Chrám Tódaidži - najväčšia drevená stavba na svete

2022-03-10 00:00:00 |   |    | 

V súčasnosti majú stavitelia obrovský výber rôznych materiálov, z ktorých sa im jednoducho projektujú aj veľkolepé rozsiahle stavby. No v minulosti si museli poradiť s podstatne ťažšími podmienkami. Napriek tomu dokázali pripraviť okúzľujúce pamiatky. Legendou medzi nimi je chrám Tódaidži v meste Nara, ktorý je najväčšou budovou na svete, na ktorej výstavbu použili drevo.



 

Vládcom prekážal jeho veľký vplyv

Tódaidži postavili v priebehu 8. storočia. Prvé práce dokončili v roku 752, potom chrám ešte prešiel niekoľkými úpravami. Kvôli tomu ho nemohli počas nasledujúcich rokov naplno využívať. No hneď po jeho otvorení sa tam sústredili budhistickí mnísi, ktorí mali v regióne výnimočné postavanie. Ľudia k nim vzhliadali a ich slovo malo veľkú váhu. Z toho dôvodu sa začal vtedajší cisár Kammu obávať toho, aby postupne ich vplyv nedosiahol aj medzi jeho najbližších spolupracovníkov. Preto sa postaral o to, aby sa centrum moci presunulo z Nara do Kjóto, ktoré sa odvtedy stalo hlavným mestom krajiny. Chrám však naďalej prosperoval a aspoň v tejto oblasti si udržal si jedinečné postavenie.

 

Prvenstvo si uchoval aj napriek rekonštrukcii

Areál chrámu pozostáva z niekoľkých budov. Najväčšia z nich sa nazýva Veľká Budhova hala. Tá bola kompletne postavená z dreva a stala sa tak najväčšou stavbou z tohto materiálu na svete. V 17. storočí však bola v zlom stave a kvôli tomu ju museli podrobiť rozsiahlej rekonštrukcii. Vtedy ju zmenšili len na dve tretiny pôvodnej veľkosti, ale napriek tomu si ešte stále udržala toto prvenstvo. Neskôr vzniklo na svete niekoľko ďalších drevených stavieb. Lenže tie boli buď čiastočne doplnené aj inými materiálmi, alebo Tódaidži tromfli, len čo sa týka jeho výšky, nie rozsiahlosti. Preto odborníci trvajú na tom, že tento prestížny titul by mal mať práve chrám v japonskom meste Nara.

 

S jeho výstavbou pomohlo viac ako 2,5 milióna ľudí

Do areálu sa dostanete cez veľkú drevenú vstupnú bránu, ktorá bola navrhnutá v typickom japonsko štýle. Hneď potom budete obklopení krásnou záhradou plnou zelene. Postupne budete prechádzať okolo zvonice a budov, ktoré slúžili pre mníchov. Centrálnym bodom je spomínaná Veľká Budhova hala. Takýto veľký projekt si vyžadoval aj nemalé investície. Mnísi preto putovali po celej krajine, aby ľudí žiadali o rôzne dary, ktoré pomohli pri výstavbe Tódaidži. Podľa historických záznamov poskytlo príspevky až 2 600 000 veriacich. Tí ponúkli budhistom nielen štedré finančné dary, ale aj materiál. Niektorí im dali drevo zo stromov, ktoré rástli na ich rozsiahlych pozemkoch, iní poskytli oblečenie, ryžu pre robotníkov alebo veci, ktorými dolaďovali zariadenie interiéru. Vďaka tomu sa im spoločným úsilím podarilo vybudovať tak výnimočný chrám, ktorý bol od svojho vzniku významným budhistickým centrom.

 

Magická socha veľkého Budhu

Výnimočná je nielen hlavná budova tohto komplexu. Nájdete v nej aj viacero ďalších jedinečných ozdôb a budhistických prvkov, medzi ktorými vyniká aj socha Budhu Vairocana. Tá je vyrobená z bronzu a je vysoká takmer pätnásť metrov. Váži vyše 500 ton, čím sa stala najväčšou podobizňou Budhu tohto typu. Okrem toho tam uvidíte aj niekoľko sôch majestátnych strážcov, ktorých uctievali v týchto končinách. V hlavnej časti môžete obdivovať aj obrovskú lotosovú vázu s veľkým kamenným motýľom.

 

Čo zaujímavé uvidíte v areáli?

Chrám sa stal veľmi obľúbenou turistickou atrakciou aj kvôli viacerým zaujímavostiam. Veľmi obľúbené sú malé jelene a lane, ktoré sú posvätné. Voľne sa pohybujú po celom parku. Môžete si kúpiť špeciálne krmivo a potom si vďaka tomu urobíte s nimi krásne fotografie. Od roku 2011 je v jednej z budov otvorené múzeum, kde uvidíte vzácne budhistické artefakty. Hala Nigatsudo zase ponúka jeden z najkrajších pohľadov na celý areál. Z pôvodnej 100 metrov vysokej pagody už zostali len základy, ale aj tie si môžete pozrieť počas vašej prechádzky. Dostanete sa tiež k bývalému skladu, kde ukladali všetky zásoby jedla.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Profimedia, Getty Images, TASR/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa