V stopách archy zmluvy: Kam zmizol najposvätnejší artefakt z Biblie?

2021-11-13 12:00:00 |   |    | 

Archa zmluvy, posvätná zlatá truhlica, ktorá bola postavená Mojžišom podľa presných inštrukcii od samotného Boha, je asi najznámejším a zároveň najposvätnejším artefaktom zmieňovaným v Biblii. Aký bol jej koniec a existuje ešte vôbec?



 

Čo sa dialo s archou v biblických dobách, je dobre známe. Respektíve je možné si to prečítať priamo v Biblii. Popis archy zmluvy, známej aj ako archy úmluvy či schránky svedectiev, je možné nájsť v 25. kapitole 2. knihy Mojžíšovej s názvom Exodus. Izraelčania si brávali so sebou túto truhlicu do bojov, dôležitú úlohu zohrala napríklad pri obliehaní Jericha a neskôr aj pri ochrane čerstvo vzniknutého Izraela pred nepriateľskými vojskami.

Po týchto udalostiach bola uložená v svätyniach svätých v Šalamúnovom chráme v Jeruzaleme. V roku 70 po Kristovi vtrhla do Jeruzalema rímska armáda, ktorá vyplienila aj Šalamúnov chrám a do Ríma odviezla mnohé relikvie. O tom, čo sa v tej dobe dialo s archou zmluvy, vtedajší historici mlčali.

Vlastne musíme priznať, že úplne nevieme, čo sa s archou zmluvy v tej dobe stalo a ani to, čo sa s ňou dialo potom. Je možné, že archa zmluvy v dobe, kedy bol obsadený Jeruzalem, už ani neexistovala. V 2. knihe Makabejskej sa píše, že ešte predtým, ako bol zničený Šalamúnov chrám (to bolo v rokoch 587 alebo 586 pred Kristom), bola archa zmluvy ukrytá skupinou mužov pod vedením proroka Jeremiáša v istej jaskyni.

Tá je popísaná len, ako jaskyňa, ktorá sa „nachádza pri hore, na ktorú vystúpil Mojžiš, aby objavil dedičstvo od Boha.“ Makabejské knihy však patria ku knihám deuterokanonickým, čo znamená, že neboli zaradené do oficiálneho kánonu („zoznamu“) biblických kníh.

To však stále nie je jediná možnosť, kam sa mohla archa zmluvy stratiť. Roznako by mohla táto posvätná truhlica byť pochovaná pod miestom, kde stál jeruzalemský chrám. Aj tam mohli Izraelci archu zmluvy skryť pred Babylončanmi. Napriek tomu, že sa o tomto artefakte žiadne kroniky a ďalšie pramene nezmieňujú, bolo by možné, že by vtedy predsa len skončila v Ríme, v hlavnom meste imperia?

Všetky tieto alternatívy skúma štáb nového dokumentárneho seriálu, ktorý vznikol v tomto roku. V šiestich epizódach sleduje jednotlivé alternatívy, ktoré by mohli viesť k rozpleteniu záhadnej straty najdôležitejśieho predmetu v dejinách Izraela. Štáb dokonca zavíta aj do Afriky, konkrétne do Etiópie. Tamojšie legendy totiž hovoria, že archu zmluvy odviezol cisár Menelik I.  do bezpečia svojho hlavného mesta Aksumu. Tento prvý cisár tamojšej zeme mal byť synom kráľa Šalamúna a kráľovnej zo Sáby.

Tím expertov sa počas šiestich hodín v šiestich epizódach pozrie na stopy archy zmluvy a postupne poputuje od Jeruzalema cez najzápadnejšie okraje Európy až po zmienenú Etiópiu. Prvá epizóda berie do úvahy alternatívu, že archa zmluvy by mohla byť ukrytá pod Jeruzalemom, respektíve v jeho okolí. Tá druhá hovorí o možnosti, ze archu odniesli Rimania.

V tretej epizóde je skúmaná moc archy, ktorá dokázala zhodiť mocné hradby veľkého mesta Jericha. Nasleduje štvrtá časť, ktorá kráča po stopách strateného proroka Jeremiáša. Piaty diel špekuluje o možnosti, že by posvätnú truhlicu mohli ukradnúť a schovať členovia Radu templárskych rytierov.

A nakoniec v šiestej epizóde prichádza teória o spomínanej Afrike, kde okrem Etiópie navštívime aj južnú Afriku, konkrétne členov miestneho kmeňa Lemka. Tí totiž veria, že sú potomkami Židov. A okrem toho v jednom múzeu v zimbabwskom Harare vystavujú predmet, o ktorom tvrdia, že je práve stratenou archou zmluvy.

Záhadný dokumentárny seriál Tajomstvo stratenej archy si môžete pozrieť v premiére už najbližší pondelok 15. novembra o 22:00 na televíznej stanici Viasat History.

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Viasat World
Zdroj: Viasat World

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa