Vraj je z neho človeku až zle: Nové Munchovo múzeum vyhralo cenu pre najškaredšiu stavbu

2021-11-27 12:01:00 |   |    | 

Nové múzeum slávneho maliara Edvarda Muncha, ktoré nedávno otvorili pre verejnosť v Osle, vyhralo hlasovanie o najškaredšiu novú budovu v Nórsku. O výsledkoch súťaže usporiadanej hnutím Arkitekturoppröret informoval denník Aftenposten.



 

Hlasovania sa zúčastnilo viac než 11.000 ľudí, ktorí najškaredšiu a najkrajšiu stavbu Nórska vyberali z desiatky kandidátov. Organizátorská komisia dostala pôvodne 300 až 350 návrhov, z ktorých urobila bližší výber.

Arkitekturoppröret je ľudové hnutie, ktoré bojuje za to, aby v Nórsku vznikala tradičnejšia architektúra. Najlepším architektonickým počinom sa stalo námestie Nygaardsplassen v juhonórskom Fredrikstade.

Munchovo múzeum je tak škaredé, že vyvoláva fyzickú nevoľnosť. Je neuveriteľné, že sa v tak odpudivej obrovskej verejnej budove nachádza umenie najmilovanejšieho nórskeho maliara,“ uviedol psychológ a jeden z predstaviteľov hnutia Arkitekturoppröret Saher Sourouri.

Budova zvaná Lambda stojí na brehu osloského fjordu a návštevníkom ponúka päťkrát viac výstavného priestoru, než bolo k dispozícii v doterajšom Munchovom múzeu v štvrti Töyen. Vidieť môžete i rôzne verzie najslávnejšieho umelcovho diela Výkrik.

Hoci vznik nových priestorov pre výstavu diel jedného z najznámejších svetových umelcov je vo všeobecnosti vítaný, nová futuristická stavba s nápadným prehnutím pripomínajúcim grécke písmeno Lambda, navrhnutá španielskym štúdiom Herreros, sa stala terčom početných kritík.

"Vstupná hala vyzerá ako letisko, skladisko, hotel alebo nejaká komerčná budova," uviedol už skôr historik umenia Tommy Sörbö. "Nič vo výbere farieb a materiálov nenaznačuje, že toto miesto je domovom jedného z najväčších umelcov sveta," dodal. Vedenie inštitúcie je iného názoru - podľa neho musí múzeum provokovať, tak ako vo svojej dobe provokovalo Munchove obrazy.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Visit Oslo
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa