Poriadne mrazivá dovolenka: Z bývalého viktoriánskeho väzenia je dnes luxusný hotel

2022-10-31 13:00:00 |   |    | 

Na svete je viacero originálnych hotelov, len máloktorý sa ale môže vyrovnať Bodmin Jail v Cornwalle. Jeho staré múry totiž v minulosti obývali tí najhorší väzni a pri troche šťastia (a fantázie) vraj môžete natrafiť aj na nejakého ducha.



 

Cornwall patrí k najatraktívnejším lokalitám Britských ostrovov. Turistov sem láka najmä romantické pobrežie, malebné rybárske dedinky či hrady so záhradami. Milovníci histórie, tajomna i paranormálnych javov však majú v hľadáčiku iné miesto – Bodmin, kde sa z bývalej väznice stal luxusný hotel.

 

Budova bola postavená v roku 1779 podľa návrhu sira Johna Calla pre vojenských zajatcov a ako nápravno-trestné zariadenie fungovala ďalších 150 rokov. Svoj život trávilo za jeho múrmi dokopy vyše 25 tisíc väzňov, vrátane 341 detí. Viacerí oň za múrmi väznice aj prišli.

Celkovo v Bodmin Jail obesili 55 ľudí, z toho osem žien. K najsledovanejším patrila poprava bratov Williama a Jamesa Lightfootovcov, ktorých v roku 1840 odsúdili za lúpežné prepadnutie a vraždu miestneho obchodníka. Ich smrť si na vlastné oči prišlo pozrieť vyše 20 tisíc ľudí, pre ktorých vypravili špeciálny vlak!

Známy je však aj prípad istej Sarah, ktorá arzénom v masle otrávila svojho manžela, či 28-ročnej Seliny, ktorá v roku 1878 hodila do studne svojho dvojročného zdravotne postihnutého syna. Jej duch sa údajne dodnes túla po Bodmin Jail, znepokojuje tehotné ženy a naťahuje ruky k malým deťom.

Múry väzenia boli svedkami mnohých nešťastí. Keď žalár prvýkrát otvorili, vládli tam veľmi zlé podmienky. Muži, ženy i deti bývali v spoločných veľkých miestnostiach a každý štvrtý zomrel na týfus. Neskôr sa však hygiena zlepšila, väzni dostávali za prácu zaplatené a predovšetkým sa po výstavbe novej budovy v rokoch 1856 až 1861 stal Bodmin prvou väznicou so samostatnými celami.

Tie slúžili na svoj účel až do roku 1927, následne tam sídlilo kasíno a nočný klub. Po odstránení časti strechy kvôli plánovanej oprave však budovy schátrali do takej miery, že sa v 30. a 40. rokoch uvažovalo o ich demolácii. Tej zabránilo len to, že vyše meter hrubé múry boli príliš tvrdým orieškom.

Poriadne potrápili aj staviteľov v 21. storočí. Keď istý obchodník dovolenkoval s rodinou v Cornwalle, navštívil počas jedného dňa daždivého dňa aj Bodmin Jail a rozhodol sa, že starej budove s výnimočnou atmosférou vdýchne nový život. Po piatich rokoch náročných prác a investícii 40 miliónov libier napokon vo februári 2021 otvorili luxusný butikový hotel so 70 izbami, kde každú z nich tvoria tri bývalé cely.

 

Niektoré priestory však zostali zachované a dnes lákajú turistov túžiacich po ľahkom mrazení na chrbte. Prehliadky využívajú divadelné efekty a najnovšie technológie, vďaka ktorým návštevníci na vlastnej koži zažijú, aké to bolo, tráviť život za mrežami v 18. a 19. storočí. Prejsť sa dá aj po pôvodnom krídle pre námorníkov, administratívnych miestnostiach či dokonca stále funkčnom popravisku.

Lovci duchov tvrdia, že sa po bodminskom žalári dodnes túlajú tí, ktorí tam prišli o život. Okrem spomínanej Seliny vraj môžete stretnúť aj istého Matthewa, ktorého v roku 1844 popravili za vraždu jeho milej a on dodnes popiera svoju vinu, alebo Anne Jefferiesovú, ktorú odsúdili na vyhladovanie, pretože odmietla priznať, že je čarodejnica. V kaplnke sa zas vraj objavuje kňaz a v bare prostitútka, ktorá bola odsúdená neprávom.

Mnohí návštevníci väznice tvrdia, že počuli kroky, hlasy a štrngot kľúčov a cítili, ako ich niekto pozoruje, alebo sa ich dokonca dotýka. Či sú to len výplody vydesených myslí, alebo sa v Bodmin Jail skutočne deje niečo strašidelné, to už musí posúdiť každý sám. A najlepšie asi hoteloví hostia, ktorí tam strávili aspoň jednu noc.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa