Egyptskí vedci nazreli pod pohrebnú masku faraóna: Odhalili jedinečné tajomstvá

2021-12-29 12:00:00 |   |    | 

Egyptskí odborníci "digitálne rozbalili" múmiu Amenhotepa I., čo im umožnilo nahliadnuť pod pohrebnú masku tohto staroegyptského vládcu. Podarilo sa to po prvý raz od roku 1881, keď bolo telo tohto panovníka objavené, informovala v utorok agentúra AFP.



 

Bádatelia pomocou moderných technológií vytvorili 3D model telesných pozostatkov, pričom objavili dosiaľ nepoznané metódy mumifikácie, ktorými bolo telo zakonzervované viac než 1500 rokov pred n.l.

Projekt viedli profesorka rádiológie z Káhirskej univerzity Sahar Salímová a renomovaný egyptológ Záhí Hawás, priblížilo v utorkovom vyhlásení egyptské ministerstvo pre turizmus a pamiatky.

"Salímová a Hawás použili modernú röntgenovú technológiu, CT skenovanie (výpočtovú tomografiu), ako aj moderný počítačový softvér na digitálne rozbalenie múmie Amenhotepa I. bezpečnou neinvazívnou metódou bez toto, aby sa múmie museli dotýkať," píše sa vo vyhlásení.

"(Táto) egyptská štúdia po prvý raz odhalila tvár kráľa Amenhotepa I., jeho vek, zdravotný stav a mnoho ďalších tajomstiev o jedinečnej mumifikácii a o znovupochovaní tejto múmie," priblížilo egyptské ministerstvo.

Analýza modelov viedla bádateľov k objavu, že Amenhotep I. bol prvým faraónom, ktorého mumifikovali s prekríženými rukami a zároveň posledným, ktorému nevybrali mozog z lebky.

Výpočtová tomografia navyše ukázala, že faraón, ktorý vládol 21 rokov, zomrel ako 35-ročný, zrejme v dôsledku choroby alebo zranenia.

Táto múmia, ktorú objavili v meste Luxor na juhu Egypta, je jedinou, ktorú archeológovia doposiaľ neotvorili, pretože chceli zachovať jej masku a na ňu pripevnené girlandy z kvetov pripomínajúce vlasy.

Salímová a jej kolegovia použili v roku 2012 podobnú metódu "digitálneho rozbalenia" aj pri múmii Ramzesa III. (Ramesseho III.), pričom na jeho krku odhalili rozsiahlu ranu, ktorú zrejme spôsobila ostrá čepeľ. Odborníci dospeli k záveru, že faraón bol zavraždený na podnet jednej zo svojich manželiek, ktorá chcela na trón dosadiť svojho syna.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa