Bizarná krajina v Španielsku: Las Médulas nie je hračkou prírody, ale dielom starých Rimanov

2021-10-15 12:01:00 |   |    | 

V bridlicovom pohorí Las Médulas v severozápadnom Španielsku sa dá vidieť mnoho červenohnedých skál najrôznejších tvarov. Bizarná krajina však nie je hračkou prírody, ako by sa mohlo zdať, ale dielom človeka. Kedysi tu býval rozľahlý horský masív, ktorý Rimania kvôli zlatu rozvŕtali do súčasnej podoby.



 

Rímska ríša je závislá na zlate. Potrebuje ho k financovaniu vojnových výbojov i k zaisteniu fungovania svojej správy. Koncom 1. storočia pr. n. l. Rimania ovládnu územia severozápadnej Hispánie (v dnešnom Španielsku), kde je tohto drahého kovu viac než dosť, pričom najvýdatnejšie zdroje sa nachádzajú na nálezisku Las Médulas. Celú oblasť následne obsadzujú rímski vojaci a inžinieri hľadajúci čo najefektívnejší spôsob, ako budú zlato z vnútra horského masívu ťažiť. Nakoniec zvolia ťažobnú techniku, pomenovanú Ruina Montium (zrútenie či zničenie hory).

 

Základom je voda

Zlato sa v Las Médulas začína tažit na počiatku 1. storočia n. l. Rimania sem naženú tisíce miestnych obyvateľov a otrokov z celej svojej ríše. Niektorí budujú desiatky kilometrov dlhú sieť kanálov, určenú pre zber vody z okolitých kopcov a blízkych riek, ktorá sa zhromažďuje v obrovských nádržiach nad náleziskom. Ďalší robotníci medzitým kopú pod masívom zvislé šachty a vodorovné chodby bez vonkajšieho vyústenia a hĺbia kanály, slúžiace pre odvedenie vyťaženej hmoty. Keď je všetko nachystané, čo bežne trvá dva – tri roky, zdvihnú sa stavidlá po okraj naplnených nádrží...

 

Výstelka z vresovca

Masa vody vtrhne „do podzemnej siete, kde... stlačila vzduch a ten spôsobil explóziu, ktorá demolovala horninu. Tak boli kopce postupne narušované,“ vysvetľuje geológ Petr Morávek (1936-2020). Vyťažená hmota, zbavená hrudiek, sa premýva v odvodných kanáloch. Tie sú pokryté chlpatými listami vresovca a lepkavého cistu, na ktoré sa ťažší zlatý prášok usadzuje. „Výstelka“ sa následne usuší a spáli a z popola sa vyberie zlato. Nepotrebné bahno potom poslúži ako základ pre veľké jazerá v okolí. Pre dokončenie tohto cyklu sa celý proces opakuje. Robotníci podľa potreby hĺbia nové kanály i podzemné štôlne a chodby, ktorými sa opäť preženie voda... Bane v Las Médulas budú v prevádzke zhruba 250 rokov. Koľko zlata tu Rimania za tú dobu získali, odborníci presne nevedia. Odhadujú však, že to mohlo byť až 200 ton.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise HISTORY Revue.

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa