Zabudnutý div sveta: Na špici Zlatej pagody žiari vyše 5000 diamantov

2022-01-31 09:00:00 |   |    | 

Hovorí sa o nej ako o jednom zo zabudnutých divov sveta. Nie je sa ani čomu diviť. Šweitigoumská pagoda je úchvatná, obzvlášť potom v podvečer, keď ju lúče zapadajúceho slnka doslova rozžiaria. Jej povrch je totiž zo zlata. Použité ho vraj bolo väčšie množstvo, než aké tvoria zlaté rezervy v britských bankách. Na jej špici sa navyše blyští záplava drahokamov.



 

Je najslávnejšou a zároveň najposvätnejšou stavbou svojej krajiny. Stúpa Šweitigoum, známejšia ako Zlatá pagoda, sa nachádza na okraji Rangúnu, najväčšieho mesta Mjanmarska (predtým Barmy). „Podľa legendy sa s jej budovaním začalo už v roku 585 pred naším letopočtom,“ upozorňuje súčasný britský historik architektúry Jonathan Glancey. Vystavať ju mal kráľ Okkalapa, ktorý do nej ukryl osem Buddhových vlasov, ktoré mu priniesli kupci Taputha a Bhallika. Ak by to tak skutočne bolo, išlo by o najstaršiu stúpu (budhistický relikviár) na svete. Jej stavba ale podľa všetkého odštartovala až o 1000 rokov neskôr. Pôvodne sa navyše jednalo o malú a nie príliš významnú svätyňu.

 

Skladá sa celá ríša

Stovky robotníkov rozširujú základy Šweitigoumskej pagody. Tá sa totiž týči „len“ do výšky 18 metrov, čo kráľovná Shin Sawbu nepovažuje za dostatočné. Práve za jej vlády v rokoch 1454-1471 prejde stúpa najvýraznejšími zmenami. Stavba, majúca tehlový základ, je rozšírená a jej vrchol sa novo klenie až vo výške 40 metrov. Jej povrch je navyše potiahnutý plátmi zlata. „Vraj na ne prispievalo obyvateľstvo celého Mjanmarska a kráľovná dokonca dala množstvo zlata, ktoré zodpovedalo jej hmotnosti,“ píše publicistka Lucie Šterbová. Po kráľovninej smrti sa súčasťou stavby stane aj Dhammazedi, najväčší zvon sveta. 294 ton vážiaci kolos však roku 1608 ukradnú Portugalci a zvon pri ich plavbe po rieke Bago skončí kdesi na dne, kde leží dodnes.

 

Znovu povyrastie

Všetko sa silno otriasa a ľudia sa s krikom dávajú na útek. V roku 1768 zasiahne Rangún a okolie nebývalo silné zemetrasenie. Vážne poškodí aj Zlatú pagodu, ktorej vrchol sa s lomozom zrúti k zemi. Už o sedem rokov neskôr sa ale stavba dočká rekonštrukcie. Kráľ Hsinbyushin (1736-1776) ju pri tej príležitosti nechá opäť o niečo "poporásť". Odvtedy čnie do výšky 99 metrov. Na jej vrchole je navyše 14 metrov veľká koruna, ozdobená neuveriteľným množstvom diamantov a drahokamov. Aj okolie stúpy berie dych. Postupne je tu vybudovaných 64 menších pagod, rovnako pokrytých zlatom.

 

1) Koruna – Poklady v púčiku

Na vrchole stúpy sa blyští zlatá koruna s takzvaným diamantovým púčikom. Nájsť je v ňom možné 5448 týchto drahých kameňov. Navyše púčik krášli ďalších 2317 rubínov. Aby toho nebolo málo, úplne na špici pagody žiari najväčší zo šwetigoumských diamantov, majúci 76 karátov.

 

2) Zvon – Cennosti pribúdajú

Budova sa skladá z niekoľkých častí. Pod korunou sú banánové púčiky a lotosový kvet. Nasleduje tzv. zvon a terasy. Všetko sa pritom trblieta zlatom. Stavba je pokrytá celkom 8868 plátkami tohto drahého kovu. Množstvo zlata na pagode navyše stále rastie. Ako dar ho sem prinášajú pútnici.

 

3) Základy – Tajomné vnútro

Pagoda Šweitigoum je postavená z tehál a nemá žiadne vnútro. Podľa legendy to však nie je pravda. „Kdesi vo vnútri sú vraj štyri dvere a labyrint záhadných chodieb,“ poznamenáva Glancey. Tunely majú byť plné pascí v podobe smrtiacich mečov, stínajúcich hlavy nepozvaných návštevníkov. Vedú vraj k Budhovým vlasom.

 

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise   HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Pavel Besta

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa