Záhrada na oblohe aj vodopád, ktorý popiera gravitáciu: V Dubaji vyrástli svetové unikáty

2022-03-20 00:00:00 |   |    | 

V Dubaji koncom marca vyvrcholí EXPO 2020. A tak máte poslednú možnosť si na jednom mieste precestovať takmer celý svet. Na svetovej výstave konanej prvý krát v arabskom svete môžete obdivovať zaujímavosti z rekordných 192 zúčastnených krajín, ktoré tu ponúkajú bohatú paletu atrakcií, moderných technológii i národnej gastronómie. Okrem národných pavilónov a skvelej organizácie si hostitelia pripravili pre návštevníkov aj tri jedinečné atrakcie, ktoré nikde inde na svete neuvidíte. Poďte sa s nami na ne bližšie pozrieť.



 

Najväčšia panoramatická projekčná kupola na svete

Námestie Al Wasl Plaza je právom označované ako srdce 483-hektárového areálu EXPO 2020 Dubaj. Jeho názov pochádza z historického Al Wasl, čo v arabčine znamená „spojenie“. Ak všetky cesty sveta vedú do Ríma, tak všetky cestičky v areáli EXPO vedú práve na toto miesto. Námestie spája tri hlavné tematické oblasti - trvalú udržateľnosť, mobilitu a príležitosť, na ktoré je celý areál výstaviska rozdelený.

Stredobodom námestie je vizuálny zázrak v podobe 130 metrov širokej a 67,5 metra vysokej kupoly, ktorá zastrešuje námestie a zároveň slúži ako 360-stupňová laserová projekčná plocha.  Je najväčšou svojho druhu na svete. Autormi námestia s kupolou sú Adrian Smith  s Gordon Gill Architecture a taliansky dodávateľ Cimolai Rimond, ktorý votkal mrežovú oceľovú konštrukciu do prstencového loga výstavy EXPO 2020.

Na vytvorenie mrežovej kupoly bolo potrebných 800 špecialistov, ktorí pospájali 13,6 kilometra ocele a umiestnili 252 laserových projektorov, ktoré premietajú pozoruhodné vizualizácie na povrch kupoly. Túto fascinujúci svetelnú show dopĺňa podmanivá hudba z produkcie audiovizuálneho technologického gigantu Christie. Keďže je kupola priesvitná, môžu návštevníci show sledovať tak zvnútra kupoly ako aj zvonka.

Na výrobu oceľovej mrežovej konštrukcie kupoly sa použilo 13,6 km materiálu. Len pre predstavu, ak by sa takýto 13,6 km dlhý oceľový drôt postavil na výšku, predstavovalo by to výšku až 16 budov Burdž Chalífa naukladaných na seba. Hmotnosť tejto konštrukcie je 2.544 ton, čo je zhruba hmotnosť dvadsiatich piatich modrých veľrýb. Táto mrežová konštrukcia kupoly sa stala aj oficiálnym logom svetovej výstavy EXPO 2020.

Námestie Al Wasl Plaza neslúži len na každovečernú jedinečnú laserovú show, ktorú si nenechá ujsť žiaden návštevník, ale konajú sa tu aj ďalšie podujatia. Napríklad koncerty svetových hudobných hviezd alebo stretnutia so svetoznámymi športovcami, umelcami či politikmi.

Na námestí pod obrou kupolou sa konajú aj slávnostné vztyčovania vlajok 192 zúčastnených štátov počas ich Národného dňa, kedy prezentujú to najlepšie zo svojej krajiny. Slovensko malo svoj národný deň 27. januára 2022, kedy pod kupolou Al Wasl predniesla slávnostný prejav aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, zatancovali krojované dievčatá a chlapci zo SĽUKU a večer sa na kupole rozžiarila slovenská vlajka. Viac o slovenskom dni na EXPO 2020 si môžete prečítať v našom článku.

V bezprostrednej blízkosti  námestia Al Wasl Plaza sa nachádza aj ikonický pavilón hostiteľskej krajiny – Spojených arabských emirátov a úplne nová najväčšia dubajská stanica metra Route 2020. Dizajn stanice je inšpirovaný krídlami lietadla. Metro návštevníkov pohodlne dovezie z centra až k bráne výstaviska EXPO 2020.

Ak nestihnete vidieť túto úžasnú laserovú show do konca marca, nič sa nedeje, lebo Al Wasl Plaza zostane zachovaná aj po zatvorení brán EXPO 2020 a bude centrom budúceho areálu District 2020, ktorý sa bude využívať ako kongresovo-technologické centrum. Al Wasl Plaza bude naďalej spojovacím uzlom pre susedné hotely a kancelárske či obytné budovy.

 

Jedinečný vodopád, ktorý porušuje pravidlá gravitácie

Ďalšou neprehliadnuteľnou atrakciou EXPA 2020 je vodný areál, ktorý sa nachádza medzi námestím Al Wasl Plaza a parkom Jubilee. Spája v sebe prvky vody, zeme a ohňa a vytvára ohromujúci „EXPO 2020 Water Feature“. Táto vodná atrakcia vám predvedie, že aj voda môže vzdorovať gravitácii a prúdiť nahor.

Každý príval vody, ktorý prichádza v malom časovom rozostupe, je doplnený orchestrálnou partitúrou od skladateľa tematickej hudby kultového seriálu Game of Thrones Ramina Djawadiho. Toto hudobné dielo nahral Londýnsky symfonický orchester. Na vlastné oči môžete vidieť obrovské množstvo vody padajúce dolu 13 metrov vysokými zvislými stenami, ktoré sa cez deň rútia do tajomného, mnohofarebného ohnivého kruhu a v noci vzdorujú gravitácii tým, že tečú nahor.

Vari každý návštevník si chce spraviť fotku spod 153 jednotlivých vĺn, ktoré doslova „skáču“ z výšky 13 metrov na námestie pod nimi. Návštevníci sa môžu vyzuť a pristúpiť k úpätiu vodopádov a osviežiť sa v padajúcej vode, ktorá mizne pod ich nohami medzi čiernymi kameňmi. Aby sa najmä deti nešplhali príliš vysoko dozerajú na atrakciu zriadenci, ktorí rázne upozornia na nedodržiavanie pravidiel.

V strede námestia  je tajomný kruh ohňa, ktorý produkuje výbuchy plameňov v odtieňoch červenej, zelenej a žltej. V súlade s témou udržateľnosti EXPA sú tieto plamene z čistého vodíka, a preto neprodukujú žiadne splodiny. Autormi tohto jedinečného vodopádu je spoločnosť WET Design so sídlom v Kalifornii, ktorá postavila aj úchvatnú tancujúcu fontánu pred dubajským mrakodrapom Burdž Chalífa. Aj táto vodná atrakcia tu zostane zachovaná aj po skončení svetovej výstavy.

 

Záhrada na oblohe  

Jubilee Parku dominuje otáčajúca sa vyhliadková veža Garden in the Sky, jediná svojho druhu na svete. Na 483-hektárový areál EXPO 2020 ponúka z výšky 55 metrov krásny 360-stupňový panoramatický výhľad. Návštevníci uvidia 192 národných pavilónov, kupolu Al Wasl či Water Feature.

Vyhliadka sa skladá z dvoch otáčajúcich sa poschodí, kde na hornom otvorenom poschodí je vysadených 10 stromov Peltophorum inerme (Žlté plamene) pochádzajúcich z južnej Ázie. Tieto stromy sú dobre prispôsobené horúcemu a suchému podnebiu SAE a sú typickými stromami v dubajských parkoch. Spodné poschodie je klimatizované, má vysoké okná a s horným ho prepája schodisko. Kým celá vyhliadka vystupuje a klesá, obe poschodia sa otáčajú. Čas jazdy je asi šesť minút.

Veža je dielom Asifa Khana z Londýna, ktorý je aj autorom troch vstupných portálov na výstavisko vyrobených z vlákien ultraľahkého kompozitu z uhlíkových vlákien. Garden in the Sky je jedinou z atrakcií, na ktorú sa platí osobitné vstupné. Na vežu sa chodí v 10-minútových intervaloch, na ktoré dostanete časový lístok. Prevádzka veže je od 10.00 hod do 23.00 hod a lístok stojí 30 AED (cca 7 EUR) .

 

Rady na záver

Ak sa teda vyberiete na poslednú chvíľu do Dubaja, pričom letenky sa dajú stále kúpiť za veľmi priaznivé ceny, vedzte, že areál EXPO 2020 je veľmi dobre dostupný. Dostať sa tam dá z centra taxíkmi, metrom, verejnou autobusovou dopravou a ak už vlastníte vstupenku, tak aj bezplatnými kyvadlovými autobusmi Expo Ride.

Areál je otvorený každý deň od nedele do štvrtka od 09:00 do 00:00 hod. a v piatok a sobotu od 09:00 do 02:00 hod. Samotné pavilóny sú otvorené od 10:00 do 22:00 hod. Ak sa chcete dostať bez dlhého čakania do tých najzaujímavejších pavilónov, stiahnite si aplikáciu Smart Queue na Expo 2020 a zarezervujte si čas pre pavilón, ktorý chcete navštíviť.

Vyhnete sa tak dlhým radom a ušetríte kopu času. Stačí prísť na konkrétny čas a ukázať, že máte rezervované miesto. Ale pozor, v niektorých pavilónov, ani s touto apkou nepochodíte. Napríklad do japonského, nemeckého, holandského či britského si musíte rad vystáť. Preto potom radšej príďte pred 10. hodinou, prípadne cez pracovný týždeň, lebo v piatok, sobota a nedeľa je počet návštevníkov poznateľne väčší.

Pri vstupoch do areálu sa nachádzajú predajne lístkov a na návštevníkov tu čakajú aj bezpečnostné skenery podobné tým letiskovým, meranie teploty a kontrola očkovacích preukazov či PCR testov, nie starších ako 72 hodín. Pred vstupom sa nachádza niekoľko testovacích centier, takže ak niekto test nemá, spravia im ho tu. Každý návštevník s jednodňovou vstupenkou má nárok na jeden bezplatný PCR test a pokiaľ má zakúpený viacdňový vstup, má nárok až na tri bezplatné testy.

Vstupenky nie sú drahé a napríklad jednodňový vstup od pondelka do piatku stojí v prepočte 10 eur, cez víkend 24 eur. Deti do 17 rokov, študenti s platným preukazom a seniori nad 60 rokov majú vstup zdarma. Vzhľadom na veľkosť celého areálu je ideálne orientovať sa v ňom prostredníctvom mapy, ktorú dostanete pri vstupe, alebo je k dispozícii aj v areáli.

Aj keď je tu značenie na pomerne dobrej úrovni, niektoré konkrétne pavilóny sa tu hľadajú ťažšie. Pripravte sa, že z pavilónu do pavilónu nachodíte počas dňa množstvo krokov, čo vás možno unaví, ale určite to bude stáť za to. Pokiaľ by vás chodenie nebavilo, môžete si zaplatiť transfer vozíkom známym z golfových ihrísk, prípadne sa bezplatne zviezť turistickým vláčikom pendlujúcim medzi pavilónmi.

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa