Fantastická správa z Egypta: Turisti môžu prvýkrát navštíviť Džoserovu hrobku

2021-09-19 11:00:00 |   |    | 

Keď sa povie meno Džoser, milovníci histórie si určite predstavia stupňovitú pyramídu v Sakkáre, ktorá je najstaršou v Egypte. Málokto však vie, že neďaleko nej stojí nemenej zaujímavá faraónova hrobka. Jej brány sa po prvýkrát v histórii otvorili aj bežným turistom.



 

Faraón Džoser (Necerichet) je najslávnejším panovníkom 3. dynastie. Nielen preto, že za jeho vlády (cca 2686 až 2648 pred Kristom) došlo k významnému rozvoju ríše, ale tiež vďaka rozsiahlemu pohrebisku Sakkára, ktoré preň vybudoval veľkňaz a vrchný kráľovský architekt Imhotep.

Celkovo tvorí posmrtný areál na ploche 15 hektárov niekoľko nádvorí, chrámov, palácov a kaplniek. Dominantou je samozrejme stupňovitá pyramída, kde bolo uložené telo panovníka, nemenej zaujímavá je však aj neďaleká Južná hrobka, postavená v rokoch 2667 až 2648 pred Kristom.

Hrobka pozostáva z dvoch častí - hornú tvorí vápencová terasa, zdobená maľbami kobier, dolná je potom vytesaná do skaly v hĺbke 30 metrov a vedú k nej kamenné schody.

Poprepájané sú spleťou chodieb, zdobených modrou fajansou a hieroglyfmi, v ktorých sa nachádza aj niekoľko falošných dverí s portrétom panovníka.

V samotnej pohrebnej komore na dne hrobky sa nachádza studňa a sarkofág z ružového mramoru, podobný tomu v stupňovitej pyramíde.

Hoci v ňom podľa niektorých teórií uložili Džoserove vnútornosti, význam hrobky bol skôr symbolický.Turisti za jej návštevu zaplatia 100 libier, teda necelých 5,50 eura, študenti o polovicu menej.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa