Palmy a zlatý piesok sú nuda: Týchto 5 pláží je skutočným zážitkom!

2022-03-17 09:00:00 |   |    | 

Pláže sú počas dovoleniek tými najvyhľadávanejšími miestami. Väčšinou turistov lákajú na palmy, jemný piesok a dobré podmienky pre plávanie, no nájdu sa medzi nimi aj skutočné unikáty.



 

Pláže s kravami, Goa, India

V Indii sú kravy posvätnými zvieratami. Nech sa teda zatúlajú kamkoľvek, všade majú dovolené prejsť, ľahnúť si a oddychovať. Nie je preto ničím neobvyklým, keď sa s nimi stretnete aj na pláži. Typické sú najmä pre pobrežie v oblasti Goa. Tam ich uvidíte takto sa slniť a oddychovať hneď v niekoľkých lokalitách. Najznámejšou z nich je pláž Palolem. Zvieratá sa tam síce nenachádzajú pravidelne, ale domáci sa dušujú, že ich tam uvidíte aspoň raz počas dovolenky. Často sa tam totiž prichádzajú vyhrievať na slniečko alebo sa len okúpu a užívajú si krásny život, ktorý im vďaka svojim pravidlám ponúka India.

 

Pláž Punaluu, Havaj, USA

Vo svete nájdete hneď niekoľko pláží, ktoré sa vyznačujú tmavším sfarbením piesku. Tá na Havaji je však výnimočná tým, že má sýty čierny odtieň. Z toho dôvodu sa stala aj jednou z najvyhľadávanejších atrakcií v tejto časti sveta. Pobrežie Punaluu za to vďačí láve, ktorá sa vychrlila z neďalekej sopky a pri dotyku s morskou vodou extrémne rýchlo schladla. To ju zmenilo na jemný piesok, ktorý teraz zdobí celú pláž. Keďže naň intenzívnejšie svieti slnko, najmä počas leta by ste tam nemali chodiť bosí, pretože si môžete popáliť nohy. No istotne využite možnosť, aby ste sa vykúpali s tým najkrajším pohľadom na brehy.

 

Jurské pobrežie, Anglicko

V Anglicku nájdete hneď niekoľko zaujímavých pláží. Mnohé sú súčasťou Jurského pobrežia, ktoré sa tiahne až v dĺžke 150 kilometrov. Vysoké majestátne útesy vo viacerých bodoch oddeľujú menšie súkromné pláže a tie sú zaujímavé práve skalami v ich okolí. Podľa odhadov vznikli ešte v období jury. Na mnohých miestach ukazujú jednotlivé vrstvy, ktoré odhaľujú dejiny a silu prírody, ktorá ich postupne menila do súčasnej podoby. Oddych na týchto plážach sa spája aj so zaujímavým pátraním. Na tomto mieste totiž nájdete viaceré skameneliny morských živočíchov a iných prehistorických objektov, ktoré sa pred tisícami rokov nachádzali pri Jurskom pobreží. Túto zaujímavosť nájdete na juhu krajiny a tešiť sa môžete aj na krásne prechádzky popri pobreží, ktoré vedú priamo hore po skalách.

 

Pláž Gulpiyuri, Llanes, Španielsko

Táto pláž vznikla na kurióznom mieste. Nachádza sa totiž priamo uprostred údolia, takže ju namiesto vody obklopujú lesy. Okúpete sa však v slanej a tak nádherne priezračnej vode, že sa vám už nebude chcieť vracať do vychýrených destinácií. Čaká tam totiž na vás úplný pokoj a možnosť tichej dovolenky. Uprostred tohto parku by ste istotne nehľadali takúto nezvyčajnú oázu relaxu. Viackrát počas roka tam navyše vznikajú jemné vlnky, ktoré vyhovujú nielen plavcom, ale aj milovníkom nezvyčajného adrenalínu, ktorý tam môžu vyskúšať svoje zábavky.

 

Pláž štekajúceho piesku, Havaj, USA

Na prvý pohľad nie je toto miesto ničím výnimočné. Štekajúcu pláž pokrýva zlatistý piesok a je obklopená majestátnymi útesmi. Na zoznámenie sa s touto unikátnosťou však stačí pár krokov, aby ste pochopili, ako veľmi je výnimočná. Keď si totiž vezmete do dlane pár zrniečok a začnete ich trieť, budú vydávať nezvyčajný zvuk. Ten vám veľmi pripomenie práve štekanie psa. Za tento nezvyčajný efekt vďačí špeciálnemu zloženiu piesku, ktorý pochádza z okolitých minerálov.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa