Posledná cesta, ako sa patrí: V Čechách uvidíte najväčší pohrebný kočiar na svete

2021-11-01 00:01:00 |   |    | 

Malebná dedina Čechy pod Kosířem neďaleko Olomouca ukrýva jedno z najzaujímavejších múzeí. Uvidíte v ňom stovku kočiarov a saní, z ktorých každý je dôkazom neuveriteľnej šikovnosti remeselníkov. Len jeden si však vyslúžil prezývku „kráľ“ – najväčší kočiar na svete.



 

Najväčší kočiar na svete má úctyhodné rozmery – váži 3 tony, dlhý je takmer 7 metrov, vysoký 3,5 a ak by sme zarátali aj sošky anjelov na streche, dostali by sme sa až k číslu 4,08 metra! Kráľ kočiarov však nie je výnimočný len svojou veľkosťou, ale aj tým, že bol elektrifikovaný!

Koč bol vyrobený na prelome 19 a 20. storočia (je možné, že pochádza až z roku 1890) a ťahalo ho osem čiernych koní so strieborným postrojom a chocholmi. Pohonič na ne hľadel z výšky 3,5 metra! Autorom tohto majstrovského diela je Václav Brožík z Plzne, ktorý dodával kočiare na kráľovské dvory i perzskému šachovi.

Komu však bol určený tento pohrebný voz, o tom historické anály mlčia. Reštaurátor a majiteľ Múzea kočiarov Václav Obr predpokladá, že ho mohli azda za poplatok využívať všetci Plzenčania. To by vysvetľovalo erb mesta na bočnej strane kočiara.

Najznámejší staviteľ v monarchii Brožík vyrobil pre Plzeň až štyri obrovské vozy, zlatý, biely a čierny sa však doteraz nenašli. Naposledy ich videli pri nakrúcaní kultovej rozprávky Tri oriešky pre Popolušku v roku 1973, odvtedy sa po nich zľahla zem.

Aj nález pohrebného smútočného kočiara, ktorý môžete obdivovať v Čechách pod Kosířem, je dielom náhody. Václava Obra naň v roku 2009 upozornil jeden z návštevníkov. Obrovský poklad totiž videl v mestečku Napajedla na juhu Moravy – bol zamurovaný v prejazde tunajšej reštaurácie.

Majiteľ – talianska firma - sa ho však nechcel vzdať ľahko. Za predaj koča požadoval astronomickú sumu, ktorú si Obr nemohol dovoliť zaplatiť. A tak došlo na rad vyjednávanie. Našťastie mal český zberateľ v ruke silný tromf – jedinú fotografiu tohto pohrebného voza, bez ktorého sa zreštaurovať nedal. A tak ho napokon v roku 2010 získal, hoci na jeho kúpu bola aj tak potrebná finančná podpora Olomouckého kraja aj množstva jednotlivcov.

Obrovskú sumu však napokon zhltlo aj reštaurovanie tohto svetového unikátu. Celkové náklady sa vyšplhali k dvom miliónom korún! Niet divu, na opravách pracovalo denne až 40 remeselníkov a trvali tri roky. Nešlo len o kozmetické úpravy. Mnoho chýbajúcich častí, napríklad hlavné rezby, sedlo pre pohoniča či lampáše, bolo potrebné vyrobiť nanovo – len na základe jedinej fotografie.

Dnes má kočiar vďaka času a šikovnosti Obra a všetkých remeselníkov nevyčísliteľnú historickú hodnotu a je dokonca funkčný! Onedlho ho budete môcť napríklad vidieť v televíznom filme Mária Terézia: Posledná cesta.

Na tú však parádne koče z Múzea v Čechách pod Kosířem prenajímajú aj bežným smrteľníkom. Do okruhu 35 kilometrov stojí kočiar s párom koní, kočičom a dvomi lokajmi 35 tisíc korún, šťastnejšia svadobná alternatíva je o polovicu lacnejšia. Pri vzdialenejších lokalitách však treba v oboch prípadoch počítať s nákladnou dopravou - s historickými vozidlami sa predsa len nedá cestovať desiatky kilometrov po cestách pre automobily.

 

Autor: © Zoznam/AKO

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Dromedár / AKO

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa