Čína je plná prekvapení: VIDEO Pri čistení sídliska objavili obrovskú sochu

2022-09-06 13:00:00 |   |    | 

Mesto Čchung-čching (Čunking) na juhozápade Číny má vyše 30 miliónov obyvateľov a pokrýva plochu porovnateľnú s celým Rakúskom. Nikoho teda neprekvapí, že turistom ponúka množstvo atrakcií. Iba pred dvomi rokmi k nim pritom pribudol unikát, aký by ste inde len ťažko hľadali.



V jednej z mestských štvrtí pristúpili pred dvomi rokmi k oprave panelákov, vybudovaných niekedy v 80. rokoch. Počas nej zo sídliska odstraňovali aj odumreté stromy a odpadky, pod ktorými sa na obrovské prekvapenie domácich objavilo torzo 9-metrovej sediacej sochy, pripisovanej pôvodne kvôli polohe tela s rukami v lone a skríženými nohami Budhovi.

Čínske médiá uviedli, že väčšina domácich obyvateľov o jej existencii ani netušila, podľa oficiálnych údajov bola hlava sochy zničená už v 50. rokoch. Hoci však po druhej svetovej vojne došlo k zničeniu množstva Budhových podobizní, niektorí odborníci tvrdia, že v tomto prípade to bolo trochu inak. Podľa nich sa totiž nejedná o sochu tohto boha, ale že má skôr súvis s ľudovými poverami.

Aj datovanie obrovského diela je nejasné. Prvé správy hovorili o tom, že môže mať až 800 rokov, no úrady toto tvrdenie hneď označili za predčasné. Dnes sa predpokladá, že socha vznikla v období Čínskej republiky, teda niekedy v rokoch 1912 až 1949. Napriek pomerne mladému veku však rozhodne púta pozornosť, vidieť tak monumentálne dielo priamo medzi panelákmi je totiž naozaj nezvyčajné.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa