Najvzácnejšie pamiatky v Iraku: Na Zoznam UNESCO zapísali drevené vodné kolesá (VIDEO)

2022-01-04 12:00:00 |   |    | 

Iracké mesto Haditha po celom svete smutne preslávila udalosť z roku 2005, keď americkí vojaci ako odvetu za atentát na príslušníka US Navy zavraždili 24 civilistov. V skutočnosti je však táto lokalita sídlom niekoľkých zaujímavostí - vrátane nového irackého prírastku na Zozname UNESCO.



Mesto Haditha leží asi 240 kilometrov severozápadne od Bagdadu na brehu rieky Eufrat a neďaleko nádrže Qadisiyyah s najväčšou vodnou elektrárňou v krajine. Miestni sa venujú najmä chovu oviec a kôz a tiež poľnohospodárstvu. Práve s ním súvisí najnovší prírastok Iraku na Zozname nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO – drevené vodné kolesá na rieke Eufrat v Hadithe a 80 kilometrov vzdialenom Hite.

Neslúžia však na mletie, ale na reguláciu vody. Jej hladina je totiž nižšie než okolité polia, a tak je nutné ju privádzať prostredníctvom premysleného systému kolesa s krčahmi a žľabmi. Drevené kolesá, miestnymi nazývané al-Naour a umiestnené vertikálne medzi dvomi hrubými múrmi, sú spoločným dielom celých komunít. „Na ich výstavbe sa podieľajú remeselníci, tesári, hrnčiari, murári, sedliaci, mladí záhradníci, ženy a dokonca i deti,“ zdôraznilo iracké Ministerstvo zahraničných vecí.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto a
Video: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa