Odvrátená tvár známych pamiatok: Toto vám cestovné kancelárie radšej neprezradia

2022-05-03 12:30:00 |   |    | 

Niektoré turistické atrakcie poznajú na celom svete. Keď sa povie ich názov, každý si predstaví typický pohľad ako z obrázku, a tak očakáva čosi podobné aj v realite. Po príchode do vysnenej destinácie však niekedy prichádza sklamanie. Sú, skrátka, veci, na ktoré vás neprekvapí žiaden bedeker.



 

Niagarské vodopády: Špinavé mesto

Niagarské vodopády síce patria k najznámejším prírodným atrakciám sveta, kto ich však nenavštívil osobne, zrejme netuší, že ich neobklopuje panenská príroda, ale rušné mesto plné kasín a predražených podnikov so zlými službami.

 

Stonehenge: Vysoké ceny

Mnohí turisti veria, že vzácne dedičstvo po našich predkoch by malo byť dostupné všetkým, a teda bezplatne. Štátne orgány zas tvrdia, že udržiavanie pamiatok je veľmi nákladné a financie pre menej navštevované atrakcie treba získať spoplatnením turistických hitov. To je prípad Stonehenge, kde za vstup pre dospelého zaplatíte 20 libier.

 

Pyramídy v Gíze: Týranie zvierat

Množstvo ľudí je vždy prísľubom zbohatnutia, a tak bývajú známe turistické atrakcie plné predajcov suvenírov alebo nechcených služieb. Obzvlášť v Egypte dokážu byť tak otravní, že si nedokážete slávne pamiatky vôbec užiť. Pri pyramídach v Gíze však návštevníkov navyše šokuje aj množstvo zvierat, ktoré sa o hlade a smäde snažia prežiť pod horúcim egyptským slnkom. Či už sú to kone a ťavy určené pre turistov, alebo túlavé psy.

 

Socha Krista v Riu: Ľudia ako sardinky

Na davy ľudí sa treba pripraviť v podstate pri každej známej turistickej atrakcii, Corcovado je však skutočný extrém. Návšteva sochy Krista Spasiteľa totiž nie je nijako regulovaná, a tak sa bežne na malej ploche ľudia tlačia doslova ako sardinky, obzvlášť potom v úzkom cípe slávnej vyhliadkovej plošiny. Navyše odtiaľ niekedy ani nie je nič vidieť kvôli oblakom a hmle.


Wikimedia - Mucio Scorzelli - Vlastná tvorba, CC BY-SA 4.0, Link

 

Machu Picchu: Žiaden voľný pohyb

Návšteva Machu Picchu je únavná a dráha. K nálezisku nevedia cesta, takže treba využiť štátne železnice, ktoré sú veľmi predražené. Ešte väčším sklamaním pre turistov však býva fakt, že sa po nálezisku nedá pohybovať voľne. Vždy treba sledovať presne určenú trasu, a to len jedným smerom, takže sa už k nejakej zaujímavosti nemôžete neskôr vrátiť.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa