Poplach v Chorvátsku: Pri obľúbenom ostrove vylovili smrteľne jedovatú rybu

2022-02-11 13:00:00 |   |    | 

Ryba štvorzubec, známa tiež ako fugu, je síce v Japonsku, Kórei a Číne považovaná za skvelú lahôdku, pri nesprávnej príprave však môže človeka usmrtiť. Tento týždeň ju vylovili pri chorvátskom ostrove Pašman a tamojšie úrady vydali dôrazné varovanie.



Štvorzubec striebropásy (Lagocephalus sceleratus) je asi 40-centimetrová ryba s bielym bruchom a striebristým chrbtom s čiernymi škvrnami. Jej domovom je Indický a Tichý oceán, pred pár rokmi sa však cez Suezský prieplav dostala z Červeného aj do Stredozemného mora a tento týždeň dokonca vystrašila rybárov na Jadrane.

Štvorzubce totiž disponujú tetrodotoxinom, najsilnejším známym nervovým jedom, ktorý je stokrát silnejší než kyanid draselný. Až 60 percent prípadov konzumácie tejto ryby má fatálne účinky, keď jed spôsobí paralýzu dýchacích svalov. Mäso štvorzubcov je pritom v Japonsku, Kórei a Číne považované za výnimočnú pochúťku. Pripravovať ho však môžu len špeciálne vyškolené osoby, ktoré vedia, ktorá časť je na konzumáciu bezpečná a v akom množstve. Aj napriek tomu však dochádza každoročne k desiatkam otráv.

Výskyt tejto ryby v krajinách, kde ju dobre nepoznajú, je preto vždy braný veľmi vážne. Keď  tento týždeň vylovili štvorzubca pri ostrovčeku Košar neďalekého obľúbeného Pašmanu, tunajší Inštitút oceánografie a rybolovu (IOR) okamžite zverejnil varovanie. „Tento druh obsahuje extrémne silný jed tetrodotoxín, ktorý môže v dôsledku konzumácie spôsobiť vážne zdravotné problémy, niekedy až smrť. Ak ho chytíte, manipulujte s ním opatrne a ak je to možné, vyhnite sa priamemu kontaktu,“ varujú odborníci.

Zdôrazňujú tiež, že okrem jedu ohrozuje štvorzubec ľudí aj svojou silnou čeľusťou s ostrými zubami, ktorých uhryznutie môže spôsobiť vážne zranenia. „Zatiaľ je našťastie stále len vzácnym návštevníkom nášho mora, ale osveta o nebezpečenstve, ktoré so sebou niektoré druhy štvorzubcov prinášajú, je veľmi dôležité,“ uzatvára IOR a opakuje, že ich „konzumácia môže byť fatálna.“

 

❗OPREZ❗ Prije koji dan, kod otočića Košara pored Pašmana, ulovljena je otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača...

Posted by Institut za oceanografiju i ribarstvo on Wednesday, February 9, 2022

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa