Najtajomnejší prameň uvidíte vo Francúzsku: Vedci nedokážu odhaliť, odkiaľ pochádza jeho voda

2022-04-25 07:30:00 |   |    | 

V Burgundsku si môžu turisti na vlastné oči pozrieť jeden z prírodný unikát. Ani odborníci doposiaľ neprišli na to, ako mohlo toto výnimočné miesto vzniknúť a nikto sa nikdy nedostal na jeho dno. Ak máte chuť zapojiť sa do pátrania po jeho tajomstve, príďte si ho obzrieť do obce Tonnerre.



 

Nekonečný prameň s tajomným zdrojom vody

Tajomný krasový prameň Fosse Dionne po prvýkrát spomenuli už v 7. storočí. Vďaka vápencovým jaskyniam, z ktorých vyviera, má nádhernú jasnú farbu a keď sa doň pozriete, uvidíte otvor jednej z jaskýň a budete mať pocit, že pred sebou vidíte studňu s nekonečným dnom. Napriek tomu, že nedokázali určiť pôvod prameňa, po celý čas ho usilovne chránili. V 18. storočí postavili kamennú nádrž a stenu, aby ho tak izolovali od zvyšku obce. Potom tam postavili domy a ich obyvatelia mali výhľad z okien priamo ku prameňu. Ľudí už oddávna trápila záhada, odkiaľ môže pochádzať voda, ktorá tam vyviera veľkou rýchlosťou. Za jednu sekundu tadiaľ totiž pretečie také množstvo, ktoré by dokázalo naplniť až tri vane. I keď urobili viacero pokusov, nepodarilo sa im túto otázku zodpovedať.

 

Smrť potápačov

Od objavenia prameňa urobili vedci množstvo výskumov, ktorými sa pokúšali zistiť pôvod vyvieranej vody. Na rozlúštenie záhady použili všetko od prvých priveľmi jednoduchých spôsobov až po súčasné moderné vymoženosti. Napriek tomu nedokázali odhaliť skutočný pôvod nádherného prameňa. Odpoveď na mnohé otázky nedokázali nájsť ani dvaja potápači. Jeden sa pustil do hlbín v roku 1974, druhý v roku 1996. Oboch stáli tieto pokusy život. V podzemí sa totiž nachádza spleť úzkych chodieb, z ktorých nedokázali vyjsť von.

 

Záhada zostala nevyriešená

Ako jediný prežil potápač pred troma rokmi, ktorý sa ponoril do hĺbky 70 a preskúmal 370 metrov, no aj tak neprišiel na rozlúštenie tajomnej záhady. Pri svojom pokuse mal dokonca so sebou aj kameru, ktorou prenášal signál priamo odborníkom. Ani napriek tomu sa im nepodarilo odhaliť nejaké miesto, kde by voda vyvierala a dokonca neprešli ani väčšiu časť chodieb podzemnej jaskyne a tunelov. Druhý výskum sa zas zameral na presné zloženie a sfarbenie prameňa, podľa ktorého má rovnakú vodu ako približne 40 kilometrov vzdialená rieka Laigne. Taktiež však nedokážu povedať, ako by mohli byť vzájomne prepojené.

 

Je tam brána do druhého sveta?

Keďže sa nikomu zatiaľ nepodarilo dostať na dno a neodhalili tak ani záhadu silného prítoku vody, začali sa s prameňom spájať mnohé legendy. Tá stredoveká hovorí o tom, že na dne žije obrovský tajomný had, ktorý chráni zdroj prameňa. Druhý príbeh zase dosvedčuje údajné tajné prepojenie s predkami. Ak sa vám podarí nájsť dno, dostanete sa až ku nim a môžete si vypočuť ich rady. Na dne by podľa domácich mal dokonca žiť aj tajomný kráľ. Najčastejšie však veria historke o tom, že pod prameňom sa v skutočnosti nachádza tajný prechod do iného sveta.

 

Používali ho ako práčovňu

V súčasnosti k Fosse Dionne prichádzajú tisíce turistov ročne. Jediná zaujímavosť dokáže do mesta Tonnerre pritiahnuť množstvo ľudí, ktorí tam zároveň utrácajú peniaze a prispievajú k rozvoju regiónu. No v minulosti ho využívali aj na oveľa pragmatickejšie účely. Kedysi využívali jeho vodu na pitie, varenie, kúpanie a v 17. storočí tam dokonca zriadili verejnú práčovňu. No hoci tam gazdinky chodili prať bielizeň, prameň sa neznehodnotil a podarilo sa ho uchovať až dodnes. Zaujímavosťou je, že časom začala voda meniť odtiene. Počas pekných dní je tyrkysová, občas priezračne modrá a po daždi je mútnejšia hnedá.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa