Vila s jedinou Caravaggiovou freskou na svete sa nepredala: Chystá sa ďalšia dražba

2022-01-21 08:00:00 |   |    | 

Villa Aurora (Casino dell'Aurora di Villa Ludovisi Boncompagni) patrí k významným pamiatkam v Ríme. Pochádza zo 16. storočí a v interiéri ukrýva stropnú fresku z dielne svetoznámeho maliara Caravaggia. Jeho majiteľka, šľachtičná Rita Boncompagniová Ludovisiová dáva vilu do dražby.



 

Vila bola postavená na predmestí Ríma v 16. storočí ako súčasť obrovského majetku Francesca Mariu del Monte (1549 – 1627). Kardinál bol známym diplomatom, intelektuálom a mecenášom umenia, pod svoju ochranu vzal osobnosti ako Galileo Galilei či Caravaggio. Práve tento umelec vytvoril okolo roku 1597 v jednej z menších sál fresku Jupiter, Neptún a Pluto, ktorá zobrazuje scény z klasickej mytológie a odkazuje aj na ďalší z kardinálových záujmov – alchýmiu.

Ďalšou vzácnosťou je aj maľba Aurora (1621) vo vstupnej hale, ktorá dala celej vile pomenovanie. Práve v roku jej vzniku však del Monte nehnuteľnosť a okolité pozemky predal iba 25-ročnému Ludovicovi Ludovisimu, ktorého novozvolený pápež Gregor XV. (vlastný strýko) menoval kardinálom. Ludovisi nehnuteľnosť ešte viac rozšíril, až vznikol obrovský 30-hektárový areál s mnohými budovami a vzácnymi záhradami.

Potomkom kardinála patril až do roku 1883, keď princovia Boncompagni-Ludovisi majetok rozdelili a rozpredali. Nechali si len Villu Auroru, ktorá je tiež jedinou historickou budovou, ktorá sa zachovala do dnešných čias. Z pôvodného majetku pochádza tiež fasáda a schodisko bývalého Palazzo Grande, tie však v súčasnosti prekrýva Palazzo Margherita z 19. storočia, vybudovaný v 19. storočí Talianskym štátom ako rezidencia kráľovnej Margerity Savojskej. Inak bol komplex Villa Ludovisi v 19. storočí takmer celý zdemolovaný.

Vila má rozlohu 2200 metrov štvorcových a okrem jedinej zachovanej stropnej maľby Caravaggia v nej nájdete aj zbierku rímskych a gréckych artefaktov a v záhrade stojí socha Fauna od Michelangela. Brány návštevníkom však vila otvárala len za mesiac, ešte donedávna tam totiž žili jej majitelia – Nicolò Francesco Boncompagni Ludovisi (1941-2018) s manželkou Ritou.

Dnes 71-ročná Rita Jenrette pochádza z amerického Texasu a pôsobila ako herečka, moderátorka, obchodníčka s nehnuteľnosťami a modelka pre Playboy. V roku 2003 sa presťahovala za Ludovisim do Ríma a o šesť rokov neskôr sa vzali. Hneď po príchode do talianskej metropoly sa však pustila do rekonštrukcie; najnutnejšia bola oprava zatekajúcej strechy a popraskaných fresiek. Počas prác bolo objavených mnoho ďalších vzácností, napríklad listy Márie Antoinetty kráľovi Ľudovítovi XV.

O vilu v minulosti prejavil záujem Bill Gates aj nemenovaný arabský šejk, majitelia sa jej však nechceli vzdať. Pred tromi rokmi ale princ Ludovisi zomrel a v januári šla vila na základe súdneho príkazu do dražby. Vyvolávaciu cenu 471 miliónov eur (z toho 310 miliónov má podľa odborníkov hodnotu Caravaggiova freska) však nikto potvrdil, a tak sa bude v opakovanej dražbe ponúkať o 20 percent lacnejšie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, SITA/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa