Stonehenge má konkurenciu: Španielsko hlási fantastické archeologické objavy!

2022-08-22 12:00:00 |   |    | 

Španielski archeológovia objavili jednu z najväčších megalitických stavieb v Európe. Nedostatok vody tiež okrem toho po dlhých rokoch znovu odhalil 7.000 rokov starý Dolmen de Guadalperal.



 

Úplne nový objav

Archeológovia objavili v južnom Španielsku jednu z najväčších megalitických stavieb v Európe. Tvorí ju viac ako 500 stojacich menhirov pri rieke Guadiana neďaleko hranice s Portugalskom. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Pozemok s rozlohou približne 600 hektárov bol vyčlenený na pestovanie avokáda. Pred udelením povolenia regionálne úrady požiadali o archeologický prieskum.

"Toto je najväčšia a najrozmanitejšia kolekcia menhirov zoskupených na Pyrenejskom polostrove," povedal archeológ Jose Antonio Linares z univerzity v Huelve. Odhaduje, že najstaršie menhiry v lokalite La Torre-La Janera na ľavom brehu rieky Guadiana boli vztýčené v druhej polovici šiesteho alebo piateho tisícročia pred našim letopočtom.

"Je to veľké megalitické miesto v Európe," povedal. Tvorí ho veľké množstvo rôznych stojacich kameňov, dolmenov (kamenné bloky prekryté iným kameňom), mohýl, kamenných schránok a rôznych ohrád. Výška kameňov bola od jedného do troch metrov „Najčastejším nálezom boli stojace kamene, pričom 526 z nich stále stálo alebo ležalo na zemi,“ uviedli vedci v článku uverejnenom v odbornom časopise Trabajos de Prehistoria.

Väčšina menhirov bola zoskupená do 26 "stĺporadí" a dvoch cromlechov (kamenných kruhov) na vrcholoch kopcov s výhľadom na východ, aby bolo možné sledovať východ slnka počas letného a zimného slnovratu a jarnej a jesennej rovnodennosti, uviedli vedci.

 

Znova vidno aj španielsky Stonehenge

Španielsko čelí mimoriadnemu suchu, čo stláča na historické minimá aj hladiny tamojších riek a vodných nádrží. Nedostatok vody po dlhých rokoch znovu odhalil 7.000 rokov starý Dolmen de Guadalperal. Za normálnych okolností ho ukrýva hladina nádrže Valdecanas na rieke Tajo. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Megalitický unikát dostal prezývku španielsky Stonehenge. Nápadný kruh desiatok megalitických kameňov objavil nemecký archeolóog Hugo Obermaier v roku 1926, za diktatúry generála Franca ho však v roku 1963 zatopila voda priehrady v rámci projektu na rozvoj vidieka. Odvtedy sa kamene nad hladinu vynorili iba štyrikrát. Nádrž Valdecanas v súčasnosti zadržiava iba štvrtinu plánovaného objemu vody.

Dolmen de Guadalperal tvorí sústava 150 žulových kameňov, jeho vnútorná komora má priemer asi 5 metrov. Na konci prístupovej chodby stojí dvojmetrový kamenný menhir s vytesaným hadom ako ochrancom celej 7.000 rokov starej stavby. Podľa archeológov to pravdepodobne bol slnečný chrám, prípadne pohrebná enkláva.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa