Najpodivnejšie zvyky zo sveta: Pre domácich bežné, turisti len nechápavo krútia hlavou

2022-04-05 12:01:00 |   |    | 

Svet je nádherným miestom aj vďaka svojej pestrosti. Každý kút Zeme vyzerá a funguje trochu inak, a preto nás cestovanie tak veľmi baví. Občas pri ňom pritom vidíme a zažívame aj veci, ktoré nás poriadne prekvapia. My sme vybrali osem najzaujímavejších.



 

Ochrana s hrotmi

Aj pohľad na úplne občajné veci môže v zahraničí prekvapiť. Napríklad keď počas svojich ciest po Austrálii uvidíte cyklistov alebo chodcov v podivných prilbách s dlhými rúrkami, konármi či falošnými očami. Tie sú však v skutočnosti veľmi praktické a možno sa raz uchytia aj u nás. Slúžia totiž na odháňanie strák, ktoré zvyknú na jar pri ochrane svojich hniezd útočiť aj na ľudí.

 

Horúci kofeín trochu inak

Bez šálky horúcej kávy si niektorí ľudia nevedia predstaviť ráno, v Hongkongu však majú inú predstavu o horúcej kofeínovej vzpruhe. Radi si totiž dopriavajú horúcu Coca-Colu, ktorú so zázvorom a citrónom povaria 5 až 10 minút na horúcom plameni. Tento lahodný nápoj dokonca ponúkajú aj v mnohých reštauráciách.

 

Alarm vlastnej výroby

Vysoká kriminalita v Brazílii a obzvlášť potom v slumoch veľkomiest je známym strašiakom. Okrem rôznych pouličných gangov, zlodejov a podvodníkov však v tejto  juhoamerickej krajine číha aj ďalšie nebezpečenstvo. Domáci sa totiž zvyknú chrániť tak, že svoje majetky oboženú vysokými  múrmi a na ne umiestnia rozbité fľaše alebo klince. Občas však takéto ostré predmety môžete nájsť aj inde, a tak treba byť v „horších štvrtiach“ vždy mimoriadne ostražitý.

 

Mužské záležitosti

Väčšina cestovateľov už zrejme zistila, že „iný kraj, iný mrav“ platí aj pri vzájomných dotykoch. Napríklad pri pozdrave priateľov je niekde zvykom jedna pusa na líce a inde až tri, v niektorých krajinách je bozk doménou žien a inde si ho vymieňajú aj muži. A potom je tu Afganistan - krajina, kde gayovia čelia hrozbe smrti, no kde sa aj heterosexuálni muži bežne držia za ruky alebo bozkávajú na líca či dokonca pery.

 

Naboso

Chodiť bez obuvi doma je pomerne bežné a dokonca nás určite neprekvapí ani pohľad na bosých obyvateľov odľahlých oblastí či tretieho sveta. Chodiť však bez topánok po meste? To asi mnohým nenapadlo a na Novom Zélande by len otvárali ústa. Bosých ľudí tam bežne stretnete na uliciach, v obchodoch či dokonca v úradoch.

 

Britské rady (nad zlato)

U nás si dlhé rady spájame skôr s minulým režimom, no jeden európsky národ je disciplinovaným čakaním prakticky kdekoľvek známy dodnes. Briti si pokojne postoja v úradoch, kaviarňach ba aj na trhu, návštevníkov však zrejme najviac šokuje návšteva diskoklubu. Pred vstupom si totiž vždy počkáte aj hodinku, a to aj vtedy, keď to vo vnútri takmer zíva prázdnotou.

 

Láska k prírode

Objímanie stromov už nie je úplne neznámym javom ani v našich končinách, ale sobáše? To si asi väčšina z nás ani predstaviť nevie. Vo vzdialenej  Indii sa pritom jedná o pomerne bežný rituál. Miestni totiž veria v silu astrológie a niektoré znamenia zverokruhu sa v určitých komunitách považujú za prekliate. Práve svadba s figovníkom alebo banánovníkom môže kliatbu prelomiť. Našťastie však tento symbolický zväzok trvá len krátko. Po ukončení rituálov strom zotnú a vdova či vdovec môžu svoju vernosť až do smrti prisľúbiť človeku.

 

Škótske smažáky

Vyznávači zdravého životného štýlu nad rezňom či syrom v trojobale určite ohrnú nos, v Škótsku sa však vyprážanie teší takej podpore, že do vriaceho oleja dokážu „šupnúť“ prakticky čokoľvek. Vrátane pizze, čokoládovej tyčinky Mars či tradičného jedla hyggis s ovčími vnútornosťami.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa