FOTOREPORTÁŽ Kino Ariana bývalo pýchou Kábulu, po zásahu Talibanu čaká na svoj osud

2021-11-21 12:00:00 |   |    | 

Kino Ariana patrilo kedysi k najobľúbenejším podnikom Afgancov. Je druhým najstarším kinom v meste a patrí k len zopár tých, ktoré vôbec fungovali. Po prevzatí moci Talibanom však zostáva aj jeho osud neistý a vyhliadky sú zlé.



 

Kino Ariana stojí na severnom brehu rieky Kabul. Podobne ako množstvo iných miest v meste, aj tento kultúrny stánok bol počas bitvy o Kábul (1992-1996) zničený a po prevzatí moci Talibanom zostali jeho brány zatvorené.

Po páde Talibanu navštívil v roku 2002 Kábul francúzsky filozof Bernard-Henri Lévy, ktorý na stretnutí s afganským filmárom, držiteľom Zlatého glóbusu Siddiqom Barmakom diskutoval o rekonštrukcii kina. Po návrate do Paríža založil spolu s režisérmi Claudom Lelouchom a Danisom Tanovićom organizáciu 'Un Cinema pour Kaboul', ktorej sa podarilo vyzbierať milión dolárov na obnovu kábulského kina Ariana. Tú ukončili v marci 2004.

Hoci o šesť rokov neskôr budovu poškodil neďaleký bombový útok, fungovalo až doteraz. V auguste však kontrolu nad Afganistanom opäť prevzal Taliban a nariadil uzavretie všetkých štyroch kábulských kín. Islamskí militantní vládcovia sa vyjadrili, že sa ešte rozhodnú, či v krajine povolia filmy.

A tak mesto Kábul v Ariane naďalej zamestnáva 20 mužov, ktorí každý deň chodia do práce a dúfajú, že dostanú výplaty. Svoju budúcnosť však veľmi ružovo nevidia.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa