Najkrajším z nich je Dongtai Jinel (alebo tiež Dong Tai Ji Nai Er Hu či Východné jazero Taiji Nai'er, 东台吉乃尔湖), ktoré prezývajú čínskymi Maldivami.

Dôvod je aj pri pohľade na fotografie či videá úplne jasný – žiarivá tyrkysová voda a brehy jazera, pokryté bielymi kryštálikmi. Na rozdiel od exotickej destinácie sa tu však kúpať nedá. Jazero je totiž napájané riekami, prameniacimi v siedmom najvyššom pohorí sveta Kunlun a voda je tu preto veľmi studená. Chladné a suché je navyše aj okolité prostredie, kde priemerná ročná teplota dosahuje len dva stupne Celzia.

Jazero leží asi 280 kilometrov od mesta Golmud vo výške 2.681 metrov nad morom. Na dĺžku meria 24 a jeho maximálna šírka dosahuje 8,7 kilometra. Dno jazera tvorí 2 – 3 metre hrubá vrstva soli a hoci je v jeho okolí chladno, domáci odporúčajú, aby ste si nezabudli vziať opaľovací krém a slnečné okuliare. Inak by vám ostré lúče mohli pohľad na všetku tú nádheru okolo poriadne znepríjemniť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa