Strašidelne krásny: Kostol duchov v Lukovej patrí k najdesivejším miestam sveta

2021-10-29 12:00:00 |   |    | 

V neveľkej dedinke Luková pri Manětíne v Plzenskom kraji nie je na prvý pohľad nič zaujímavého. Niet divu, je to oblasť, kde po druhej svetovej vojne prišlo k odsunu sudetských Nemcov a mnohé dediny sa odvtedy vyľudnili a schátrali. Na trvalý pobyt je dnes v Lukovej prihlásených iba sedem obyvateľov, napriek tomu sem každú sobotu prúdia desiatky zvedavcov z celého sveta.



 

Dôvod ich záujmu sa skrýva za stenami miestneho kostola sv. Juraja z roku 1352, ktorý svojmu účelu slúžil iba do roku 1968. Vtedy sa už v dosť zanedbanom kostole počas cirkevného obradu zrútila časť stropu. Od tej doby sa už v kostole neslúžili žiadne bohoslužby a ani po Nežnej revolúcii neprišlo k jeho obnove.

Nový život kostolu vdýchol až v roku 2012 umelecký projekt študenta Západočeskej univerzity Jakuba Hadravu. Odvtedy v drevených kostolných laviciach sedia potichu, bez pohybu a v pološere postavy v bielom. niektorým ľuďom pripomínajú miestnych odsunutých farníkov, iným duchov.

V skutočnosti Ide o sadrové odliatky umelcových spolužiakov, ktorých obalil igelitom, prekryl plachtami, zalial sadrou a nakázal im pol hodiny bez pohnutia ostať v rovnakej polohe. Po stuhnutí sadry vyliezli spod odliatkov a vzniklo tak 32 jedinečných bytostí. Tieto odliatky postáv bez tvárí, majú symbolizovať tváre predkov, ktorí tu žili, pracovali a modlili sa.

A tak tu tieto bytosti dodnes sedia i stoja a dotvárajú miestami až strašidelnú atmosféru kostola. Vďaka tejto unikátnej umeleckej inštalácii sa toto miesto dostalo do pozornosti verejnosti u nás i v zahraničí. Sadroví duchovia urobili z kostola výnimočné miesto, ktoré ho na internete a  sociálnych sieťach radí medzi 10 najstrašidelnejších miest na svete.

Z vybraných prostriedkov a z dobrovoľného vstupného sa podarilo opraviť strechu a urobiť novú fasádu kostola. Vďaka tomu obnovili príležitostné bohoslužby, niekedy sa tu konajú aj koncerty alebo iné kultúrne podujatia.

Duchovia teda kostol pomohli zachrániť, ale na druhej strane sú aj príťažou pre domácich. Obec nie je na príliš veľký turistický ruch infraštruktúrne veľmi pripravená, a preto je kostol pre jednotlivcov sprístupnený v priebehu sezóny iba niekoľko hodín počas sobotných popoludní (informácie sú dostupné na stránke obce).

Každopádne genius loci tohto miesta je jednoducho strašidelne krásny.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Pavol Urbánek

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa