Tragikomédia v Prahe: Zrekonštruovaný orloj vyzerá ako nevydarený vtip

2022-06-02 12:00:00 |   |    | 

Pražský orloj patrí už celé stáročia k najobľúbenejším pamiatkam v Českej republike, posledná rekonštrukcia však našim západným susedom poriadne zdvihla tlak. Kópia vzácneho kalendária z dielne významného maliara Josefa Mánesa totiž vyzerá ako nevydarený vtip.



 

Jednou z najvyhľadávanejších atrakcií Prahy je orloj z prvej polovice 15. storočia, pri ktorom sa zastavia azda všetci návštevníci českej metropoly. Obdivujú na ňom pohyblivých apoštolov, objavujúcich sa každú hodinu v dvoch okienkach v hornej časti orloja, obrovský astronomický ciferník pod nimi, ale aj kalendárnu tabuľu, ktorá pribudla pri veľkej oprave v rokoch 1865 až 1866. Jej autorom je slávny maliar Josef Mánes a zobrazil na nej alegórie na symboly zverokruhu s vidieckou tematikou. Svoje vlastné dielo by v súčasnosti asi ledva spoznal...

Orloj totiž prešiel v roku 2018 rozsiahlou rekonštrukciou a v rámci nej naň osadili novú kópiu kalendária, ktorého originál je uložený v Múzeu hlavného mesta Prahy. Aktuálnu verziu však mnohí považujú za mimoriadne nevydarený žart, reštaurátor Stanislav Jirčík totiž tváre a postavy zmenil na nepoznanie a dielo tak úplne degradoval. Na problém upozornil Milan Patka z Klubu Za starou Prahu, ktorý zároveň podal sťažnosť na Pamiatkovú inšpekciu ministerstva kultúry. „Od kopírovania kalendária som očakával poctivý prístup – snahu vystihnúť podobu postáv i účesov predsa majú i maliari na Karlovom moste,“ píše vo vestníku.

Magistrát však pritom žiaden problém nevidí. „Oprava orloja stála približne desať miliónov korún bez DPH a bola súčasťou rekonštrukcie celej veže staromestskej radnice. Práce boli prevedené podľa projektovej dokumentácie ... a v súlade so záväznými stanoviskami Národného pamiatkového ústavu i odboru pamiatkovej starostlivosti pražského magistrátu. Finálny vzhľad orloja sme pri opravách okrem pamiatkarov konzultovali i s ďalšími odbornými inštitúciami a odbornou verejnosťou.,“ vyjadril sa pre agentúru ČTK hovorca magistrátu Vít Hofman. Porovnania pôvodnej a aktuálnej verzie malieb však nepotrebujú komentár.

 

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa