Peru má novú atrakciu: Na pradávnu kultúru odkazuje obrím penisom

2022-01-10 13:00:00 |   |    | 

O archeologickej lokalite v severnom Peru hovorí celý svet. Nie však kvôli vzácnym objavom z dávnej minulosti, ale čerstvej novinke – soche reprezentujúcej plodnosť. Až príliš okato.



 

Začiatkom roka vztýčili neďaleko mesta Trujillo na severe Peru 3-metrovú sochu, ktorá sa ihneď zaradila k najnavštevovanejším atrakciám. Pre mnohých je však tŕňom v oku - kvôli obriemu 1,5-metrovému penisu. Na sochu už stihli zaútočiť vandali a spravili do nej dieru. „O druhej ráno traja chuligáni v kapucniach priložili nôž k strážcovmu krku, aby nemohol zareagovať, alebo zavolať kolegov cez vysielačku, a dvaja z nich poškodili falus,“ vyjadril sa starosta neďalekého mestečka Moche Arturo Fernández Bazán.

Anatomicky nepresná socha je pritom vernou kópiou symbolu plodnosti z predkolumbovskej kultúry Mochica (Moche), ktorá v oblasti žila v rokoch 150 až 700 a bola známa sexuálne explicitnou keramikou. Stojí pri ceste medzi chrámami slnka a mesiaca (Huacas del Sol y la Luna), a tak sa pri nej zastavuje veľké množstvo turistov.

Fernández Bazán sa vyjadril, že pre nich plánuje pri archeologickom okruhu nechať postaviť ešte ďalších 30 sôch reprezentujúcich kultúru Mochica. Asi tretina by mala predstavovať erotické akty alebo pôrod. „V našej kultúre Mochica takéto typy keramických nádob neboli považované za erotické, ale reprezentovali božstvo. Starí Gréci mali iný typ reprezentácie, my sme boli agresívnejší a priamejší, čo sa týka našich citov,“ dodal starosta, ktorý sa pôvodne živil ako gynekológ.

Jeho stanovisko podporila aj ministerka kultúry Gisela Ortiz. „Myšlienka, že by to deti nemali vidieť, alebo že je to príliš neprístojné, patrí do stredoveku,“ vyjadrila sa k nesúhlasným komentárom k soche. „My všetci Peruánci by sme mali byť hrdí na naše bohaté dedičstvo, vrátane jeho sexuálnej a erotickej časti, ktorá je ľudským bytostiam prirodzená.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa