Dubaj pripravuje ďalšiu bombu: V októbri otvoria najväčšie vyhliadkové koleso sveta

2021-09-28 08:01:00 |   |    | 

V Dubaji nás už niekoľkokrát presvedčili, že pre nich nie je takmer nič nemožné. Z turistického hľadiska ponúkajú také zaujímavosti ako lyžovačku uprostred nákupného centra, umelo vybudované ostrovy alebo vzácnu botanickú záhradu. Túto jeseň k nim pribudne ďalšia zaujímavosť – najväčšie vyhliadkové koleso na svete.



 

360-stupňový výhľad

Predstavitelia Dubaja zase posúvajú hranice. Tentoraz si dali záväzok skonštruovať najväčšie vyhliadkové koleso na svete. Svojimi odvážnymi plánmi chceli poraziť aj slávne Londýnske oko. To sa im nakoniec aj podarilo, keďže po otvorení bude nová atrakcia približne dvakrát tak veľká. Horúcu novinku situovali na krásny ostrov Bluewaters, vďaka čomu budete mať počas jazdy nádherný výhľad na okolie. Koleso plánujú mať otvorené celoročne, aby tak pritiahli čo najviac turistov. Od nového projektu očakávajú, že zaujme nielen dovolenkárov, ale aj domácich obyvateľov. Preto pre nich pripravili aj ďalšie zaujímavosti. Napríklad v kabínkach budete mať úžasný 360-stupňový výhľad na mesto, čo v takejto podobe zatiaľ neposkytuje žiadna podobná atrakcia.

 

Naraz sa zvezie 1900 návštevníkov

Pozrime si niekoľko technických parametrov, ktoré vás istotne prekvapia. Tak napríklad výška nového vyhliadkového kolesa je niečo cez 250 metrov (pre porovnanie aktuálne najvyššie vyhliadkové koleso sa nachádza v Las Vegas a dosahuje len výšku 167 metrov). Nájdete na ňom až 48 kabínok, ktoré sú vybavené dvojitým bezpečnostným sklom, aby nedošlo k náhodnému zraneniu neposedných návštevníkov. Takýto kolos si počas prevádzky vyžaduje viac času. Nemôže sa pohybovať veľmi rýchlo, čo je zároveň dobrá správa pre turistov. Jedna vyhliadková jazda totiž trvá takmer 40 minút. Vďaka tomu sa môžete do sýtosti pokochať výhľadov na Dubaj a jeho pobrežie. Naraz sa na kolese bude môcť odviezť až 1900 návštevníkov, čo je oproti konkurentom rekord s obrovským predstihom. Pre porovnanie – London Eye odvezie naraz len 800 ľudí.

 

9000 ton ocele

Aj samotná stavba je dychberúcim príkladom ľudskej šikovnosti. Vyhliadkové koleso musí mať pri svojej výške skutočne dobré základy, preto najprv na pevninu nainštalovali štyri veľké podstavce, z ktorých každý váži až 900 ton. Dokopy na túto atrakciu spotrebovali až 9000 ton ocele a jej hmotnosť sa dá prirovnať k piatim lietadlám typu Boeing 747. Keďže jednotlivé diely najprv pospájali do menších kusov a tak ich potom napájali k sebe, potrebovali na to použiť špeciálny stroj. Ťažké časti zdvíhali pomocou najväčšieho žeriavu na svete, ktorý dokázal naraz zdvihnúť 1200 ton.

 

Tri druhy kabínok s rôznymi alternatívami programu

Návštevníci si budú môcť vybrať z troch druhov kabín. Autori tohto projektu sa im totiž snažia poskytnúť čo najväčší komfort a pokiaľ sú ochotní priplatiť si, dostanú bonusový zážitok navyše. Základné kabínky sú vyhliadkové a ponúkajú len jednoduchú jazdu na vyhliadkovom kolese. Už aj v tejto kategórii budete mať možnosť užiť si špeciálny systém na 360-stupňový pohľad na Dubaj. Sociálne kabínky k tomu pridávajú ľahké občerstvenie a v súkromných prémiových kabínkach ešte aj ďalšie VIP služby. Môžete si tam užiť narodeninovú party, svadbu alebo ak chcete zapôsobiť na biznis partnerov, rezervujte si tam miesto na rokovanie. Okrem toho získate služby vyhliadkového baru, z ktorého si na jazdu objednáte ľubovoľné nápoje. Zatiaľ čo pri predošlých lístkoch budete mať k dispozíciu len jednu jazdu, pri VIP prejdete celý okruh dvakrát a nad Dubajom tak strávite takmer 80 minút.

 

Najlacnejšie lístky za 30 eur

Oficiálne otvorenie tejto atrakcie je naplánované na 21. októbra. Ak sa chcete dostať na prvé jazdy, nebude to jednoduché. O vyhliadkové koleso je obrovský záujem, preto sa prvé lístky minuli obrovskou rýchlosťou. I kvôli tomu autori projektu odporúčajú, aby ste si nákup vstupeniek nenechávali na poslednú chvíľu, pretože rezervované sú už aj niektoré dátumy do konca roka. Pri základných kabínkach zaplatíte vstupné 30 eur. Za strednú kategóriu budete platiť od 40 do 90 eur v závislosti od požadovanej ponuky. Najdrahšie kabínky vo VIP kvalite vám ponúkajú cenu 400 eur za základné služby v tomto balíčku alebo viac ako 1000 eur za balíček na oslavy či svadby, v ktorom máte zahrnutú aj cenu za výzdobu.

 

Pozvánka na iné atrakcie

Výhodou dubajského vyhliadkového kolesa je jeho výška. Práve vďaka nej dovidíte aj do vzdialenejších lokalít a spoznáte tak tiež iné časti mesta. Domáci preto veria, že sa Ain Dubai stane symbolickou pozvánkou na ďalšie atrakcie, ktoré vidno z kabínky. Možno vás zláka návšteva niektorého z ďalších rekordmanov – najväčšiu záhradu, najhlbší bazén, najdlhšiu mestskú ZipLine dráhu, najvyšší hotel, najväčšiu fontánu či najvyššiu budovu sveta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa