Krása nevídaná: 5 prírodných zázrakov, ktorými sa pýši Rusko

2021-11-29 12:01:00 |   |    | 

Len máloktorá krajina sa môže pochváliť tak rozmanitou prírodou ako Rusko. Divoké oblasti striedajú prímorské časti a do toho prirátajte aj niekoľko unikátností. Keby ste vašu dovolenku zamerali len na tieto atrakcie, odídete spokojní a plní nezabudnuteľných dojmov.



 

Bajkalské jazero

Zima alebo leto? To bude tá najťažšia otázka, ktorú musíte vyriešiť pred návštevou Bajkalského jazera. Keď totiž uvidíte obrázky z týchto ročných období, budete mať veľkú dilemu. V lete sa všade navôkol rozprestiera krásna zeleň a budete sa cítiť ako niekde pri mori. V zime zase veľká časť vodnej plochy zamŕza a premieňa sa tak na rozprávkovú zimnú krajinu. Podľa vedcov sa jazero vytvorilo pred 25 miliónmi rokov a považuje sa za najstaršie a najväčšie na svete. Zároveň je najväčším zdrojom pitnej vody. Ďalším rekordom je, že je s hĺbkou 1642 metrov najhlbším na svete a zároveň aj miestom s najčistejšou vodou. Obklopené je nádhernými pohoriami, ktoré ponúkajú výborné podmienky pre rôzne živočíchy. Preto tam až dodnes žije viacero zvierat, ktoré už nenájdete nikde inde na planéte. Objednajte si plavbu po Bajkale, aby ste tak spoznali jeho najväčšie krásy.

 

Sopky na Kamčatke

Na území Ruska nájdete aj veľa sopiek. Najviac z nich je sústredených na Kamčatke. V tomto regióne ich nájdete viac ako sto a až 29 z nich je stále aktívnych. To je jeden z dôvodov, prečo je oblasť len riedko obývaná. Vďaka tomu sa tam výborne darí zvieratám. Žije tam veľká populácia hnedých medveďov, preto buďte počas potuliek obozretní a taktiež rôznych vzácnych rýb. V kombinácii s okolitými lesmi a jazerami je to veľký magnet na turistov. Viacerí z nich neváhajú podnikať túry aj ku stále aktívnym kráterom. Preto napríklad pri výstupe na Mutnovskú sopku sa nachádza pomník, ktorý je mementom pre všetkých dovolenkárov. V minulosti tam totiž jeden z nich padol priamo do žeravej lávy. Pri love za dobrodružstvom myslite teda aj na bezpečnosť.

 

Národný park Stolby

V blízkosti Krasnojarsku nájdete pravú divočinu v podobe národného parku Stolby. Ten sa preslávil vďaka vysokým bralám stĺpovitého tvaru. Po prvýkrát ich objavili v 17. storočí a neskôr sa stali vyhľadávanou atrakciou. Hlavným dôvodom je aj to, že si v blízkosti mesta užijete tak krásnu a nedotknutú prírodu. Jej povrch tvorí z časti tajga, ale nachádzajú sa tam i vodné plochy a všetkému dominujú spomínané skaly. Tie majú často rôzne tvary, vďaka ktorým im domáci vymysleli vtipné prezývky. Za svoju nevšednú podobu vďačia vplyvom počasia a postupnému zvetrávaniu. Vyberte sa aj na prechádzky po odľahlejších chodníkoch, ktoré vás zavedú k najstarším domom v tejto lokalite a ponúknu vám úplný pokoj v obklopení relaxujúcich zvukov prírody.

 

Lenské stĺpy

Viaceré ruské prírodné zaujímavosti boli zapísané do UNESCO zoznamu. Jedným z takýchto miest je aj povodie rieky Lena, ktorá prechádza cez nádhernú Sibír. Na jej brehoch sa totiž vytvorili podobné skalné útvary ako v národnom parku Stolby. V niektorých miestach dosahujú výšku viac ako sto metrov. Taktiež majú nepravidelné tvary, vďaka čomu vyzerajú skutočne nezabudnuteľne. Najviac si ich vychutnáte počas plavby na lodi alebo pri raftovaní.

 

Údolie gejzírov

Kvôli svojej rozsiahlosti sa Kamčatke dobre darí utajiť niektoré jej nádherné lokality. Napríklad údolie gejzírov po prvýkrát objavili len v roku 1941 a pre verejnosť ho sprístupnili až v osemdesiatych rokoch. Keďže sa nachádza v náročnom a ťažko dostupnom teréne, domáci odporúčajú ísť skôr na výlet helikoptérou. Vďaka tomu sa počas letu môžete pokochať aj nádherou ruskej divokej prírody. V údolí sa nachádza až 90 gejzírov, čo je ich druhá najvyššia koncentrácia na svete.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa