OBRAZOM z Egypta: Archeológovia objavili pri Káhire stovky sarkofágov a bronzových sôch

2022-06-05 12:00:00 |   |    | 

Archeológovia objavili na pohrebisku v Sakkáre stovky egyptských sarkofágov a bronzových sôch znázorňujúcich rôznych bohov, napríklad Amona, Usira či boha so šakalou hlavou, strážcu pohrebísk Anupa. Ministerstvo cestovného ruchu a starožitností uviedlo, že na lokalite takisto našli aj sochu s chýbajúcou hlavou. Tá znázorňuje Imhotepa, architekta Džoserovej stupňovitej pyramídy pri Sakkáre. Džoser bol panovníkom 3. dynastie (2700–2600 pred n. l.) Starej ríše.



 

Dovedna 250 sarkofágov, 150 bronzových sôch a ďalších predmetov pochádza podľa ministerstva z obdobia okolo roku 500 pred n.l., teda z Neskorej doby – etapy egyptských dejín spadajúcej do rokov 1090–332 pred n.l. Spolu s týmito predmetmi našli bádatelia aj posvätný bicí hudobný nástroj sistrum a sadu bronzových nádob používaných pri rituáloch.

Jeden zo sarkofágov obsahoval zachovaný papyrus popísaný hieroglyfmi. Poslali ho do laboratória v Egyptskom múzeu v Káhire na ďalší výskum.

Sarkofágy budú vystavené v priestoroch Veľkého egyptského múzea, ktoré sa nachádza neďaleko pyramíd pri Gíze a v súčasnosti je ešte vo výstavbe. Otvoriť by ho mali v priebehu tohto roka, približuje Reuters.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 17. apríl. 2024. Meniny má Rudolf.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa