Najlepšie FOTO roka: Hlavné ceny World Press Photo získali snímky, z ktorých je do plaču

2022-04-14 12:30:00 |   |    | 

Prestížna fotografická súťaž World Press Photo pozná víťazov. Do najnovšieho ročníka poslalo okolo 4000 fotografov zo 130 krajín takmer 65.000 záberov. Porota tento rok predstavila nový systém hodnotenia.



 

Porota World Press Photo tento rok udelila ceny v piatich kategóriách (Single, teda samostatná fotografia; Príbeh; Dlhodobý projekt; Voľný štýl; Čestné uznanie) v každej zo šiestich regionálnych skupín (Európa; Afrika; Ázia; Severná a Stredná Amerika; Južná Amerika; Juhovýchodná Ázia a Oceánia). Spomedzi najlepších potom vzišli štyria globálni víťazi.

 

NAJLEPŠIA FOTOGRAFIA ROKA

Hlavnú cenu získala Kanaďanka Amber Brackenová za snímku, ktorá poukazuje na obete nútenej asimilácie potomkov domorodých obyvateľov Kanady. Záber zachytáva dievčenské šaty zavesené na drevených krížoch pozdĺž cesty neďaleko mesta Kamloops v kanadskej provincii Britská Kolumbia. Pripomínajú domorodé deti, ktoré zomreli následkom zlého zaobchádzania v tamojšej internátnej škole.

V ľavej časti fotografie je vidno dúhu, ktorá "dopadá" na miesto, kde bol vlani objavený masový hrob s ostatkami 215 detí z danej internátnej školy. Úrady medzitým začali rozsiahle vyšetrovanie týchto zariadení; nezvestných je stále vyše 4000 detí. Brackenovej fotografia je "tichým momentom globálneho zúčtovania s koloniálnou históriou nielen v Kanade, ale na celom svete", uviedla Rena Effendiová, jedna z porotkýň.

 

NAJLEPŠÍ PRÍBEH ROKA

Cenu za Najlepší príbeh roka si odnáša austrálsky fotograf Matthew Abbott so svojou sériou pre National Geographic s názvom Zachraňovanie lesov ohňom. Priblížil ňou spôsob, akým domorodí ľudia Nawarddeken z West Arnhemu strategicky vypaľujú územia, aby tak zabránili ničivým lesným požiarom.

 

NAJLEPŠÍ DLHODOBÝ PROJEKT

Najlepším dlhodobým projektom sa stala Amazonská dystopia od brazílskeho fotografa Lala de Almeidu. Ten zvečnil, ako je amazonský dažďový prales ohrozovaný ťažbou dreva, rozvojom infraštruktúry a vyčerpávaním prírodných zdrojov za podpory prezidenta Bolsonara. To má strašné následky nielen pre prírodu, ale tiež pre vyše 350 domorodých kmeňov žijúcich v povodí Amazonky.

 

VÍŤAZNÉ SNÍMKY EURÓPY

 

VÍŤAZNÉ SNÍMKY SEVERNEJ A STREDNEJ AMERIKY

 

VÍŤAZNÉ SNÍMKY AFRIKY

 

VÍŤAZNÉ SNÍMKY ÁZIE

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa