Fanúšikovia hudby, pozor: Tieto svetové mestá si musíte zapísať na svoj cestovateľský zoznam

2021-10-03 00:00:00 |   |    | 

Vyberte sa na cestu do hudobného sveta. Prejdite sa po miestach, po ktorých v minulosti kráčali najväčšie hviezdy, ktoré menili dejiny muziky. Niektoré z nich sa spájajú so vznikom jednotlivých štýlov, iné preslávili známe mená z tejto oblasti. Nechajte sa očariť zmesou tónov a silných emócií, ktoré vychádzajú zo spevu a hudobných nástrojov.



 

Nashville, USA

Ak milujete country, v Nashville budete ako doma. Práve tam môžete hľadať korene hudobného štýlu, ktorý má stále vo svete obrovské množstvo fanúšikov. V Amerike ho prezývajú „mestom hudby“. Množstvo klubov, koncertov a hudobníkov v uliciach vytvárajú špecifickú atmosféru, do ktorej sa ihneď zamilujú aj tí, ktorí nie sú veľkými priaznivcami country. S Nashvillom sa úzko spája aj kariéra búrliváka s nezabudnuteľným hlasom Johnnyho Casha a fantastickej Dolly Parton. Na ich koreňoch potom vyrastala Taylor Swift, ktorej hudba je taktiež ovplyvnená týmto štýlom. V meste sa nachádza Country hudobná sieň slávy. Môžete si v nej pozrieť hudobné nástroje, osobné veci a spomienkové predmety na najväčšie hviezdy tejto kategórie. V Nashville začala aj kariéra niekoľkých rockových hviezd. Aktuálne najobľúbenejšou tunajšou skupinou sú Kings of Leon, ktorá sa preslávila hitom Sex On Fire.

 

Londýn, Anglicko

V Londýne sa bude každý hudobný fanúšik cítiť ako doma. Menšinové žánre, malé kluby so začínajúcimi kapelami, ale aj plné štadióny, ktoré vypredávajú najväčšie mená hudobného sveta, to všetko nájdete práve v anglickej metropole. Zatiaľ čo v noci si vychutnáte živé vystúpenia a veľa zábavy, počas dňa sa môžete vybrať po zaujímavých pamiatkach spojených s hudbou. Za všetky stačí spomenúť legendárne nahrávacie štúdio na Abbey Road, kde vznikol rovnomenný album skupiny The Beatles. Ich fotografia na prechode pre chodcov je snáď tým najznámejším hudobným záberom. Ľudia sa tam preto chodia často fotiť a vciťujú sa do silnej aury tohto miesta. S Londýnom sa spájajú aj kariéry takých hudobných velikánov ako David Bowie, Jimi Hendrix, The Clash, Coldplay alebo Sex Pistols. Ak máte radi alternatívnu scénu, potom sa vyberte do Camdenu. Hľadajte malé kluby, ktoré majú špeciálnu atmosféru a ich koncerty sú nezabudnuteľné.

 

Seattle, USA

Aj ďalšia hudobná mekka sa nachádza v USA. Seattle sa už bude navždy spájať so vznikom hudobného štýlu grunge., ktorý dal svetu také výnimočné kapely ako Pearl Jam alebo Nirvana. Jej spevák Kurt Cobain na tomto mieste aj zomrel. Fanúšikovia si vo Viretta parku vytvorili neoficiálny pamätník a v miestnom múzeu sa nachádza výstava venovaná celej skupine. Ešte predtým sa so Seattlom spájali aj začiatky kariéry Jimiho Hendrixa, ktorého meno nesie jeden z tunajších parkov. Mesto však patrí medzi muzikantské raje ešte aj dnes. V centre sa nachádza niekoľko jazzových podnikov, v ktorých vystupovali viaceré známe mená. Pravidelne je tiež obľúbenou zastávkou na turné veľkých hudobných mien. Teraz viac ako v minulosti ponúka vystúpenia pestrých hudobných štýlov, ktoré zaujmú všetkých priaznivcov kultúry.

 

Soul, Južná Kórea

Na mape hudobných veľmocí je to možno trošku prekvapivé meno, lenže práve odtiaľ momentálne celý svet dobýva hudobný štýl K-pop. Jeho umelecká kvalita možno nedokazuje tak vysoké hodnoty, ale napriek tomu dokáže osloviť veľké masy. Centrom tejto hudby sa stal práve Soul, kde pravidelne koncertujú tie najväčšie hviezdy tohto hudobného smeru ako napríklad BTS. Divákom navyše ponúkajú obrovské šou s dokonalými choreografiami a prekvapivými trikmi. I keď vám mená ostatných kapiel možno nebudú nič hovoriť, jedného z interpretov budete predsa len poznať. Speváka Psy a jeho hit Gangnam Style si spievali milióny ľudí po celom svete.

 

Detroit, USA

Hoci sa Detroit preslávil vo svete najmä výrobou áut, nechýba mu ani veľa hudobných talentov. Charakteristická je preň zmes rôznych hudobných smerov, ktoré postupne tvarovali jeho obraz. Svoju kariéru tam začínali The Jackson 5, z ktorých vzišli hudobné ikony Michael a Janet Jacksonovci, tvrdé životné podmienky ovplyvnili aj prvého populárneho belošského rapera Eminema. Veľkú časť kariéry v meste strávil tiež Stevie Wonder. V Detroite sa pravidelne konajú zaujímavé festivaly a každý týždeň sa môžete zabaviť na koncertoch rôznych interpretov. Čo klub, to ďalšia zaujímavá perla, z ktorej možno čoskoro vyrastie veľká hudobná hviezda.

 

Viedeň, Rakúsko

Zatiaľ čo predošlé mestá sa spájajú skôr s modernou hudbou, vo Viedni si prídu na svoje fanúšikovia klasiky. Vďaka kráľovskému dvoru tam vždy vystupovali tí najlepší muzikanti ako Mozart či Beethoven a koncerty vážnej hudby sú dodnes v Rakúsku tradíciou, ktorú nevynechá azda žiaden turista. Dobré meno robí neďalekej metropole aj Viedenská filharmónia, ktorá organizuje dvakrát do roka veľké koncerty, prenášané prostredníctvom televízie do celého sveta. Prvý hrajú na Nový rok a druhý sa koná v záhradách pri Schönbrunne počas leta. Popri tom nemožno zabudnúť ani na fakt, že svetu dalo Rakúsko aj jeden z najznámejších spoločenských tancov – viedenský valčík. V centre hlavného mesta sa nachádza skvelé múzeum Dom hudby, ktoré predstavuje tajomstvá zvukov a muziky všetkým generáciám.

 

Las Vegas, USA

Na záver sa opäť vrátime do Spojených štátov amerických, konkrétne do Las Vegas. Mesto zábavy a hazardu je domovom slávnej kapely The Killers, mieria sem však aj fanúšikovia mnohých iných umelcov. V tunajších hoteloch totiž vystupujú tie najväčšie svetové hviezdy. V Koloseu a Cesare Palace napríklad celých pätnásť rokov pôsobila kanadská diva Celine Dion. Vyše tisíc vystúpení videlo dokopy takmer 5 miliónov divákov! Opakovane tam vystupoval aj Elton John, sériu rezidenčných koncertov odohrala anglická rocková kapela Queen a americký spevák Adam Lambert  a v jednom zo zábavných podnikov pôsobila Britney Spears. Momentálne v Las Vegas opäť hviezdi Lady Gaga, v októbri napríklad 9 koncertov.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa