Izrael zverejnil vzácny papyrus, má vyše 2700 rokov

2022-09-12 06:00:00 |   |    | 

Izraelský pamiatkový úrad (IAA) vystavil v stredu verejnosti vzácny papyrus s nápisom v starovekej hebrejčine z obdobia pred 2700 rokmi. TASR správu prevzala z agentúry AFP.



 

Papyrus bol do Jeruzalema prevezený nedávno z USA, kde ho objavili s prispením náhody, píše agentúra AFP. Nápis je v hebrejčine, ktorá sa používala v období Prvého jeruzalemského chrámu (950–586 pred n. l.). Nápis obsahuje slová "poslané Izmaelovi" – časť textu však chýba. "Nevieme s určitosťou, čo presne bolo poslané a kam," povedal riaditeľ príslušného oddelenia IAA Joe Uziel.      

Eitan Klein z IAA dodal, že Izraeliti počas doby železnej zaznamenávali kratšie zápisky na kúsky hliny a papyrus používali na oficiálnu korešpondenciu. Kusy papyrusu mohli v suchom prostredí Judskej púšte prežiť až do súčasnosti.

Experti však podľa Kleina pred týmto posledným objavom – ktorý bol vystavený v stredu – našli len dva ďalšie exempláre z obdobia Prvého chrámu. "Tento papyrus je mimoriadne jedinečný, mimoriadne vzácny," povedal.

Papyrus s nápisom sa do Izraela dostal z USA, kde ho vlastnil muž zo štátu Montana. Ten ho zdedil od svojej matky, ktorá ho v roku 1965 získala z bývalého Palestínskeho archeologického múzea (teraz je to Rockefellerovo múzeum) vo východnom Jeruzaleme. Muž v roku 2019 papyrus odovzdal Izraelskému pamiatkovému úradu.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa