Katedrála sv. Pavla je dominantou Londýna: Jej staviteľ podviedol kráľa!

2022-06-17 12:00:00 |   |    | 

V malom pekárstve v Pudding Lane neďaleko Temže vypukol požiar. Za pár minút začína horieť aj vo dvore susedného hostinca, kam poryvy vetra zaviali spŕšku iskier. Ľudia zobudia starostu, ktorý ale nevidí dôvod na paniku. „Postačí, keď sa na to vymočí ženská!“ vyhlási pri pohľade na horiace kôpky sena a vráti sa do postele…



 

Starosta sa mýlil. Veľký požiar Londýna od 2. do 6. septembra 1666 zničí skoro celé centrum (City) hlavného mesta. Anglický kráľ Karol II. Stuart (1630–1685) volá po jeho rýchlej obnove. Čoskoro dostáva do rúk niekoľko architektonických projektov. Ten najambicióznejší pochádza od Christophera Wrena (1632-1723). Mladý talentovaný architekt navrhuje celkovú prestavbu londýnskeho City v duchu vrcholného baroka. V jeho pláne sú nové námestia a pravidelné široké bulváre.

Bohužiaľ, odvážnu víziu presadiť nedokáže! „Naliehavá potreba okamžitej prestavby a priority vlastníkov nehnuteľností znamenali koniec Wrenovho plánu. Mesto bolo prestavané na svojom stredovekom pôdoryse,“ vysvetľuje súčasný britský historik Owen Hopkins. Na sklamaného Wrena nakoniec zostane „len“ obnova vyhorených londýnskych kostolov vrátane toho najdôležitejšieho – katedrály svätého Pavla.

 

„Málinko“ švindľuje

Nepoučil sa! Chce sa vyrovnať tým najlepším architektom zo západnej Európy. Tomu zodpovedá aj jeho projekt novej podoby svätého Pavla. Odborná komisia ho zmetie zo stola. Wren preto musí vypracovať iný plán, triezvejší a konzervatívny, ktorý je nakoniec schválený.

Stavať sa začína v roku 1675, lenže práce nepostupujú tak rýchlo, ako úradníci očakávali. Tlačia na Wrena, a dokonca mu dočasne pozastavia výplatu jeho dohodnutej odmeny. Architekt sa tým nenechá znechutiť. Pri diskusiách s Karlom II. získava súhlas vykonať na budovanom svätostánku „drobné“ dekoratívne úpravy. V skutočnosti sa mu podarí nenápadne vrátiť k svojmu prvému projektu.

Katedrála je dokončená okolo roku 1708 a príliš sa nelíši od Wrenovej pôvodnej predstavy, ako by mala vyzerať. Mohutný chrám z portlandského vápenca dosahuje výšku 108 metrov a na západnej strane má dve veže. Jeho centrálna dóm dnes patrí k dominantám Londýna a chváli sa jednou z najväčších kopulí na svete.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Milan Uram

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa